137 big

Rhonda Byrne

Tajna

Knjiga za one koji vjeruju u zakon privlačnosti

Mihaela Štefec

Naša ocjena:

Postoje dvije osnovne vrste knjiga; one koje čitamo kako bismo skratili vrijeme i zabavili se i one koje čitamo kako bismo nešto naučili, a pritom i uživali. "Tajna" je zasigurno jedna od knjiga iz druge kategorije. Vjerujem da je moguće čitati je i samo iz razbibrige, no teško da će iz takvoga čitanja proizaći isključivo razbibriga – neka će nam rečenica zasigurno ostati u sjećanju i potaknuti nas na razmišljanje, propitkivanje. Samim time što smo je uzeli u ruke – baš nju – odabrali smo pouku, kaže "zakon privlačnosti", jer slučajnost ne postoji. Postoji razlog zašto smo uzeli baš nju i postoji neki odgovor koji ćemo čitanjem pronaći za sebe.

"Tajna" je podijeljena na 10 dijelova (broj koji simbolizira savršenstvo): Razotkrivanje Tajne, Pojednostavljivanje Tajne, Kako se koristiti Tajnom, Moćni procesi, Tajna novca, Tajna odnosa, Tajna zdravlja, Tajna svijeta, Tajna za Vas i Tajna života, a ti su dijelovi upotpunjeni izjavama i svjedočanstvima ljudi koji su naučili služiti se Tajnom. Podjelom na ovakva, tematska poglavlja pred čitatelja se stavlja izbor: može pročitati samo ona koja ga zanimaju, primjerice, ako smatra da mu ide dobro po pitanju odnosa, ali nikako da ima dovoljno novca, može pročitati samo poglavlje o novcu; a može pročitati cijelu knjigu, što se naravno i preporučuje, jer ipak se samo cjelovitim čitanjem može iščitati cjelovito značenje i poruka. Posebno su bitna uvodna poglavlja, gdje se objašnjava što je to tajna, što je zakon privlačnosti te kako se njime koristiti.

Ukratko, "tajna je zakon privlačnosti", a zakon privlačnosti funkcionira kao i svi zakoni fizike, autorica ga uspoređuje s gravitacijom – uvijek funkcionira. Čitav zakon privlačnosti zasniva se na energiji misli, misli koje odašiljemo mi – ljudi. Suprotno mišljenju koje učimo o svijetu, o životu, o sebi, tajna govori kako mi imamo moć nad svime što se događa u nama i oko nas. Kako su misli pokretač svega što se događa, dovoljno je ovladati vlastitim mislima kako bi se sve promijenilo i kako bi se preuzela kontrola nad vlastitim životom – potrebno je osvijestiti vlastite misli, a time i osjećaje, jer ovladavanje mislima i osjećajima temelj je moći koju posjedujemo.

Byrne tvrdi kako se svakome od nas, svjesno ili nesvjesno, događa Aladinova priča s Duhom i čarobnom svjetiljkom: što god pomislimo i osjetimo – poželimo, a Duh uvijek daje isti odgovor: "Tvoja je želja moja zapovijed!" Tako nastaje sve. Sve što smo dosada doživjeli, privukli smo vlastitim mislima – i dobro i loše. Kakve su nam misli – takav nam je život, zato se u njima i krije tolika moć. Vjera, ljubav i zahvalnost temeljne su stavke u ostvarivanju svih naših želja.

"Tajna" završava riječima: "Sada kad ste naučili spoznaje Tajne, samo o vama ovisi što ćete napraviti. Što god odabrali, ispravno je. Moć u potpunosti pripada vama." Tim bih riječima završila i ovaj osvrt – na vama je da odaberete hoćete li uzeti i pročitati Tajnu, na koji ćete je način čitati i što ćete iz nje izvući.

Rhonda Byrne proslavila se filmom i knjigom "Tajna" (2007). Time je postala i jedna od 100 osoba koje su oblikovale svijet, prema Time Magazinu. Osim ove knjige, napisala je knjige "Magija", "Heroj" i "Moć".


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više