33 ljetne preporuke za čitanje

Portal Najbolje knjige sastavio je listu ljetnih preporuka za čitanje, za koju se nadamo da će pokriti sve ukuse. Većinu knjiga s ove liste pročitali su recenzenti portala, a one koje nismo, odabrali smo na temelju vaših čestih preporuka na našoj Facebook stranici ili pak stoga što je, bez sumnje, riječ o iznimnim djelima i piscima, koji su hrvatskoj publici poznati od ranije

Big 316 990

Piše Tanja Tolić

Ljeto je vrijeme kad imamo najviše vremena za čitanje, ili barem sami sebe tako tješimo, no kad konačno stigne taj trenutak da slobodno možemo uzeti knjigu u ruke i udubiti se u krimić, ljubavni roman, fanatastiku, zbirku priča, povijesnu avanturu, novi besteler ili intrigantno publicističko djelo, obično nemamo pojma što bismo odabrali ili odakle bismo krenuli tražiti.

Portal Najbolje knjige sastavio je listu ljetnih preporuka za čitanje, za koju se nadamo da će pokriti sve ukuse. Većinu knjiga s ove liste pročitali su recenzenti portala, a one koje nismo, odabrali smo na temelju vaših čestih preporuka na našoj Facebook stranici ili pak stoga što je, bez sumnje, riječ o iznimnim djelima i piscima, koji su hrvatskoj publici poznati od ranije.
Uživajte u ljetu i uživajte u čitanju!

Napomena: Redoslijed knjiga je nasumičan, a poredak ne označava važnost ili kvalitetu knjige. Klikom na fotografiju s lijeve strane, otvorit će vam se fotogalerija s naslovnicama knjiga.


1. George R. R. Martina, Igra prijestolja
Žanr: Fantastika
Nakladnik: Algoritam
Cijena: 179,00

Ako ste legalnim (HBO) ili ilegalnim (torrenti) putem upravo odgledali istoimenu televizijsku mini-seriju, onda ste vjerojatno već ozbiljno navučeni na sagu jednog od najvećih pisaca fantastike. Martinova "Pjesma Leda i Vatre“ originalno je bila zamišljena kao trilogija čiji prvi dio čini upravo "Igra prijestolja“, no u međuvremenu je narasla na pet knjiga, a zadnji, iako ne i posljednji nastavak bit će objavljen u utorak, 12. srpnja, na engleskom jeziku. Prijevod na hrvatski bi trebao uslijediti brzo, a do tada imate što za čitati jer uzbudljivi serijal u samo četiri dijela broji čak 3622 stranice! Zagarantirana zabava!


2. David Nicholls, Jedan dan
Žanr: Ljubavni roman
Nakladnik: Znanje
Cijena: 19,90

"Jedan dan“ predivna je ljubavna priča o Emmi i Dexteru, dvoje prijatelja, koji se susreću, više-manje, na isti dan punih 20 godina. Potukla je sve rekorde čitanosti u svijetu, a sredinom kolovoza kreće i prikazivanje istoimenog filma, za koji je scenarij napisao sam autor. Jak joj je adut što je romantična, duhovita, pametna i, srećom, nimalo sladunjava.


3. Vikram Seth, Kišni paviljon
Žanr: Ljubavno-povijesni roman
Nakladnik: Profil
Cijena: 129,00

Indijski pisac Vikram Seth nažalost je nepoznat hrvatskoj publici, iako je njegov najpoznatiji roman, "Prikladan momak“, svojedobno bio nominiran za jednu od najprestižnijih književnih nagrada, Booker Prize. "Kišni paviljon“ prvi je dio "Prikladnog momka“, kojeg je hrvatski nakladnik odlučio razlomiti u tri dijela. Priča prati sudbinu Late kojoj majka odluči pronaći prikladnog ženika, no kako radnja odmiče, ovaj sjajan roman prerast će u čudesnu snagu koja s opravdanjem nosi epitet "indijskog Rata i mira“.


