11 najboljih knjiga Znanja i Vorta Palabre na Interliberu 2022. godine

Nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra iz svoje ponude za ovogodišnji sajam knjigu ističu tri sjajna romana o snažnim ženama, klasik dječje književnosti prodan u 9 milijuna primjeraka, knjigu kliničke psihologinje koja je zvijezda na Instagramu i roman napisan prema Netflixovom hitu "Carica"

Large ilustracija znanje i vorto

Naklade Znanje i Vorto Palabra ove su se godine pobrinuli da čitatelji svih uzrasta u raznovrsnoj ponudi noviteta na Interliberu sasvim sigurno pronađu nešto po svom ukusu. U ponudi se od naslova za odrasle ističu publicistički naslov "Mentalni restart" u kojem klinička psihologija dr. Nicole LePera – internetski fenomen s više od pet milijuna sljedbenika na Instagramu – donosi nov, revolucionarni i holistički pristup liječenju, zatim "Oduvijek živimo u dvorcu", kultni klasik Shirley Jackson prvi put preveden na hrvatski jezik te romani o snažnim ženama: "Lekcije iz kemije", "Samo jedna nit" i "Knjiga žudnji". 

Na popustu će se moći pronaći i knjiga nastala prema Netflixovoj seriji koja je prošli mjesec oborila rekorde gledanosti. Radi se o "Carici", romanu o habsburškoj carici Sisi koji je napisala Gigi Griffis, autorica povijesne fikcije koju inspiriraju snažni i autentični ženski likovi što se odbijaju pokoriti društvenim normama.

Za mlađe čitatelje na sajmu će se također naći izvrsni novi naslovi biblioteke Stribor, od kojih se ističe kultni klasik Michaela Endea "Priča bez kraja". Ovo klasično djelo njemačke fantastike svjetski je bestseler – preveden na više od 40 jezika i prodan u više od 9 milijuna primjeraka, a sada je ponovno dostupan kod nas i to s prekrasnom naslovnicom koju je osmislio sam autor. Za tople zimske dane Znanje je pripremilo "Zimske bajke", predivnu, vrhunski ilustriranu knjigu autorice Dawn Casey koja će djecu i odrasle odvesti u čarobni svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. Više o knjigama doznajte u našem vodiču!



1) Bonnie Garmus 
Lekcije iz kemije
Prijevod Mirjana Valent



Elizabeth Zott nije ni blizu tome da bude prosječna žena. Zapravo, Elizabeth Zott prva bi istaknula da takvo što ne postoji. Vrijeme je ranih 1960-ih i njezin isključivo muški tim na Istraživačkom institutu Hastings ima ne baš znanstven pristup pitanju jednakosti. Svi osim jednoga: Calvina Evansa, usamljenog i genijalnog znanstvenika, koji se ludo zaljubi u Elizbeth, no od njezine atraktivne vanjštine još više ga fascinira njezin um. Među njima trenutačno bukne prava kemija, romantičniji bi rekli ljubav na prvi pogled.

Nažalost, kao i znanost, i život je nepredvidiv. To je razlog zašto se nekoliko godina poslije Elizabeth Zott nađe u ulozi samohrane majke i nehotične zvijezde američkog najpopularnijeg kulinarskog showa "Večera u šest". Njezin blago rečeno nekonvencionalan pristup kuhanju pokazuje se kao revolucionaran. Ali kako raste broj njezinih obožavatelja, ima i onih koji bi je rado uklonili sa scene. Jer kako će se pokazati, Elizabeth Zott ne uči žene samo kuhati – ona ih poziva da promijene status quo.



2) Chris Bohjalian
Vještičji sat
Prijevod Mladen Jurčić



Boston, 1662. Dvadeset četverogodišnja Mary Deerfield, djevojka nebesko plavih očiju i puti bijele poput porculana, druga je supruga okrutnoga moćnika Thomasa Deerfielda. Kad joj Thomas, u pijanstvu sklon bijesnim ispadima, u nadlanicu zarije vilicu s tri zupca, Mary odluči podnijeti zahtjev za razvod braka. 

