10 najboljih naslova Školske knjige na Interliberu 2022. godine

Školska knjiga iz svoje ponude za ovogodišnji sajam knjiga ističe biografiju Leonarda da Vincija, luksuzne monografije posvećene Loredani Bahorić i Toši Dabcu, memoare glumca Matthewa McConaugheyja, knjigu Jerryja Seinfelda te nova izdanja posvećena starenju, ženskom zdravlju, unutarnjoj preobrazbi, inovatorstvu i golfu

Large ilustracija sk top 10

Revolucionarno djelo koje tretira starenje kao bolest, nadahnjujuća knjiga koja zrcali istinsku prirodu života, najprodavanija knjiga u Hrvatskoj, obavezno štivo za ljubitelje humora, vodič za razvoj vizionara i vodič kroz svijet golfa, priručnik za žensko zdravlje, jedna sjajna biografija i dvije luksuzne monografije – deset je najboljih naslova s kojima će se nakladnička kuća Školska knjiga predstaviti na ovogodišnjem Interliberu koji se održava u Zagrebu od 8. do 13. studenoga.

Školska knjiga tako na ovogodišnji sajam knjiga dolazi s publicističkim uspješnicama koje privlače pozornost čitatelja diljem svijeta, od autobiografije "Zelena svjetla" oskarovca Matthewa McConaugheyja, preko zbirke najboljih šala Jerryja Seinfelda pod naslovom "Je l' čemu ovo?" i nadahnjujuće "Fosforescencije" Julije Baird (proglašena knjigom godine u Australiji), do knjige "Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo" Davida A. Sinclaira, jednog od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za dugovječnost. Briljantan vodič Tonyja Wagnera "Kako stvoriti inovatore – Stvaranje mladih koji će promijeniti svijet" sadržava neprocjenjivo vrijedne savjete za roditelje, učitelje, poslodavce, političare, gospodarske stručnjake i svjetske vođe, a uzbudljiva biografija o najkreativnijem geniju u povijesti čovječanstva, "Leonardo da Vinci" uglednoga Waltera Isaacsona, otkriva nepoznate pojedinosti o životu i radu toga istinskog vizionara. Među novim popularno-znanstvenim djelima u Školskoj knjizi ističu "Prirodno zdravlje žena" dr. Marylin Glenville, a od priručnika onaj za sve ljubitelje golfa pod nazivom "Golf, od početnika do profesionalca".
 
U nizu reprezentativnih izdanja koja ostavljaju prepoznatljiv trag u hrvatskoj kulturi, iz Školske knjige ističu opsežne, bogato ilustrirane monografije posvećene istaknutoj modnoj dizajnerici Loredani Bahorić i najslavnijemu hrvatskom fotografu Toši Dabcu. Više o knjigama pročitajte u našem vodiču!



1) David A. Sinclair i Matthew D. LaPlante
Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo
Prijevod Ivan i Katarina Ott

 



Provokativna knjiga Davida A. Sinclaira, svjetski poznatog stručnjaka za dugovječnost, harvardskog profesora genetike i jednog od sto najutjecajnijih ljudi na svijetu prema izboru časopisa Time, drastično mijenja način na koji razmišljamo o starenju. Revolucionarno publicističko djelo "Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo" napisano je s namjerom da objasni pogrešno shvaćena znanstvena ograničenja i otkrije nevjerojatne rezultate istraživanja – mnoge od njih postignute u jednom od Sinclairovih laboratorija – koji upućuju na to kako možemo usporiti ili čak obrnuti naš genski sat. 

"Nema biološkog zakona koji kaže da moramo starjeti. Oni koji kažu da ga ima, ne znaju o čemu govore. Vjerojatno smo još daleko od svijeta u kojemu je smrt rijetkost, ali ćemo je uskoro moći odgurivati sve dalje i dalje", optimistično najavljuje David A. Sinclair. U knjizi koju su preveli Ivan i Katarina Ott autor nudi vrhunske savjete o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim zdravstvenim stanjem i uvesti jednostavne promjene koje pomažu ne samo u produljenju života nego i u povećanju njegove kvalitete.