4. Elizabeth Kostova, Kradljivci labudova
Žanr: Ljubavno-povijesni roman s elementima fantastike
Nakladnik: Algoritam
Cijena: 179,00

Kostova je literarnu publiku osvojila "Povjesničarkom“, a njezin hrvatski nakladnik objavio je nedavno i njezin drugi roman koji govori o psihijatru Andrewu Marlowu i njegovom pacijentu, proslavljenom slikaru Robertu Oliveru koji je nožem brutalno nasrnuo na poznatu sliku u Nacionalnoj galeriji. Kako bi proniknuo u tajnu koja muči ovog nesretnog genija, Marlow će se otisnuti na putovanje kroz sadašnjost i prošlost, tijekom kojeg će se uplesti u živote žena bliskih Oliveru te proniknuti u tajanstvenu tragediju koja leži u srcu francuskoga impresionizma.


5. Philippa Gregory, Nasljeđe Boleynovih
Žanr: Povijesno-ljubavni roman
Nakladnik: Znanje
Cijena: 19,90

Philippa Gregory u zadnjih je godinu dana u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, dobila vatrene sljedbenice koje doslovce gutaju njezine povijesno-ljubavne priče. Tudori i sve njihove žrtve očito su opet popularni, a u ovome romanu tri se žene bore za jednu nagradu – englesku krunu. Radnja je smještena u 1539. godinu, kada se Henrik VIII. morao ponovno oženiti, a ta je bremenita čast dopala strogo odgojenu protestantsku kandidatkinju - Anne od Clevesa. No prste će u tu kraljevsku sapunicu uplesti i mlada, ali nipošto neiskusna Katherine Howard te lady Rochford (Jane Boleyn), koja je bila svjedokom optužbe protiv bivše kraljice Anne Boleyn.


6. Camilla Läckberg, Ledena princeza
Žanr: Triler
Nakladnik: VBZ
Cijena: 110,00

Švedska kraljica krimića dosad je prodala sedam milijuna primjeraka svojih romana i, nevjerojatno, zapravo je mnogo uspješnija od pokojnog Stiega Larssona. "Ledena princeza“ prvi je njezin triler preveden na hrvatski jezik, u kojem se upoznajemo s glavnim likovima – spisateljicom Ericom Falck i policajcem Patrikom Hedströmom. Njih će se dvoje udružiti kako bi otkrili ubojicu mlade žene, pronađene u zaleđenoj kadi, a pustolovine, veoma nalik serijalu “Ubojstva u Midsomeru”, nastavit će se u još šest nastavaka, s time da je sedmi na putu. Camilla, kako je primijetio britanski Guardian, izvanredno kombinira domaćinsku ugodu sa stravom od koje vam se ledi krv u žilama, a s obzirom da smo pročitali još dva njezina romana na engleskom jeziku, toplo je preporučujemo – postaje sve bolja i bolja.


7. Ben Pastor, Lumen
Žanr: Povijesni roman, krimić
Nakladnik: Edicija Božičević
Cijena: 165,00

Godine 1939. nacistička Njemačka okupirala je Poljsku. Predstojnica jednog katoličkog samostana u Krakovu, časna sestra Kazimierza, uz stigme ima i sposobnost predviđanja budućnosti, a zbog svojih nadnaravnih sposobnosti duboko je predana redovničkom pozivu i samostanskom životu koji živi uz moto “Lumen Christi, Adiuva Nos!”, odnosno “Svjetlosti Kristova, pomozi nam!” Prema nalogu pape, u krakovskom samostanu boravi svećenik, otac Malecki, kako bi istražio njezine nadnaravne sposobnosti. No predstojnica Kazimierza je ubijena. Mladi njemački satnik Martin Bora započinje istragu o ubojstvu, zajedno s ocem Maleckim.


8. Bruno Šimleša, Ljubavologija
Žanr: Duhovna literatura
Nakladnik: Naklada Ljevak
Cijena: 129,00

U poplavi osrednje, nerijetko i loše duhovne i self-help litrature, ovo je knjiga koju ćete poželjeti ne samo nekoliko puta pročitati, nego i kupiti i držati što bliže i ruci i srcu. "Ljubavologija“ je pametna knjiga koja ozbiljno i predano pristupa temi oko koje se vrte svi životi ovoga svijeta – ljubavi. Ako vam je partnerska veza u krizi, poželjet ćete pročitati kako je spasiti ili kad je pametno odustati, ako ste friško zaljubljeni, sigurno ćete riješiti test kompatibilnosti, prvi takav u nekoj domaćoj knjizi. "Ljubavologija“, međutim, ne govori samo o onome što nam prvo padne na pamet kad spomenemo ljubav – vezama i braku, nego obrađuje i teme prijateljske i roditeljske ljubavi te poslovnih i poznaničkih odnosa. Hrabra knjiga koja otvoreno govori o zaljubljenosti, bezuvjetnoj ljubavi, srodnim dušama, fatalnoj privlačnosti, seksu, braku, rastavi i preljubu.