U svijetu u kojem susjedi budno motre ne bi li uočili znakove đavolskog djelovanja, žena poput Mary, koja gaji tajne želje i ne podnosi drsko licemjerje muškaraca u koloniji, ubrzo postaje sumnjiva, ali i predmet ogovaranja. Kad u njezinu vrtu pronađu zakopane predmete, kad umre mladić kojega je Mary liječila travama i napicima, i kad služavka iz njihove kuće istrči vrišteći od straha, mlada žena više se ne nastoji osloboditi nasilja u braku, nego mora izbjeći vješala.



3) Tracy Chevalier
Samo jedna nit
Prijevod Mirta Jambrović



Veličanstvena priča o prijateljstvu, ljubavi i ženama koje same kroje svoju sudbinu. Godina je 1932. Nakon što je u Velikome ratu izgubila i voljenoga brata i zaručnika, Violet Speedwell postaje jedna od britanskih "suvišnih žena" osuđenih na usidjelički život. No ona se ne želi pomiriti s time da će cijeli život provesti brinući se o ožalošćenoj i ogorčenoj majci. Stoga se iz obiteljskoga doma seli u Winchester, grad u kojemu se nalazi jedna od najveličanstvenijih engleskih katedrala. 

Ondje se pridružuje skupini vezilja – žena koje vezu jastuke za klupe i klečnjake za katedralu i tako nastavljaju višestoljetni običaj. U toj zajednici Violet nalazi podršku i zajedništvo, ispunjava je njihov zajednički stvaralački rad, te se sprijateljuje sa živahnom Gildom. Kada životne sile zaprijete njezinoj novostečenoj neovisnosti, a na obzoru se ukaže novi rat, Violet se mora izboriti za život koji se smatra da ne pripada jednoj neudanoj ženi.



4) Gigi Griffis
Carica
Prijevod Marija Perica



Baš kao i u Netflixovoj seriji, "Carica" je očaravajuća, slikovita i nevjerojatno suvremena priča o zaljubljivanju i pronalaženju vlastita unutarnjeg glasa. Godina je 1853. Princeza Elizabeta "Sisi" Bavarska ne da se pokolebati: čekat će onu pravu, veliku ljubav o kakvoj pišu pjesnici ili se uopće neće zaljubljivati. To što njezina starija sestra Helena revno sluša majčine savjete i priprema se za udaju za austrijskog cara Franju Josipa ne znači da se i Sisi mora podvrgnuti takvim životnim dužnostima. Ona nije nimalo impresionirana svečanim prijemima i stisnutim korzetima i, više od svega, žudi upoznati svoju srodnu dušu.

Car se u Austriji oporavlja nakon pokušaja atentata. Kako bi održao krhki mir, posvećen je carskim dužnostima te obećava svojoj neumoljivoj majci da će se na skorašnjoj rođendanskoj proslavi zaručiti s Helenom Bavarskom. Ima li boljeg načina za ujedinjenje carstva od predstavljanja lijepe i prikladne buduće carice? No nakon neočekivana susreta Sisi i Franje u carskim vrtovima, daleko od znatiželjnih očiju, njih dvoje osjete neobičnu povezanost na prvi pogled. I kako njihovi zabranjeni razgovori prelaze u nešto više, morat će izabrati između očekivanja obitelji i zauzimanja za ono u što iskreno vjeruju...



5) Nancy Tucker
Prvi dan proljeća
Prijevod Maja Opačić


Chrissie ima osam godina i živi s poremećenom majkom koja joj ne daje jesti. Djevojčica doslovno umire od gladi. Njezin uglavnom odsutni otac nudi joj samo prazna obećanja pa Chrissie pronalazi olakšanje u bjesomučnim divljanjima zbog kojih se osjeća moćnom: krade hranu i mlijeko u školi, slatkiše u trgovini, šefuje i maltretira djecu iz susjedstva. Nevidljiva, nevoljena i zanemarena, u svom divljanju zadavi malenog dječaka iz susjedstva, u očajničkom, nesvjesnom pokušaju da osjeti da postoji i da ima moć. I dok su svi prestravljeni zbog smrti mališana, Chrissie promatra svoju zajednicu i posljedice svoga čina dok policija provodi istragu približavajući se nezamislivoj istini. 

