Besplatne elektroničke knjige objavile muški prozni blok: Hedl, Janeš, Pavičić, Periš, Popović, Vidak

Čitatelji legalno i besplatno mogu skinuti na svoja računala i čitače – ili čitati online – zbirku kratkih priča "Ugljik na sunce" Ivana Vidaka, novelu "Izvještaj o nesreći" Jurice Pavičića te romane "Vrijeme seksa u doba nevinosti" Drage Hedla, "Čerupanje feniksa" Franje Janeša, "Mima i kvadratura duga" Želimira Periša i "Lomljenje vjetra" Ede Popovića

Large muski prozni blok 2024

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (https://elektronickeknjige.com) ovogodišnji muški prozni blok sa šest naslova suvremenih hrvatskih pisaca: zbirku kratkih priča "Ugljik na suncu" Ivana Vidaka, novelu "Izvještaj o nesreći" Jurice Pavičića te romane "Vrijeme seksa u doba nevinosti" Drage Hedla, "Čerupanje feniksa" Franje Janeša, "Mima i kvadratura duga" Želimira Periša i "Lomljenje vjetra" Ede Popovića. S novim je naslovima od 334 objavljenih domaćih književnih naslova čitateljima dostupno njih 303, s obzirom da je za 31 objavljeni naslov istekao izdavački ugovor te su shodno tome ti naslovi povučeni iz distribucije.

Roman "Vrijeme seksa u doba nevinosti" Drage Hedla može se čitati i kao nastavak "Donjodravske obale", kao svojevrsna duologija o odrastanju Dade Keniga. U intrigantnoj priči o putovanjima, zabludama i čežnjama, Hedlov roman propituje složenost ljudskih odnosa, kao i mogućnost ispravljanja životnih putanja i obnavljanja veza iz prošlosti. Osim toga, otkriva nam i tajanstveni svijet ljubavi i seksa, od onoga koji se brzo zaboravlja do onog koji nas obilježi za cijeli naš život.

"Čerupanje feniksa" Franje Janeša roman je koji prijateljsku ruku podjednako pruža ljubiteljima avanturističkog, (pseudo)povijesnog i znanstvenofantastičnog romana, a nije zanemariv ni onaj ljubavni sloj, koji se s odmakom priče neminovno razvija. No prije svega u prvi plan izbija njegova satirična nota, pokazujući kako su daleka prošlost, sadašnjost i postapokaliptična budućnost uznemirujuće slični i urnebesno humoristični.

Iako je široj čitateljskoj publici poznat prije svega kao romanopisac, publicist i novinar, Jurica Pavičić ispisao je neke od ponajboljih suvremenih hrvatskih priča, a među njima se ističe, kako kvalitetnom tako i kvantitetom, upravo "Izvještaj o nesreći", sabirući u sebi autorove najjače adute: kirurški precizno pripovijedanje i duboke a opet nenametljive uvide u ljudske sudbine.

Magnetski privlačna filmična atmosfera, aktualna tematika (dužničko ropstvo, cyber kriminal, nasilje državnog aparata s jedne i mafijaških moćnika s druge strane...), dobro osmišljeni likovi, kao i Periševa programska ambicija da se pozabavi poslovičnim "drugim licem" Dalmacije s turističkih plakata – urbanim, prljavim i nasilnim – učinili su da "Mima i kvadratura duga" pored dobre prodaje doživi i respektabilnu kritičku recepciju, piše Dinko Kreho na stranicama portala Booksa.

Kao i prethodni njegovi radovi, i ovdje u "Lomljenju vjetra" evidentna je Popovićeva stilska odmjerenost i izbrušenost rečenice. Nehoteći, Popović je ovim romanom pokazao da je prvi domaći pisac koji uspješno kanalizira svoje nezadovoljstvo verzijom života koju nam vlast prodaje kao jedinu. Ne gudi o prošlosti, ne veliča svoje gargantuovske podvige iz gostionice, ne drvi romantičarskim Schwärmereiom, a da pritom nije izgubio polet potreban za borbeni pristup recentnoj problematici takozvanog bivanja, napisao je Dario Grgić na stranicama portala MVinfo.

U izvanredno koncipiranoj zbirci karikaturalno-realističnih priča "Ugljik na suncu", Ivan Vidak kroz prizmu naizgled običnih ljudi, a s druge strane pijanih, poluludih i teških Panonaca koji se bore sa životnim i ljubavnim neuspjesima, istražuje granice ljudske prirode. Svaka od osam grotesknih i crnohumornih priča, od ubijanja bijesnog kera, klanja debele krmače do pecanja babuški, duboko je ukorijenjena u ono izvorno animalno i divlje u ljudima. "Ugljik na suncu" nije samo zbirka priča; ona je odraz života u kojemu se svakodnevica pretvara u muljem i alkoholom natopljenu parabolu začinjenu živopisnim jezikom svojih likova.

Internetski projekt BEK nekomercijalni je sustav distribucije književnih djela koji kontinuirano djeluje dulje od 23 godine, probirući najvažnije (višestruko) nagrađivane i prevođene domaće naslove i autore. Osim što je nekomercijalan, projekt je istovremeno i usredotočen na dosezanje što većeg broja čitatelja, jer je "tek knjiga koja je došla do čitatelja i koja se među njima širi predstavlja pravu kulturološku vrijednost za pojedinca i za društvo u cjelini." (Blažević, L. [2016] Moć marketinga u knjižnom nakladništvu).

Da projekt uspješno ostvaruje svoje konceptualne postavke najbolje pokazuju sljedeće brojke: u kolovozu 2022. premašena je brojka od pola milijuna preuzetih e-knjiga, a u veljači 2023. premašena je brojka od dva milijuna online čitanja. Dosadašnjih 383 domaćih i prijevodnih naslova čitano je i/ili preuzeto 2.891.861 puta (rujan 2024.), što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno više od 7500 čitanja i/ili preuzimanja.

Brižno probranih hrvatskih proznih, pjesničkih i dramskih naslova je 334, dok su njih 187 (56 posto) pjesničke zbirke koje su čitane i/ili preuzete 947.152 puta (u prosjeku više od 5000 puta po naslovu). Proznih je naslova 143 (43 posto), a čitani su i/ili preuzeti 998.719 puta (u prosjeku gotovo 7000 puta po naslovu). Dramska naslova objavljena su tek četiri (40.362 čitatelja).

O visokoj kvaliteti objavljenih naslova svjedoči, primjerice, i to što je objavljeno 24 naslova devet dobitnika Goranova vijenca te 38 naslova 22 dobitnika Gorana za mlade pjesnike, odnosno 28 naslova 11 dobitnika Kvirina za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu te 32 naslova 17 dobitnika Kvirina za mlade pjesnike.

Svi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), što omogućuje online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje. (N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više