5610 big

Joe Dispenza

Placebo ste vi

Priručnik sa savjetima o samoizlječenju iza kojeg stoje znanstvene činjenice

Nataša Ozmec

Naša ocjena:

Tijelo doživljava ono što um vjeruje. Svi imamo potencijal samoizlječenja, samo je pitanje znamo li ga, bolje rečeno hoćemo li ga iskoristiti. Za tisuće, a vjerojatno i milijune ljudi to su učinili placebo lijekovi i mudri liječnici i iscjelitelji koji su ih pametno upotrijebili. No dr. Joe Dispenza, sa zavidnim obrazovanjem s područja kiropraktike, neurologije, kemije mozga i stanične biologije, duboko je uvjeren da smo najjači placebo mi sami. Naravno, ako se odlučimo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i zaista želimo živjeti bez ograničenja.

On sam doživio je nesreću u kojoj je slomio šest kralježaka kad ga je za vrijeme triatlonske vožnje biciklom udario automobil. Jedina šansa da izbjegne paralizu, uvjeravalo ga je nekoliko liječnika, bila je operacija. No odlučio je odbiti operaciju uvjeren da se u svima nama nalazi inteligencija, nevidljiva svijest koja je izvor života.

“Ona nas podupire, održava, štiti i liječi u svakom trenutku. (...) Ako ta inteligencija postoji, zaključio sam tada, i ako je svojevoljno, promišljeno i s ljubavlju pokazivala takve nevjerojatne sposobnosti, možda bih svoju pozornost mogao s vanjskog svijeta preusmjeriti na svoju nutrinu i povezati se s njom – razviti odnos s njom.“

S obzirom da je mogao samo ležati potrbuške odlučio je svaki dan svojoj unutarnjoj inteligenciji dati plan, predložak, viziju s konkretnim naredbama da bi nakon toga svoje liječenje prepustio višoj svijesti. Usto, nije dopuštao da mu se u svijest uvuče ni jedna misao koju nije htio doživjeti. Iako naoko jednostavno, “bilo je to dosadno, frustrirajuće“ iskustvo, no nakon deset tjedana potpuno se oporavio, a nakon dvanaest vratio se treniranju i dizanju utega.

U svojoj izazovnoj, fascinantnoj knjizi koja se čita kao napeti roman iznosi svoje iskustvo i kako ga je, uz pomoć znanosti, prakse i proučavanja iskoristio da bi ponudio “formulu“ samoizlječenja – ne bez pokrića: svaki je korak i postupak znanstveno potkrijepljen, ali još važnije, i jednostavno i razumljivo objašnjen.

U knjizi je Dispenza iznio i superzanimljivu, svojevrsnu povijest placeba – lijeka koji to nije, obično šećerne pilule ili fiziološke otopine koja se daje pacijentu uvjerenom da dobiva lijek s farmakološkim djelovanjem. Iako smo svi čuli za takva “čudesna“ izlječenja, zapanjuje koliko je i kakvih sve zapravo primjera ima, a neki znanstvenici čak smatraju da je barem trećina svih izlječenja rezultat placeba a ne farmakoloških lijekova.

Dispenza navodi mnoštvo pojedinačnih slučajeva, kao i ponekad nevjerojatne rezultate istraživanja. Govori o hipnozi koja vas, pod uvjetom da ste dovoljno sugestibilni (što je zapravo dobro za vas – jer vam podsvijest dobro “radi“!), može pretvoriti u ubojicu – to zaista nije holivudska izmišljotina!; o tome kako je moguće izliječiti se smijehom, o nocebu (negativnom učinku uvjerenja da će vam neka tvar ili postupak naškoditi, kao na primjer urok) i mnogim drugim primjerima kako misli, emocije i uvjerenja stvaraju lanac fizioloških događaja u našem tijelu.

Kad zapnemo u jednom obrascu ponašanja, on postaje naš identitet, a naša prošlost ujedno je i naša budućnost: ništa se neće promijeniti, ako sami ništa ne mijenjamo, ako ponavljamo rutinu iz dana u dan. No postavkom da se misli pretvaraju u osjećaje, a oni pak u nova uvjerenja, otvaramo mogućnost da svojim mislima sami kreiramo svoju (novu) budućnost u kojoj možemo biti zdravi, uspješni, sretni – štogod poželimo.

Mijenjanjem vlastitog unutarnjeg stanja možemo promijeniti svoju vanjsku stvarnost – misao je to koju su nam već, između ostalih, ponudili joga, transurfing, razne knjige sa svih strana svijeta (pada mi na pamet naša “Čudnovata istina“ Zlatka Krilića) pa i filmovi, spomenimo samo “Matrix“ i “Avatar“, ali dr. Dispenza nam uz konkretne primjere objašnjava svaku kariku u lancu koja počinje mišlju, a završava biološkom činjenicom – smanjenjem razine hormona stresa ili povećanjem broja proteinskih molekula koje stvaraju naš imunitet.

Uz mnogo ozbiljne znanosti, poruka je jednostavna i lako razumljiva: prihvatite mogućnost i usudite se promijeniti svoj život. Uz primjere ozdravljenja polaznika svojih radionica, u knjizi ćete pronaći vođene meditacije za promjenu svojih uvjerenja koja je osmislio Dispenza, i koje možete sami snimiti (ili možete potražiti njegov originalni CD).

“Placebo ste vi“ nesumnjivo pripada novoj generaciji priručnika, u kojoj znanost nisu više samo nerazumljive brojke i slova na papiru, nego naš saveznik u potrazi za boljim, kvalitetnijim životom, pa nije čudo da su je s oduševljenjem nahvalili mnogi autori i stručnjaci među kojima su i dr. Christiane Northrup, don Miguel Ruiz, Gregg Braden i Sonia Choquette.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više