Dvadeset godina kasnije s novim imenom i vlastitom kćeri, Chrissie, sada Julia, rehabilitirana je i ponovno se suočava sa svijetom opterećena krivnjom i pitanjem zaslužuje li biti majka nakon onoga što je učinila. Poglavlja se izmjenjuju između dječje i odrasle perspektive, a Tucker stvara gotovo nepodnošljivu napetost u obje vremenske linije dok se policijski krug približava mladoj Chrissie, a prošlost povlači Juliju natrag na mjesto zločina.



6) Sue Monk Kidd 
Knjiga žudnji 
Prijevod Senka Galenić



Američka autorica Sue Monk Kidd vodi nas u Galileju i Egipat u Isusovo doba. Pripovijeda o životu mlade žene u kojoj žudnje od djetinjstva pjevaju. O okrutnosti života koja utišava glas žena i potlačenih. O vremenu kad je učenje bilo povlastica kojoj žene nisu imale pristupa. O drskosti životne snage koja odbija biti ušutkana. Pred čitateljicama i čitateljima raspreda se tkanje priče koja nas vodi u šetnju od Galileje do Egipta, od judejskih brežuljaka do aleksandrijskih hramova, od zapretanih čežnji do vrhunaca ljubavi i ponora tuge.

Junakinja "Knjige žudnji" neposlušna je kći, brižna sestra, odana prijateljica, okaljana zaručnica, nesuđena priležnica, ljubljena supruga, neutješna majka, žena koja ostaje bez svoga ljubljenoga… ali prije svega, ona je djevojčica s očima boje kišnih oblaka koja u papirusu i mastilu nalazi utjehu. Ona je mlada žena koja naslućuje veličinu u sebi i tajanstvo ženskoga srca. Ona je zrela žena koja spoznaje tamne dubine i mukle tišine izgladnjivane duše. Ona je žena u kojoj dišu žudnje. Ana nam svojom pričom, svojim glasom, prenosi drevnu mudrost riječi "zagledaj se u sebe". I pronađi svoj glas. Budi glas.



7) William Kent Krueger 
Ova blaga zemlja
Prijevod Marta Kovač



Nezaboravna priča iz vremena Velike depresije, o četvero siročadi koji plove niz rijeku Mississippi, na odiseji koja će im promijeniti živote. Ljeto je 1932. godine na obalama rijeke Gilead u Minnesoti, a nakon smrti roditelja Odie O’Banion smješten je u Indijansku strukovnu školu Lincolnu, okrutno mjesto na kojem je, zbog svoje nestašnosti, navukao na sebe mržnju ravnateljice. Uvjeren da je počinio strašan zločin, Odie je prisiljen na bijeg. Zajedno sa svojim bratom Albertom, najboljim prijateljem Mosesom i nesretnom malom Emmy, koju je zadesila strašna tragedija, otiskuje se niz veliki Mississippi, u potrazi za mjestom koje će moći nazvati domom.

Tijekom jednog nezaboravnog ljeta, četvero djece na putu u nepoznato susrest će se s drugim lutalicama – od farmera koji su izgubili sve što imaju i putujućih vjerskih iscjelitelja, do raseljenih obitelji i ostalih izgubljenih duša. Napisana u stilu modernog klasika, "Ova blaga zemlja" čarobna je, duboko humana epopeja smještena u veličanstveni krajolik Amerike, koji će vam zaokupiti maštu i iscijeliti dušu.



8) Shirley Jackson
Oduvijek živimo u dvorcu 
Prijevod Anja Majnarić



Na kraju sela, u velebnoj kući nekoć otmjene obitelji Blackwood, Merricat živi sama s voljenom sestrom Constance i stricem Julianom krhkoga zdravlja, oboružana preciznim sustavom talismana kojima nastoji očuvati njihov delikatan i dragocjen način života. Jer otkad je Constance oslobođena optužbe za ubojstvo ostatka obitelji, svijet preživjele Blackwoodove ne ostavlja na miru. Neočekivani dolazak dotad im nepoznatog rođaka Charlesa narušava krhku ravnotežu u kući Blackwoodovih, a neprijateljski nastrojena sredina sve je neugodnija i nemilosrdnija.