9. Pema Chödrön, Mjesta koja vas plaše
Žanr: Duhovna literatura
Nakladnik: Naklada Ljevak
Cijena: 119,00

Ako ste voljeli otkačene budističke priče iz "Krave koja je plakala“, onda će vam se vjerojatno svidjeti i Pema Chödrön, budistička redovnica koja donosi izazovan i osvježavajući pogled na život, probleme s kojima se svakodnevno susrećemo, ali i na one koji se čine nesavladivima. Pema se, kao i Ajahn Brahm, oslanja na humor, a poučava nas važnom umijeću – kako da ne bježimo od problema u lažno skrovište, već da se suočimo i na taj način naučimo važne stvari o sebi.


10. Branka Sacher, Mrvice o hrani
Žanr: Publicistika, kuharica
Nakladnik: Fraktura
Cijena: 179,00

"Mrvice o hrani“ nisu klasična kuharica. Recepti su, zapravo, ovdje onako usput, da nas nahrane kad ogladnimo od svih fascinantnih činjenica koje je Branka Sacher prikupila o hrani i kulturi jedenja. Primjerice, sigurno niste znali da rekord u brzom jedenju prokulice iznosi 44 komada u minuti ili da se jedna sorta luka zove – torpedo. Kad ožednite od čitanja, možete si, recimo, pripraviti koktel od apsinta i usput promisliti o tome što je rekla Virginia Woolf: “Čovjek ne može dobro razmišljati, voljeti ni spavati ako nije dobro večerao”.


11. Tim Weiner, Nasljeđe pepela
Žanr: Publicistika
Nakladnik: Fraktura
Cijena: 269,00

Kada pročitate ovu knjigu, postat će vam jasno zašto je WikiLeaks u samo nekoliko godina uspio uzdrmati svjetsku političku scenu i zašto je šačica pojedinaca pokazala veću snagu od najjačih špijunskih organizacija. “Nasljeđe pepela - Povijest CIA-e” čita se kao napeti špijunski triler isprepleten brojnim iznenađenjima. Od samog osnutka CIA se trudila uspostaviti kao ozbiljna tajna organizacija, ali samo broj smijenjenih direktora u prvim desetljećima prije upućuje na neuspješnu tvrtku koja se bori sa stečajem negoli na najopasnije sredstvo američke vanjske politike. Tim Weiner, dobitnik Pulitzerove nagrade, ispisao je temeljno štivo za svakoga koga zanima kako su se doista krojili međunarodni odnosi 20. stoljeća. Nije tipična ljetna literatura ali, ako vas je ova knjiga privukla, niste niti vi tipičan čitatelj.


12. Jo Nesbø, Đavolja zvijezda
Žanr: Krimić
Nakladnik: Znanje
Cijena: 19,90

U vrlo kratkom vremenu, norveški glazbenik i ekonomist, osvojio je hrvatske čitatelje serijom romana o detektivu Harryju Holeu. Nesbøov "Crvendać“, njegov prvi roman preveden na hrvatski jezik, proglašen je najboljim norveškim kriminalističkim romanom svih vremena, a u "Đavoljoj zvijezdi“ Harry istražuje smrt mlade žene koja je pronađena mrtva u svome stanu u Oslu. Na lijevoj ruci amputiran joj je prst, a pod kapkom skriven sićušan crveni dijamant u obliku pentagrama - đavolje zvijezde. Na pomolu je val sličnih ubojstava, a modus operandi upućuje na to da je Oslo pretvoren u poligon serijskog ubojice.