2) Julia Baird
Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan
Prijevod Lidija Šimunić Mesić



Sofisticirana i slojevita knjiga Julije Baird, proglašena knjigom godine 2021. (Australian Book Industry Awards), izniman je spoj istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije. Nagrađivana australska povjesničarka, spisateljica i novinarka u "Fosforescenciji", među ostalim, opisuje mračno razdoblje života, kad su joj dijagnosticirali karcinom, te otkriva kako se othrvala potonuću u depresiju i pronašla novu životnu radost.

Ovo nije još jedna u nizu knjiga za samopomoć jer širinom tema i njihovom izvrsnom obradom čitateljima nudi znatno više. "Fosforescencija" nas vodi kroz većinu stanja koja život zna pružiti ili pak podmetnuti te nudi nit vodilju prenesenu iz bogatog životnog i profesionalnog iskustva hvaljene aktivistice. U knjizi ćemo pronaći primjere života u skladu s vjerom i vlastitom duhovnošću, ali ćemo naići i na žar borbe za ljudska prava, za prava žena, primjere uništene umjetnosti, smrtnosti i bolesti, gubitka… Moglo bi se reći da je ova knjiga u prijevodu Lidije Šimunić Mesić jedna od onih koja nas ne štedi, već budi, povlači za rukav i nježno, ali odlučno kaže – živi! 



3) Matthew McConaughey
Zelena svjetla 
Prijevod Vedran Pavlić



Autobiografija "Zelena svjetla" Matthewa McConaugheyja nadahnula je milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i poukama o životu punom zadovoljstva. Poznati oskarovac piše o životu dječaka iz radničke obitelji odgojenog u katoličkom duhu, zamršenom odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu, krizi i preporodu te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci.

"Riječ je o ljubavnom pismu Životu. Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala i uviđanju da se i žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena", objasnio je McConaughey u uvodu svjetske uspješnice koja zrači nepokolebljivim optimizmom. Hvaljeni memoari popularnoga američkoga glumca i producenta (u prijevodu Vedrana Pavlića) oduševili su i hrvatske čitatelje te postali najprodavaniji naslov godine u Hrvatskoj. Zanimanje publike nesumnjivo će izazvati i dodatno izdanje "Zelena svjetla – Vaš dnevnik, vaše putovanje" s uputama i citatima iz McConaugheyjeve knjige koje uskoro objavljuje Školska knjiga. 



4) Jerry Seinfeld
Je l' čemu ovo?
Prijevod Anda Bukvić Pažin



Knjiga "Je l' čemu ovo?" riznica je urnebesnih dosjetki kojima vrhunski stand-up komičar već pola stoljeća oduševljava čitatelje i gledatelje diljem svijeta. Iako Seinfeld kaže: "Teško se smijati dok čitate – pisana riječ nema milosti", to doista nije slučaj s ovom knjigom. Smijat ćete se naglas od prve do zadnje stranice. Opsežna i inspirativna kompilacija Seinfeldova komičarskog rada govori o svemu: o djetinjstvu, tinejdžerskim godinama, odrasloj dobi, braku i roditeljstvu. Prva zbirka vrhunskih dosjetki u stand-up komediji tijekom pet desetljeća, "Je l' čemu ovo?", potvrđuje da je njezin autor uistinu jedan od najvećih komičara koje je svijet dosad imao. 

Za ovu je publikaciju Jerry Seinfeld odabrao svoje omiljene šale, organizirane prema desetljećima. Čitatelji će stranicu po stranicu, od jednoga urnebesno osmišljenog opažanja do drugoga, svjedočiti evoluciji velikog komičara našeg vremena i steći nove uvide u uzbudljivu, ali nemilosrdnu umjetnost pisanja stand-up komedije. Knjiga je objavljena u tvrdom i mekom uvezu, a prevela ju je Anda Bukvić Pažin. 