Uvlačeći čitatelje duboko u labirint mračne neuroze, "Oduvijek živimo u dvorcu" raskošno je jeziv roman o osebujnoj, izoliranoj i vrlo vjerojatno ubojitoj obitelji. Zadivljujuća je to, uznemirujuća priča u kojoj napetost raste sa svakom novom stranicom i vodi prema vrhuncu koji je istodobno neizbježan i šokantan. Obožavana i cijenjena gotička priča Shirley Jackson o osebujnoj djevojci po imenu Merricat i mračnoj tajni njezine obitelji zasluženo je jedan od kultnih klasika američke književnosti 20. stoljeća.



9) dr. Nicole LePera 
Mentalni restart: Prepoznaj svoje obrasce, ozdravi od prošlosti i stvori svoje Ja
Prijevod Dubravka Pleše



Kao klinička psihologinja, dr. Nicole LePera nebrojeno se puta razočarala ograničenjima tradicionalne psihoterapije. Želeći učiniti više za svoje pacijente – kao i za sebe samu – odlučila je razviti ujedinjenu filozofiju mentalnog, tjelesnog i duhovnog zdravlja koja će ljude opremiti alatima iz različitih disciplina potrebnima za samoiscjeljenje. Nakon što je i sama iskusila rezultate koji su joj promijenili život nabolje, odlučila je podijeliti ono što je naučila s drugima i svijetu se predstavila na Instagramu kao "The Holistic Psychologist".

Ubrzo je postala internetski fenomen s više od pet milijuna sljedbenika. Dr. LePera odlučila je podijeliti svoj toliko traženi protokol s ostatkom svijeta. U knjizi "Mentalni restart", ona predstavlja revolucionarni pristup liječenju koji koristi moć samog pojedinca pri stvaranju trajnih promjena, kao i vodič za aktivniji, autentičniji i radosniji život. Oslanjajući se na najnovija istraživanja iz različitih znanstvenih područja i modaliteta iscjeljivanja, dr. LePera pomaže nam prepoznati kako štetna iskustva i traume iz djetinjstva nastavljaju živjeti s nama, što često rezultira disfunkcijom cijeloga tijela – aktiviranjem štetnih odgovora na stres koji nas drže zaglavljenima u obrascima suovisnosti, emocionalne nezrelosti i toksičnih odnosa. Ako se ne poradi na njihovim uzrocima, ovakva destruktivna ponašanja mogu brzo postati ciklična, što ljude čini nesretnima, neispunjenima i općenito nezdravima. U knjizi "Mentalni restart", dr. LePera nudi čitateljima podršku i alate koji će im omogućiti da se oslobode destruktivnog ponašanja kako bi povratili i ponovno izgradili vlastite živote. 



10) Michael Ende 
Priča bez kraja
Prijevod Zlatko Crnković



Bastian Balthasar Bux, bježeći pred dječacima koji su ga zlostavljali, otkriva u jednom antikvarijatu čudesnu knjigu: PRIČU BEZ KRAJA. Sakrije se na školskom tavanu pa čitajući knjigu uranja u zemlju Fantaziju i nevjerojatne pustolovine kroz koje prolazi dječak Atrej ne bi li spasio zemlju i Dječju Caricu. Jer, Fantaziji prijeti tajanstveno i opasno Ništavilo. No spasiti je može samo ljudsko dijete koje će doći iz stvarnog svijeta. Hoće li to biti Bastian, povučen, uplašen, samozatajan i nadasve maštovit dječak?



11) Dawn Casey, Zanna Goldhawk (ilustracije)  
Zimske bajke
Prijevod Anda Bukvić Pažin



Predivna, vrhunski ilustrirana knjiga odvest će djecu u čarobni svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. Sve ove priče, svaka na svoj način, slave zimska blaga i veselja i sve što nosimo u sebi i što nam grije srca dok vani vlada zima. Ima tu medvjeda i zečeva, bakica i božica. Ima braće i sestara, mraza, vatre i leda. Tople su to i nježne bajke za mlađe čitatelje i pustolovine epskih razmjera za one starije – knjiga u kojoj će uživati cijela obitelj. (N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više