13. Anthony Bourdain, Opaki zalogaji
Žanr: Publicistika
Nakladnik: Fraktura
Cijena: 139,00

"Opaki zalogaji“ zbirka su raznovrsnih odrezaka, upotrebljivih otpadaka, mrvica i kostiju koju je napisalo najzločestije dijete svjetske kuhinje, Anthony Bourdain, otprije poznatoj domaćoj publici po knjizi "Dosje kuhinja“. S Bourdainom, ako ste gadljivi, morate biti ekstra oprezni jer on doista nema dlake na jeziku pa tako, bez problema, otkriva neke od prljavih tajni nesavjesnih majstora kuhinje kojima, kad nastupi gužva, "sve što padne na pod, nekim čudom, padne točno na ubrus“. U "Opakim zalogajima“ Bourdain opet putuje i istražuje: “Napravim grimasu pred ogledalom i ugledam nešto crno među zubima. To je škorpion. Rep, da budem precizniji. Hrskavi, crni žalac - strši iz mojih prednjih zubi.” Opako!


14. Kitty Kelley, Oprah
Žanr: Biografije
Nakladnik: Školska knjiga
Cijena: 169,00

Nakon godina "drogiranja“ najpopularnijom televizijskom emisijom, u svim mogućim i nemogućim terminima na HTV-u, vjerojatno mislite da znate baš sve o Oprah Winfrey. E pa, varate se! Za ovu biografiju dohvatila ju je jezičava novinarka Kitty Kelly i iz nje izvukla sve, dosad brižljivo čuvane tajne: razgovarala je s Oprinim najbližim rođacima i poslovnim suradnicima, istraživala je sudske spise, rodne listove, financijske i porezne potvrde, čak i preslike Oprinih legendarnih (i nepodnošljivih) ugovora o povjerljivosti podataka. Temeljito je istražila život Opre Winfrey iz svakog mogućeg kutka i, naposljetku, napisala epizodu Oprah showa - u kojoj je sama Oprah potpuno razotkrivena.


15. Deborah Harkness, Otkrivanje vještica
Žanr: Fantastika
Nakladnik: Fraktura
Cijena: 169,00

Ako su vam dojadili vampiri tinejdžeri opterećni prvim, idealističkim ljubavima i napornim rasporedom u školi, infantilne priče o curicama koje se žrtvuju za svoje besmrtne dečke i prenemagaju oko toga hoće li i same postati vampirice, onda je ovo knjiga za vas. Naravno, pod uvjetom da volite vampirski žanr, a otvoreni ste i prema vješticama. Priča o Diani Bishop, začaranoj vještici koja slučajno nabasa na drevni alkemijski rukopis, kojeg se žele dočepati i vještice, i vampiri, i demoni, namijenjena je isključivo odraslim čitateljima, a dio je trilogije "Sve duše“. Napisala ju je profesorica povijesti i ljubiteljica vina, a drugi nastavak, u kojem ćemo doznati gdje su točno završili Diana i njezin dečko vampir, izlazi 2012. godine. Idealno štivo za ljeto!


16. Antonio Garrido, Pisarica
Žanr: Povijesni krimić
Nakladnik: Fraktura
Cijena: 169,00

Iako je "Pisarica“ prvi roman ovom španjolskom piscu, inače po struci profesoru na Politehničkom fakultetu, zaslužuje čistu peticu, jer je briljantno napisan i izuzetno napet! Godina je 799. i upravo upoznajemo Theresu, kći pisara Gorgiasa, koja se nakon mukotrpnog rada konačno uspijeva izboriti za ispit kako bi postala pergamenariusov kalfa. Međutim, te ledene zore u studenome njezina sudbina krene potpuno drugim tijekom kad njezina oca napadne čovjek s tetoviranom zmijom na ruci, a u radionici izbije požar. U strahu od odmazde, Theresa je prisiljena pobjeći u Fuldu, gdje će postati pomoćnica Alkuina od Yorka, vodećeg onodobnog dvorskog filozofa i učitelja. Zajedno će razriješiti misteriozne događaje koji odlučuju o sudbini kršćanstva.


