6089 big

Michael Robotham

Život ili smrt

Zlatni triler o zatvoreniku koji je susreo svih šest anđela

Tanja Tolić

Naša ocjena:

Godine 1995. Michael Robotham u The Sydney Morning Heraldu pročitao je članak o dvostrukom ubojici Anthonyju Laniganu koji je pobjegao iz zatvora dan prije nego što je trebao biti pušten. Zašto pobogu? Izrezao je članak, uvjeren da je to dobar početak romana, no trebalo mu je deset godina da oko tog bijega složi priču koja je uključivala sedam milijuna dolara ukradenih u neoznačenim novčanicama, četvero mrtvih i ljubavnu priču. Još deset mu je trebalo da je i napiše.

Dvadeset godina kasnije, 2015., "Život ili smrt" (Znanje, 2016.) proglašen je najboljim trilerom godine prema izboru britanskog Udruženja krimi-pisaca (CWA) koje od 1955. godine dodjeljuju najprestižnije nagrade za krimiće i trilere, tzv. Bodeže. Tako je bivši australski novinar i biograf iz sjene (Robotham je napisao 15 "autobiografija" slavnih, od kojih su 12 postale bestseleri The Sunday Timesa...) ušao u makabristični panteon u kojem borave velikani žanra poput Johna le Carréa, Ruth Rendell, Patricije Cornwell i Henninga Mankella. Te pobjedničke godine s Robothamom su se u užem izboru za Zlatni bodež našli i Stephen King i J. K. Rowling kao Robert Galbraith.

Onaj dvostruki ubojica od prije dvadeset godina u Robothamovu trileru postao je Audie Palmer, jedini preživjeli iz spektakularne pljačke u okrugu Dreyfus u Teksasu, u kojoj je nestalo sedam milijuna dolara u rabljenim novčanicama koje nisu bile obilježene i kojima nije moguće ući u trag. Nitko nije znao serijske brojeve jer se novac povlačio iz optjecaja i trebao je biti uništen. Radilo se o starim, uprljanim i poderanim, ali i dalje zakonitim sredstvima plaćanja.

Šerifovi pomoćnici dali su se u potjeru za vozilom, a u mahnitom slijedu događaja, vozilo se prevrnulo, sudarilo s autom iz suprotnog smjera, vozačica automobila je izgorjela u požaru koji je uslijedio, policija je na mjestu događaja ubila dva pljačkaša, Audie je preživio iako je dobio metak u glavu, a četvrti član bande – pretpostavlja se Palmerov stariji brat Carl – pobjegao je s plijenom.

Samo tijekom prve godine odsluženja zatvorske kazne, Audie Palmer hospitaliziran je desetak puta zbog sukoba s drugim zatvorenicima. Uboden nožem (dvaput). Zarezan. Pretučen. Davljen. Trovan. Jedan je zatvorenik kroz rešetke njegove ćelije po Audieju poprskao tekućinu iz upaljača i pokušao ga zapaliti. Usprkos tome, nijednom u deset godina zatvora nije spomenuo ni pljačku, ni novac. Umjesto toga, prenosio je, svjedoči njegov jedini zatvorski prijatelj Moss, osjećaj mira i spokoja; bio je poput Yode, Bude i Gladijatora u jednom liku. Praktički svetac.

"Moj otac nije vjerovao u Boga, ali je rekao da postoji šest anđela – Jad, Očaj, Razočaranje, Beznađe, Okrutnost i Smrt. 'Prije ili kasnije upoznat ćeš svakog od njih', rekao mi je. 'Ali nadajmo se ne u paru.' Audie Palmer na svoje je anđele nailazio u parovima. Ponekad su se javljali i po tri odjednom. S njima se viđao svaki dan."

Kad Palmer dan prije isteka kazne kidne iz zatvora – što uključuje višesatno plivanje, a on ne zna plivati – za njim će u potragu krenuti cijela četa ljudi: specijalna agentica Desiree Furness, predmet vječnih šala zbog svoje patuljastosti; njegov prijatelj Moss Jeremiah Webster koji je dobio đavolju ponudu i šerif Ryan Valdez koji je Palmera prije deset godina zaustavio pucnjem u glavu. Je li Audiejev dijabolični brat i dalje živ? Je li novac potrošen? Tko je tajanstvena ljepotica čiju sliku Palmer nosi u novčaniku? I kakve veze s čitavom pričom imaju novoizabrani senator i bijesni mafijaš?

U poplavi serijskih ubojica, pedofila, psihopata i sadista raznih vrsta – kao da se pisci trilera i krimići natječu tko će uzgojiti veću barabu – Michael Robotham blag je poput zalutalog pileta. Njegov adut nisu ni društvene devijacije ni psihološke aberacije, on je čitatelja naumio osvojiti pričom. Pa se u sitne sate nećete, ožednjeli, do kuhinje spotaknuti o otkinuto uho ili prosuta crijeva, niti ćete do kupaonice, krvavih očiju od čitanja, snatriti o vječnim pitanjima – zašto postoje ljudi koji komadaju malu djecu ili žive žene zakopavaju pod zemlju.

Robotham piše elegantnim rukopisom, čisto, kao da mu nije trebalo dvadeset godina za roman. Junaci mu živahno iskaču iz romana u vaš dnevni boravak. Nekih dvije stotine stranica imate osjećaj da se ne događa baš ništa, ni slovo od traga, ali "Život ili smrt" svejedno je napet jer Robotham naprosto dobro piše o ljudima. Garantiram, nema šanse da predvidite svršetak; toliko sam u to sigurna da ću potvrditi da stoje usporedbe s "Iskupljenjem u Shawshanku".

U napetoj završnici, Audie Palmer doista će susresti svih šest anđela koje spominje Moss. Recimo za kraj tek da postoji i neočekivani, sedmi. Njega moramo sami pronaći.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više