Besplatne književne radionice za osobe starije od 54 godine

Od svibnja do listopada tri će hrvatska književnika - Nenad Stipanić, Edo Popović i Zoran Ferić - održati besplatne online radionice na kojima će s polaznicima podijeliti svoja iskustva i književno umijeće. Osim što će dobiti praktične savjete za čitanje književnih djela i kreiranje vlastitih literarnih tekstova, polaznici koji pišu dobit će i povratnu informaciju o svojim rukopisima

Big 1270 3689

Ako ste stariji od 54 godine, a zanima vas književnost i pisanje, od svibnja kreću besplatne radionice koje vode tri hrvatska književnika - Nenad Stipanić, Edo Popović i Zoran Ferić. Svaki od njih održat će intenzivni webinar, putem online platforme Zoom, a na njima će podijeliti svoja iskustva i književno umijeće. Prva radionica bit će edukacija, druga praćenje novosti u književnosti, a na trećoj će polaznici radionica moći dobiti povratnu informaciju o svojim literarnim radovima (ako ih imaju, nije obavezno). Na besplatne radionice može se prijaviti putem telefona 098 976 9587, a organizira ih umjetnička organizacija Binocular teatar u sklopu programa Kulturiraj se online.

Prva radionica, koju vodi Nenad Stipanić, počinje 19. svibnja, dok će drugu u lipnju /srpnju voditi Edo Popović, a treću, u rujnu / listopadu, Zoran Ferić. Osim što voditelji radionica pripremaju za polaznike cijelu lepezu praktičnih savjeta za čitanje književnih djela, kao i kreiranje vlastitih literarnih tekstova, sudionici će upoznati i gosta iznenađenja - pisca i TV novinara i urednika Gordana Nuhanovića - s kojim će razgovarati o tome što čitati, koje autore nipošto ne treba zaobilaziti i koje su knjige trenutno obavezna literatura.

Nenad Stipanić rođen je u Senju 1973., a danas živi i radi u Zagrebu. Nakon burne mladosti tijekom koje je bio i redar po disko klubovima, fizički radnik, tjelohranitelj i vlasnik galerije antikvarijata, s vremenom se i više nego uspješno skrasio u scenarističko-književnim vodama. Piše prozu, radio-drame, TV-scenarije i novinske feljtone, a objavljivao je u periodici, na internetskim portalima i radiju, u zemlji i inozemstvu. S Vladom Bulićem napisao je scenarije za prvu i drugu sezonu kriminalističke dramske serije "Mamutica", surađivao je na konceptualnim umjetničkim projektima Siniše Labrovića, a dosad su mu objavljene zbirke priča "Sprinteri u labirintu" i "Odlično je baviti se kriminalom" te romani "Izbacivači Majke Božje" i "Stvarno je odlično baviti se kriminalom". Nakladnička kuća Sandorf objavila je 2019. njegov zadnji, eksperimentalni roman "Bogovi neona" koji je bio uvršten u preglede najboljih hrvatskih knjiga 2019. te u finalu prestižne nagrade Europske unije za književnost.

Edo Popović rođen je 1957. u Livnu u Bosni i Hercegovini, a kao jedanaestogodišnji dječak 1968. s obitelji se seli u Zagreb, direktno u Dubravu. Na Filozofskom fakultetu diplomirao je komparativnu književnost te apsolvirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. Sredinom 1980-ih bio je jedan od pokretača i urednika Quoruma, a od 1991. do 2000. profesionalno se bavio novinarstvom. Romani i zbirke priča su mu prevedeni na desetak jezika. Kao urednik u izdavačkim kućama SysPrint, Naklada Ljevak i OceanMore potpisao je pedesetak naslova prevedenih proza, eseja i publicistike, kao i proza hrvatskih pisaca. Objavio je romane "Poglavnikov pudl", "Mjesečev meridijan", "Lomljenje vjetra", "Oči", "Igrači", "Izlaz Zagreb jug" te publicističke naslove "Zapisi iz Stranice Gornje" (s Ljiljanom Đorđević), "Čovjek i planina - kratki uvod u sjeverni Velebit" (u suradnji s Antom Vukušićem), "U Velebitu", "Priručnik za hodače", "Kameni pas". Također je objavio i zbirke priča "Ponoćni boogie i druge priče", "Tetovirane priče" (u suradnji s Igorom Hofbauerom) i "San žutih zmija", a nakladnička kuća OceanMore upravo je objavila njegov najnoviji roman "Kako sam brojio ružičaste robote".

Zoran Ferić rođen je 1961. u Zagrebu. Diplomirao je jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu i od 1994. radi kao profesor hrvatskog jezika u XVIII. gimnaziji. Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987., a knjige su mu prevedene na desetak jezika. Živi u Zagrebu i redovito održava radionice pisanja u Booksi i CeKaPe-u. Prvu knjigu priča, "Mišolovka Walta Disneyja", objavio je 1996., a za drugu knjigu priča, "Anđeo u ofsajdu", objavljenu 2000. dobio je Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine. Godine 2011. izlazi mu roman "Kalendar Maja" za koji osvaja nagradu Vladimira Nazora, Jutarnjeg lista, Grada Zagreba i pulskog sajma knjiga (Kiklop). Druga knjiga izabranih kolumni "Apsurd je zarazna bolest" izašla je 2012., a tri godine poslije javlja se novim romanom "Na osami blizu mora" za koji je dobio Nagradu Fran Galović. Nakon toga objavio je ilustriranu knjigu za djecu "San ljetne noći" i dobio Nagradu Grigor Vitez. Godine 2018. izabran je za predsjednika Hrvatskog društva pisaca. Njegov najnoviji roman "Putujuće kazalište" upravo je među polufinalistima u utrci za Književnu nagradu t-portala za najbolji roman. (N. K.)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više