17. i 18. Jane Austen, Ponos i predrasude, Razum i osjećaji
Žanr: Ljubavni romani
Nakladnik: Mozaik knjiga
Cijena: 89,00 (svaka)

Iako je živjela i pisala s prelaska iz 18. u 19. stoljeće, Jane Austen ne prestaje biti zanimljiva i aktualna modernim čitateljicama. Ljubav, kako god se o njoj pisalo, čini se, ne može zastarjeti, a najomiljenija britanska autorica konačno je, nakon dugo, dugo vremena dobila dva nova prijevoda na hrvatski jezik. U "Ponosu i predrasudama“, kao što znamo, gospođa Bennet pokušava udata većinu od svojih pet neudanih kćeri, a dobre će sreće biti Jane i Elizabeth koje će upoznati gospodina Bingleyja i njegova prijatelja Fitzwilliama Darcyja. U “Razumu i osjećajima” vraćamo se sestrama Dashwood - Elinor, Marianne i Margaret, koje s majkom sele u unajmljenu kuću u Devonshire. U šetnji, Marianne ugane gležanj, a u blizini se zatekne naočiti gospodin Willoughby. Elnior se pak zbližava s Edwardom Ferrarsom…


19. Drago Glamuzina, Stanko Abadžić, Sami u toj šumi
Žanr: Poezija, fotomonografija
Nakladnik: Bibliofil
Cijena: 290,00

Recimo to pjesmom: Napunivši džepove fotografijama / tvojih okomitih osmijeha / gazim u naše tragove u sipkom / pijesku i vraćam se na početak. / htio bih uloviti misao što / mi je sjedila na obrvama / kad se rasparala modra mješina / nebeska i svjetla se mlijeko / prolilo na nas. Pjesnik Drago Glamuzina, autor zbirke “Mesari” i nagrađenog romana “Tri”, odustao je od ljubavnog trokuta i vratio se ključnom broju – dva. Njegova zbirka “Sami u toj šumi” popraćena blistavim, crno-bijelim fotografijama Stanka Abadžića govori o odnosu muškarca i žene, bez trećih osoba, bez nanosa izvanjskog svijeta. U vremenu kad i sam roman loše prolazi, objaviti knjigu napunjenu pjesama i fotografijama, čini se kao pomalo lud, ali svakako i hrabar pothvat. Ludo ili hrabro, sigurno je iznimno – izdanje u kojem možete dugo uživati.


20. Jonathan Franzen, Sloboda
Žanr: Roman
Nakladnik: VBZ
Cijena: 150,00

Ima već neko vrijeme da je dugoočekivani Franzenov roman, "Sloboda“, preveden na hrvatski jezik i reakcije su sada već prilično jasne – publika ga ili obožava ili prezire. Jedne je oduševio poetičnošću i minucioznim prikazom života, druge je udavio dosadom, a svi skupa nekako padaju na testu da prepričaju sadržaj ovoga romana kojem američka kritika već mjesecima ispisuje hvalospjeve, a Franzena naziva domaćim Tolstojem. Ljeto se čini kao dobro vrijeme da se uhvatite u koštac s 519 stranica i odlučite kojem taboru pripadate!


21. Alice Munro, Služba, družba, prošnja, ljubav, brak
Žanr: Kratke priče
Nakladnik: OceanMore
Cijena: 149,00

Gorespomenuti Jonathan Franzen ima jednog najdražeg pisca i ona se zove Alice Munro. Ne bez razloga! Kanadska spisateljica, već godinama kandidatkinja na Nobelovu nagradu za književnost, ima vojsku tihih poklonika diljem svijeta. Tihih poklonika ne zato što je ne obožavaju, nego stoga što se u njezinim pričama doista može uživati samo u tišini. S ovom knjigom nemojte sjesti na bučnu plažu, nego u osamu i uživajte u tome kako je uspjela ljepotu, mudrost, ljubav, bol, rastanak, nadu, smrt i sve drugo što čini život prenijeti na papir. Remek-djelo!


22. Emma Donoghue, Soba
Žanr: Roman
Nakladnik: Školska knjiga
Cijena: 119,00

"Soba” je uvrštena među pet najboljih romana 2010. godine po izboru The New York Timesa, a dosad je prevedena na 39 jezika i nalazi se u užem izboru za nagradu Booker. “Soba” je također i prilično šokantna, jer iznutra opisuje strahovit život kakav su u stvarnosti proživjele Natascha Kampusch i Elizabeth Fritzl. Priču nam priča Jack, petogodišnjak koji živi s Mamom u Sobi. Soba je tri sa tri, vrata su joj zaključana, a Mama je zapravo mlada žena koja od svoje otmice u 19. godini, dakle posljednjih sedam godina svog života, provodi isključivo u sobi od 13 kvadarata. Opetovano silovana, Mama je posljednjih pet godina života, koliko postoji i Jack, svu svoju mentalnu snagu usmjerila na učenje, njegovanje i zabavu dječaka, pokušavajući na taj način očuvati vlastiti razum.