5) Tony Wagner
Kako stvoriti inovatore – Stvaranje mladih koji će promijeniti svijet
Prijevod Vedran Pavlić



Što je sve potrebno za "stvaranje" inovativnih i kreativnih pojedinaca koji će biti ključni za oblikovanje globalnoga gospodarstva budućnosti utemeljenog na inovacijama? Sve važne odgovore sadrži revolucionarna knjiga "Kako stvoriti inovatore – Stvaranje mladih koji će promijeniti svijet" Tonyja Wagnera, cijenjenoga američkog stručnjaka za obrazovanje i suradnika Inovacijskog laboratorija Sveučilišta Harvard.

Igra, strast i svijest o cilju silnice su koje potiču mlade inovatore, ističe autor knjige koja nadahnjuje. Ona sadržava neprocjenjivo vrijedne savjete za roditelje, učitelje, poslodavce, političare, gospodarske stručnjake i svjetske vođe. Moramo mijenjati naše škole, radna mjesta i roditeljske navike želimo li aktivno poticati inovativni naraštaj da razvije gospodarstvo i način života u kojemu će njegovati navike i zadovoljstva kreativne "igre" umjesto bezumne potrošnje, poručuje Tony Wagner. Priručnik "Kako stvoriti inovatore" u prijevodu Vedrana Pavlića jednako je inovativan koliko i njegova tema jer, zahvaljujući originalnim video-sadržajima, omogućuje čitateljima da vide i čuju mlade inovatore, njihove roditelje i mentore te da upoznaju neke od najinovativnijih obrazovnih institucija u svijetu. 



6) Walter Isaacson
Leonardo da Vinci 
Prijevod Dragana Grozdanić



Temelji li se put k istinskom vizionarstvu na znanju stečenom iskustvom ili pak na razigranoj i nesputanoj mašti? Moramo li zaviriti u tajne znanosti ili se pak držati nesputane i kreativne umjetnosti kako bismo utrli put inovatorstvu? Ili je za učinkovit prelazak preko zamišljene crte koja dijeli stvarnost od fantazije potreban upravo savršen spoj svega spomenutoga?

Odgovore na ta pitanja, ali i inspiraciju za poboljšanje vlastitih vještina i poticanje načina razmišljanja izvan okvira čitatelji mogu potražiti u uzbudljivoj biografiji Waltera Isaacsona koja nudi briljantan uvid u dosad neotkrivene detalje o životu i radu Leonarda da Vincija, istinskog vizionara s inovativnim zamislima za budućnost. Knjiga je utemeljena na novim otkrićima i Leonardovim nevjerojatnim bilježnicama u koje je zapisivao svoja opažanja i inspiracije te u njima skicirao slikarska djela, izume i inženjerske projekte. "Od Leonarda sam naučio kako želja da s divljenjem upoznajemo svijet s kojim se svakodnevno susrećemo može obogatiti svaki trenutak u našem životu", zapisao je Walter Isaacson u knjizi koju je prevela Dragana Grozdanić. 



7) dr. Marilyn Glenville
Prirodno zdravlje žena – Potpuni vodič za žene svih dobi
Prijevod Ana Babić



Vodeća britanska liječnica i nutricionistkinja pokazuje na koji način svaka žena s pomoću prehrane i prirodnih tretmana može spriječiti zdravstvene probleme, prevladati bolesti i zadržati optimalno zdravlje. Ovaj jedinstveni, ilustrirani zdravstveni vodič neprocjenjivo je vrijedan izvor informacija za žene svih dobi s obiljem provjerenih i praktičnih savjeta, prirodnih lijekova te alternativnih načina liječenja.

Bogat priručnik "Prirodno zdravlje žena – Potpuni vodič za žene svih dobi" dr. Marilyn Glenville u prijevodu Ane Babić nudi pregled zdravstvenih problema s kojima se žene mogu susresti i metoda koje su im na raspolaganju. Detaljno su prikazane metode liječenja koje primjenjuje službena medicina te savjeti za samopomoć primjenom metoda prirodne medicine – uzimanjem biljnih pripravaka, aromaterapijom, homeopatijom, masažom i prehranom.



