Book redovnik moke

Dave Eggers

Redovnik Moke

Priča o kavi i američkom snu

Ivana Smilović

Naša ocjena:

Ima li bolje kombinacije od knjige i kave? Teško. Možda, eventualno, kombinacija kave i - knjige o kavi. "Redovnik Moke" upravo me zato i privukao, pa sam u želji da naučim nešto više o napitku koji pobožno konzumiram svaki dan rado počela čitati ovu knjigu. Smješten u ne tako davnu 2015. godinu, ovaj roman nas upoznaje s Mokhtarom, Amerikancem jemenskog podrijetla. Već sam uvod pobuđuje zanimanje – jasno je da neće biti riječ samo o kavi, iako se cijela fabula oko nje vrti, već i o iznimnom životnom putu, američkom snu, diskriminaciji i još mnogo toga.

Naš glavni lik Mokhtar pravi je primjer neuspješnog studenta – pokušao je s pravom, ali glava mu je bila puna snova i planova, a zaredalo se i nekoliko nesreća, pa se zatekao kao vratar luksuzne zgrade u San Franciscu, gdje je svakodnevno u kontaktu s nizom različitih ljudi. Kroz knjigu, Mokhtara pratimo na profesionalnom i privatnom putu. Iz djetinjstva prelazimo u zrelost, otkrivamo koje to bitke svakodnevno vode strani državljani u Americi, koliko je izražena ksenofobija, osobito kada Amerikanci čuju arapski. Stranicu za stranicom, nižu se crtice iz života jedne supkulture.

Priča se u potpunosti mijenja kad Mokhtar odluči postati uvoznik kave. No to, možete zamisliti, i nije tako jednostavno. Najprije se mora upoznati s cijelim procesom nastanka kave – od berbe do pečenja. Dok on uči, uči i čitatelj, pa sad tek mogu reći da se osjećam kao pravi ljubitelj, a pomalo i poznavatelj kave.

Ovo je jedna inspirativna priča koja nudi izuzetan pogled u drugu kulturu. Kroz putovanje s kavom putujemo po krajevima svijeta koje možda nikad nećemo imati priliku posjetiti. Ipak, žao mi je jer su neke važne teme, kao što je primjerice rat u Jemenu, samo površno spomenute. Iako je riječ o sporednim pričama, ipak su mogle dodatno obogatiti djelo, a i utjecati na njegovu dinamiku.

"Redovnik Moke" uzbudljiv je i napet, ali i pisan na odmjeren način, pa čak i uznemirujuće scene ne pobuđuju snažne emocije u čitatelju. Priča je odličan primjer pravog američkog sna, odnosno njegova ostvarenja – kako se u ideju moraju uložiti krv, znoj i suze, kako se nositi s time da nitko ne vjeruje da ćeš uspjeti, pa i s tim da sam ne vjeruješ u to. Roman je napisan pitko, a cjelokupni je dojam da se radi o jednostavnom djelu s kompleksnom temom.

U centru svega je, očekivano zbog naslova, kava – napitak prema kojem ljubav gaje milijuni ljudi širom svijeta, a rijetko kad zagrebemo ispod površine te ljubavi. Stvarno je posebno i osvježavajuće naučiti koje su bobice najbolje, prošetati jemenskim selima, osjetiti jad i bijedu, ali i nadu koja pokreće i održava na životu.

Riječ je o jedinstvenom djelu koje u sebi krije veliku vrijednost, kao i niz pouka, od kojih je najdojmljivija ta da iako se često nađemo pred zatvorenim vratima, nekad stvarno trebamo lupati glavom od njih jer je doslovno sve moguće. Ipak, u knjizi nedostaje ponešto uzbuđenja i peripetija, svi su zapleti nekako preblagi – možda je autor od bojazni da ne pretjera i ne bude suviše patetičan pošao u drugom smjeru. Usprkos tome, "Redovnik Moke" ugodno je štivo. Baš za čitati uz šalicu vruće, mirisne kave… Makar i ne bila jemenska! 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više