23. Apostolos Doxiadis, Christos Papadimitriou, Alecos Papadatos, Annie di Donna, Stripologikon
Žanr: Strip-roman
Nakladnik: Mate d.o.o.
Cijena: 300,00

Ovaj inovativni roman u stripu, koji se temelji na ranom životu briljantnog filozofa Bertranda Russella i njegovoj strastvenoj potrazi za istinom, bit će prava poslastica za one zaljubljene u matematiku, ali i za one zaljubljene u strip, ili naprosto one koji su odvažno znatiželjni i uvijek spremni za intelektualnu avanturu. Najbolja stvar od svega je da se “Stripologikon” čita lako, pa će vam biti zanimljiv čak i ako su vam matematika i logika traume u obrazovanju. Russella u stripu, opterećenog obiteljskim tajnama, opsjeda prometejski cilj: želi udariti logičke temelje cijeloj matematici. U potrazi za apsolutnom istinom, susreće legendarne mislioce poput Gottloba Fregea, Davida Hilberta i Kurta Gödela, a pronalazi i strastvenog studenta u liku Ludwiga Wittgensteina. Kroz ljubav i mržnju, mir i rat, Russell ustraje u svojoj napornoj misiji koja prijeti i njegovoj karijeri i sreći u privatnom životu te ga u konačnici tjera do ruba ludila. “Stripologikon” je i povijesni roman i pristupačan uvod u neke od najvećih matematičkih ideja i ideja moderne filozofije. Obavezna literatura!


24. Maggie Stiefvater, Šapat
Žanr: Literatura za mlade, fantastika, ljubavni roman
Nakladnik: Znanje
Cijena: 19,90

Ako još ljetujete s tinejdžericom, onda znate kako prokleto naporne znaju biti. Išle bi na more s vama, ali glume da vas ne prepoznaju na plaži. Još su zapravo klinke, ali se pretvaraju i da su odrasle. Navodno su cool, ali su i dalje pomalo ranjive. Da ne bi prasnula generacijska oluja, kupite joj "Šapat“ i mirni ste barem jedno popodne – taman se zasitila vampira, možda još nije otkrila anđele, pa će joj biti zanimljivi vukodlaci. Nastavak romana "Drhtaj“, priče o djevojci Grace koja je izgubila srce zbog žutookog vuka. Sladunjavo, ali serijal o vukovima iz Mercy Fallsa vole i odrasle cure.


25. Martin Bojowald, Što je bilo prije velikog praska?
Žanr: Publicistika
Nakladnik: Fraktura
Cijena: 169,00

Ovo nije lagana literatura i svakako nije za one koje kozmički postanak usputno zanima. Dakle, ako se odvažite na čitanje ovog uistinu briljantnog djela, nikako ne prekidajte, jer ćete morati krenuti ispočetka! Knjiga Martina Bojowalda, kojeg su već prozvali "nasljednikom Einsteina“, zgusnuto je štivo koje zahtijeva duboku koncentraciju, a u njemu se njemački fizičar bavi pitanjem koje sugerira i sam naslov – dakle, što je bilo prije Velikog praska? Knjiga pruža zapanjujuće uvide u uzbudljivi i nepoznati svijet “obrnutih prostornih odnosa” i kozmosa koji se skuplja kako bi se nakon Big Banga ponovo proširio. U njoj stari kozmološki modeli o ciklusima stvaranja i uništenja dobivaju posve novo značenje.


