Cik-cak! Cik-cak! Cik-cak! Od stare knjige do skulpture!

Od starih knjiga britanska umjetnica Su Blackwell stvara predivna skulpture koje su poklonici njezinih djela spremni platiti i 5000 funta po komadu!

Big 62 248

Piše Tanja Tolić

Neki obilaze antikvarijate u potrazi za rijetkim knjigama, no Su Blackwell ima svoje razloge. Ona ne traži stara izdanja, klasike potonule od prašine, niti knjige od kojih će joj zadrhtati srce. Što nepotrebnija i dosadnija knjiga, to je Su sretnija. 
Su, naime, traži romane koji će poslužiti kao modeli u njezinom ateljeu – tamo će ih mjesecima pažljivo rezati, dubiti i oblikovati sve dok ne stvori spektakularnu skulpturu. Kad 34-godišnja umjetnica završi posao, knjiga počne živjeti, doslovce, novi život. Iz nje izranjaju likovi, mali papirnati ljudi koji pričaju neke nove priče. No da originalna knjiga ne bi bila sasvim zaboravljena, Su iskoristi njezin naslov, odlomak ili fotografiju za inspiraciju.

Primjerice, njezina skulptura naziva “Through the Looking Glass” nastala je iz prastare knjige Lewisa Carrolla, a druga, “Wild Flowers” iz priručnika o livadskom cvijeću koje raste u Britaniji. Iz vodiča su izrasle zgrade, a iz drugih knjiga glavni junaci bajki Hansa Christiana Andersona. Knjiga joj, kaže, ponekad poklanjaju prijatelji i obitelj ili ih nalazi na ulici.

“Ponekad u antikvarijatima provedem sate tražeći pravu knjigu. Knjiga mi mora ‘govoriti’. Zna me uhvatiti grižnja savjesti što ih dubim, ali se onda podsjetim da ću iz njih stvoriti nešto predivno. Ionako ih polovica čami u antikvarijatima već godinama i vjerojatno će uskoro biti uništene, jer se ne mogu prodati”, povjerila se Telegraphu.

Prije knjiga, Su je “uništavala” odjeću, a papiru se okrenula nakon putovanja na Daleki istok. Tamo je otkrila da papir koriste u duhovnim ceremonijama kojima obilježavaju “odlazak preminulih”, a to ju je, kaže, podsjetilo na njezinu umjetnosti – starim predmetima udahnjuje novi život. Njezine “knjiške skulpture” oduševile su i urednike u magazinima poput Voguea, Harper’s Bazaara i Ellea, za koje je izradila posebne instalacije.

www.sublackwell.co.uk/


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više