8) Iva Körbler, Nenad Korkut, Katarina Marić i Danica Dedijer
Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva



Bogato ilustrirana monografija "Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva", s više od sedam stotina modnih fotografija, donosi priču o uspješnoj dizajnerici koja se od samih početaka djelovanja svojom prepoznatljivom estetikom nametnula kao jedno od najvažnijih imena hrvatske modne scene. Njezine kolekcije djeluju gotovo kao grafički prikazi, a najdojmljiviji su upravo vizuali nastali u suradnji s umjetničkom fotografkinjom Mare Milin. Oni na najljepši način ispisuju antologiju hrvatske mode.

Mediji vole tepati Loredani Bahorić da je "ikona stila" – što neupitno i jest – no ova monografija pokazuje da je taj put gradila postupno, perfekcionistički i samokritički, sa željom da svoj modni dizajn prikaže kao nešto što pripada – i može pripadati – bilo kojem vremenu. U njezinim modnim kolekcijama pratimo posvećenost likovnoj umjetnosti, modernoj arhitekturi i filmskim ostvarenjima, a sinteza svih umjetničkih razina, medija i žanrova kojoj Loredana Bahorić u kontinuitetu teži upućuje na specifičan umjetnički senzibilitet. O važnosti njezina umjetničkog dizajna u monografiji pišu povjesničarka umjetnosti Iva Körbler, modni kritičar Nenad Korkut, publicistica Katarina Marić i kostimografkinja Danica Dedijer. 



9) Anthony Caira, Gordana Popović Vinčić
Golf, od početnika do profesionalca



Ako se pitate odakle krenuti i kako pravilno ući u svijet golfa, sigurne ćete odgovore pronaći u priručniku "Golf, od početnika do profesionalca". Autori Anthony Caira i Gordana Popović Vinčić na zanimljiv način objašnjavaju što je golf i kako početi igrati, kako napredovati ili imati više zadovoljstva u tom sportu i društvenoj igri koja spaja različite generacije. 

Knjiga sadržava sve važne informacije počevši od savjeta kako izabrati prikladnu odjeću i obuću, palicu i drugu potrebnu opremu. Uz objašnjenja osnovnih pojmova, načina vježbanja i odnosa sa suigračima, u njoj ćete naći službena, ali i nepisana pravila ponašanja, opise tehnika, osnove psihološkog pristupa golfu i onima koji se njime bave te podatke o turnirima i najvažnijim godišnjim natjecanjima u golfu. Svijet golfa prikazan je sa svih aspekata, kao jaka industrija, ali i način života, druženja, putovanja, rekreacije, poslovnog napretka… Golf nudi mnoge povlastice. Koristan je za tjelesno zdravlje jer podrazumijeva puno hodanja i dulji boravak u prirodi, na čistom zraku, a koristi i duševnom zdravlju jer je potrebna višesatna koncentracija na igru, pokret i praćenje vlastitih rezultata te uspjeha ostalih igrača.



10) Iva Prosoli
Tošo Dabac, umjetnik svojeg vremena – kritičko čitanje



Nova, bogato ilustrirana monografija jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, fotografa Toše Dabca, objavljena u biblioteci Tezoro Školske knjige i Muzeja za umjetnost i obrt, velik je doprinos historiografiji hrvatske umjetnosti. Utemeljena je na višegodišnjem opsežnom i interdisciplinarnom istraživanju ne samo Dabčeve bogate ostavštine nego i sve dosad objavljene literature o autoru, ali i različitih vrsta arhivske građe rasute po muzejima, arhivima te mnoge periodike.

Monografija "Tošo Dabac, umjetnik svojeg vremena – kritičko čitanje" Ive Prosoli prvi put donosi cjelovit uvid u sve vrste umjetničkih djelatnosti kojima se taj znameniti fotograf, fotoreporter i filmaš bavio, među kojima su neke do danas bile potpuno nepoznate. Autorica knjige dokazuje kako je nepoznavanje Dabčeva fotoreporterskog djelovanja, koje je trajalo neprekidno gotovo petnaest godina, prouzročilo pogrešno čitanje i interpretaciju njegove socijalne fotografije. (N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više