26. Stephen Hawking, Leonard Mlodinow, Velebni plan
Žanr: Publicistika
Nakladnik: Izvori
Cijena: 160,00

Knjiga koja je izazvala prilične kontroverze zbog tvrdnje da za postanak svemira Bog uopće nije bio potreban. Iako je osnovna hipoteza krivo protumačena u javnosti – jer Hawking i Mlodinow nigdje ne tvrde da Bog ne postoji, nego tek da je svemir mogao nastati i bez njegove pomoći – riječ je o izvanrednom i jednostavnom pisanom štivu koje će vam objasniti sve ono što ste propustili naučiti o kozmologiji, naprosto zato što vam se činilo prekompliciranim. Pametna knjiga koja odgovara na vječna pitanja poput onoga zašto, umjesto ničega, postoji nešto ili zašto su zakoni prirode tako fino podešeni da omoguće postojanje bića poput nas. Autori ujedno iznose i hipotezu o postojanju multiverzuma, daju svoj doprinos Teoriji svega za kojom tragaju svi fizičari svijeta i ukratko objašnjavaju što je sve, u međuvremenu, otkrila kvantna mehanika o čudesnom svijetu u kojem živimo.


27. Tom Vanderbilt, Vožnja
Žanr: Publicistika
Nakladnik: Algoritam
Cijena: 189,00

Ova je knjiga kao stvorena za ljeto ili barem one bolne trenutke zastoja na autoputu prema moru ili u prometnom čepu pred naplatnim kućicama na povratku. Ako ste se ikad pitali zašto ljudi postanu zvijeri kad sjednu za upravljač svog automobila – a sigurno jeste, ovdje ćete naći sve odgovore. "Vožnja“ je mjesecima na američkim top-listama najprodavanijih knjiga, a nastala je na temelju iscrpnog istraživanja i intervjua s prometnim stručnjacima diljem svijeta. U njoj ćete doznati da se većina sudara događa za sunčanih, suhih dana, da nas um često vara pa pomislimo da se automobili u susjednoj traci brže kreću, da se vozačke navike cijele jedne nacije mogu odrediti prema njezinom stupnju korupcije i da su kružni tokovi, iako se čine kaotičnima i opasnima, zapravo najsigurniji za vozače.


28. Nick Vujicic, Život bez ograničenja
Žanr: Biografije
Nakladnik: Planetopija
Cijena: 139,00

Ime mu je Nick Vujicic. Dvadeset i sedam mu je godina. Rođen je bez udova, ali ga njegove okolnosti ne sputavaju. Jedna od njegovih najpopularnijih videosnimki na YouTubeu prikazuje kako vozi skateboard, surfa, svira, udara lopticu za golf, pada, ustaje, govori pred publikom i, najbolje od svega, kako ga grle razni iznimni ljudi. Sve u svemu, prilično obične aktivnosti za koje je gotovo svatko sposoban, zar ne? Zašto je onda ta videosnimka pogledana milijune puta? Prema Nickovoj teoriji, ljudi je žele pogledati jer on, unatoč svojim tjelesnim ograničenjima, živi kao da granice za njega ne postoje. Nick Vujicic rođen je s poremećajem poznatim kao sindrom tetra-amelia, a njegova knjiga doista potvrđuje da – život nema ograničenja. Kupovina koja je pametna investicija, za sve one trenutke kad mislite da je život baš prema vama nepravedan.


29. Cecelia Ahern, Knjiga sutrašnjice
Žanr: Ljubavni roman
Nakladnik: Profil
Cijena: 129,00

Irskoj kraljici ljubića upravo je preveden još jedan roman na hrvatski jezik, a u njemu pratimo priču Tamare Goodwin, cure rođenoj u bogatoj obitelji, kojoj iznenada umire otac, što će njezinoj majci i njoj zauvijek promijeniti život. Zbog nagomilanih dugova morale su sve rasprodati i preseliti na selo. Jednoga dana Tamarinu će radoznalost privući putujuća knjižnica u prolasku posjedom Kilsaney. Treba joj nešto da je zabavi. Oči su joj se zaustavile na tajanstvenoj, golemoj knjizi kožnata uveza, zaključanoj zlatnom kopčom s lokotom. Ono što će otkriti na njezinim stranicama oduzet će joj dah i protresti temelje njezina svijeta...


30. Julio Cortazar, Tajno oružje
Žanr: Zbirka priča
Nakladnik: Šareni dućan
Cijena: 79,00

Uspoređujući priču i roman s boksom, Cortázar je jednom kazao kako "roman pobjeđuje po broju bodova, dok je priča ta koja nas nokautira". Stoga je ova knjiga, tvrdi nakladnik, vjerojatno najljepši nokaut u povijesti boksa i književnosti, jer je “Tajno oružje” najpoznatija Cortázarova zbirka priča. Svih pet priča u ovoj zbirci imaju Pariz kao pozadinu, a Cortázarov pripovjedač u svakoj od priča stvarnost zamjenjuje nekim drugim planom, irealnim ili iracionalnim, o čemu kaže: "Vjerujem da sva moja nesreća, a i sreća, istodobno proistječu iz toga što odmalena nisam prihvaćao stvari kakve jesu. Nije mi bilo dovoljno da mi kažu da je ovo stol, ili da je riječ ‘majka’ samo riječ ‘majka’, i da tu sve završava. Ukratko, moj odnos prema riječima ne razlikuje se od mojega odnosa prema svijetu općenito. Čini se da nisam rođen da prihvatim stvari onakvima kakve jesu."


31. Yiyun Li, Zlatni dečko, smaragdna djevojka
Žanr: Zbirka priča
Nakladnik: Vuković & Runjić
Cijena: 119,00

Mlada američko-kineska književnica Yiyun Li, koja je nedavno gostovala i u Hrvatskoj, autorica hvaljene zbirke “Tisuću godina molitvi”, u novim pripovijetkama donosi prozu iznimne dubine i ljepote u kojoj se, baš kao u životima njezinih likova, ljudske drame isprepliću s poviješću, politikom i tradicijom. U naslovnoj priči profesorica spaja svog sredovječnog sina s najdražom studenticom, u priči “Čovjek kao on” postariji neženja prepoznaje sebe u čovjeku nepravedno optuženom za moralni prijestup, u “Požaru” mladi muž koji sumnja da ga žena vara s njegovim ocem traži pomoć od šest energičnih gospođa koje se amaterski bave detektivskim poslom, a “Suvenir” je potresna priča o ljubavi koja pokušava pobijediti unatoč užasu svijeta.


32. Hermann Hesse, U žrvnju
Žanr: Pripovjetka
Nakladnik: Zagrebačka naklada
Cijena: 80,00

Na Hesseovim romanima smo odrasli, bili su to naši prvi koraci u potrazi za odgovorima na pitanje tko smo. Hesse je obilato prevođen na hrvatski, što nesumnjivo potvrđuje njegovu popularnost, a onima koji se i danas propituju, najbolje je poći od početka, od ove pripovijetke. “U žrvnju” govori o nadarenom dječaku, čiju je nadarenost okolina prepoznala i pokušala se ponašati sukladno tome, no kako su postupci uvijek istodobno sukladni logici svakog pojedinog vlastitoga bića, u uvijek teško uskladivom svijetu, priča završava tragično. Hesse, veliki pisac 20. stoljeća, pisao je crpeći iz vlastitog iskustva, rješavajući i preživljavajući sukobe uvijek tako da je iskušavao izlaze na nekom drugom kraju, na drugoj razini.


33. Bertrand Russell, Povijest zapadne filozofije
Žanr: Filozofija
Nakladnik: Zagrebačka naklada
Cijena: 350,00

Ako vam se svidio “Stripologikon”, onda je ovaj odabir logičan nastavak, a zašto, uostalom, ne biste jedno ljeto posvetili jednom od najvećih filozofskih umova. Bertrand Russell nije bio utjecajan mislilac 20. stoljeća samo zbog opsega tema kojima se bavio, nego i zbog raznovrsnosti pristupa. Rijetko je, naime, u 20. stoljeću bilo moguće naći takav renesansni um koji se s jednakom kompetencijom mogao baviti filozofijom, matematikom, logikom, poviješću i društvenim teorijama kao što je to mogao Bertrand Russell. Knjiga “Povijest zapadne filozofije” možda je prva knjiga uopće koja je tako opsežnu temu kao što je pregled filozofskih ideja i pravaca koji su se razvijali preko dvije tisuće godina u zapadnome kulturnom krugu pokušala prikazati na moderan način, jezikom razumljivim jednako stručnom čitatelju, kao i zainteresiranom laiku. Za Russella filozofija nije nikada bila neka suhoparna akademska disciplina nepovezana sa stvarnim životom, već okosnica napretka zajednice i jedan od glavnih preduvjeta da se svijet učini boljim.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više