Deborah Harkness – Htjela sam da vještice budu toliko uvjerljive da posumnjate u susjede

Portal Najbolje knjige dobio je ekskluzivnu priliku porazgovarati s američkom spisateljicom koja je napisala hit trilogiju “Sve duše” o vješticama, vampirima i demonima. Deborah Harkness u ponedjeljak stiže u Hrvatsku, na poziv svojeg nakladnika Frakture, a gostovat će na Interliberu

Large deborah harkness
Foto: Scarlett Freunde

Razgovarala Tanja Tolić

Diana Bishop povjesničarka je i vještica koja će igrom slučaja u oxfordskoj knjižnici Bodleian naletjeti na alkemičarski rukopis Ashmole 782, dokument za kojim stotinama godinama tragaju vještice, vampiri i demoni, jer navodno krije tajnu njihova porijekla. Diana, međutim, ne želi biti vještica, najviše stoga što su joj u nerazjašnjenim okolnostima stradali roditelji koji su se također bavili magijom. Sve će se to promijeniti kad Dianu počne napadati njezina vlastita vrsta, dijelom zbog tajanstvene knjige, a mnogo više zato što će se Diana zaljubiti u genetičara darvinista i beskrajno šarmantnog vampira starog 1500 godina, Matthewa Clairmonta.

Tako počinje “Otkrivanje vještica”, prvi dio trilogije “Sve duše” američke spisateljice Deborah Harkness koja sutra dolazi u Hrvatsku, a gostovat će na sajmu knjiga Interliber. U ponedjeljak, 10. studenoga, na tribini Razotkrivanje, s početkom u 20 sati u Vip clubu (Trg bana Josipa Jelačića 9, Zagreb), autorica će govoriti o romanima “Otkrivanje vještica” i “Sjena noći” te predstaviti posljednji nastavak hit trilogije “All Souls”, roman “Knjiga života”. Razgovor s autoricom uz simultani prijevod s engleskog vodi Seid Serdarević, a ulaz je besplatan. S Deborah Harknes čitatelji će se moći družiti i u utorak, 11. studenoga, na Interliberu, gdje će od 17 do 18 sati na štandu nakladničke kuće Fraktura (paviljon 5, štand 9b) potpisivati svoje knjige.

Deborah Harkness američka je spisateljica i profesorica povijesti na Sveučilištu Sjeverna Kalifornija. Živjela je diljem SAD-a i u Velikoj Britaniji. Proučava povijest medicine i prirodnih znanosti, s naglaskom na razdoblje između 15. i 18. stoljeća. Fascinirana je načinom na koji je prirodna znanost iz srednjovjekovnih sveučilišta preko knjižnica i carskih dvorova renesanse došla u gradove i domove rane moderne Europe te do prosvjetiteljskih akademija. Njena prva knjiga “Razgovori Johna Deena s anđelima” istražuje kako je osoba iz doba renesanse dobila odgovore na pitanja o svijetu i prirodi okrećući se magiji. Godine 2006. počinje pisati popularni blog Dobro vino ispod 20 dolara. Godine 2008., razmišljajući o popularnosti priča o vampirima, na odmoru u Meksiku postavlja sama sebi pitanje: ako vampiri uistinu postoje, što rade kako bi zaradili za život?

“Otkrivanje vještica” bio je neočekivani odgovor na to pitanje. U veljači 2011. roman je objavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, a ubrzo nakon toga pojavljuju se brojni prijevodi i izdanja diljem svijeta. Deborah Harkness za sebe kaže da je profesorica danju, vinska blogerica navečer te romanopisac noću, a portal Najbolje knjige s njom je ekskluzivno porazgovarao prije njezinog dolaska u Hrvatsku.

* Možete li nam ukratko reći što se događa u trećem nastavku trilogije “Sve duše”? Kakva sudbina očekuje Dianu i Matthewa? I čeka li ih sretan kraj?
– “Knjiga života” govori o Dianinom i Matthewovom povratku u sadašnjost. Čekaju ih mnoga iznenađenja i mnogo izazova koje moraju nadvladati. A što se tiče kraja, ako vam otkrijem je li sretan, mogla bih vam pokvariti čitanje!

* Trilogija “Sve duše” ima gotovo 1800 stranica. Počeli ste je pisati u studenome 2008. godine. Čini se kao jako mnogo posla, uz karijeru povjesničarke, profesorice na sveučilištu i vinske blogerice. Kad ste pisali? I koliko vam je trebalo da napišete tri romana?
– Prvu knjigu, “Otkrivanje vještica”, napisala sam za devet mjeseci, dok sam predavala. Za “Sjenu noći” trebalo mi je otprilike jednako vremena. “Knjigu života” pisala sam godinu dana. Između pisanja sam, naravno, promovirala knjige i predavala.

* Desetljećima ste bili povjesničarka i profesorica. Jeste li oduvijek priželjkivali postati i književnica?
– Ne! Zapravo, uopće nisam planirala početi pisati fikciju. To je bio neočekivani obrat u mojem životu.

* Jednom prilikom ste izjavili kako je vaša karijera književnice počela u studenom 2008. godine s pitanjem koje vam je palo na pamet: “Ako doista postoje vampiri, što rade u životu?”. No kako ste uopće počeli razmišljati o vampirima? Čitate li vampirske romane?
– Jedini vampirski romani koje sam čitala prije nego sam počela pisati trilogiju “Sve duše” bili su oni Anne Rice. Vampiri su mi pali na pamet na aerodromu. Bila sam u aerodromskoj knjižari, koja je bila pretrpana knjigama o vješticama, vampirima, demonima, vukodlacima, vilama – najrazličitijim vrstama fantastičnih bića. Pomislila sam kako je zbunjujuće – smatramo sebe jako modernima, a svi ti likovi o kojima čitamo su drevni.

* Trilogija “Sve duše” govori o vješticama, vampirima i demonima, no istodobno je i povijesni roman i u njoj ima stvarnih povijesnih ličnosti. Jeste li morali puno istraživati da biste napisali romane?
– Kao povjesničarka istražujem od 1982. godine, kad sam se upisala na fakultet. Imala sam u tom smislu sreće. Svejedno sam morala istraživati za neke detalje, primjerice koliko brzo možete stići iz Engleske u središnju Francusku u 16. stoljeću, dok je vani snijeg, imajući na umu cestovne uvjete toga doba. Za taj podatak trebalo mi je prilično vremena, a na kraju je dobio otprilike dvije rečenice u romanu!

* Središnju ulogu u vašim romanima ima tajanstveni rukopis Ashmole 782 koji je doista postojao, ali je izgubljen. Što mislite, kakve tajne on skriva?
– Nemam pojma! Ali voljela bih znati.

* Pročitala sam negdje da ste proučavali alkemiju, magiju i okultne znanosti. Što vam je privlačno u tim temama?
– Proučavala sam povijest tih tema otkako sam upisala fakultet. Više od tisuću godina bile su važan, vjerodostojan način promatranja svijeta i toga kako on funkcionira. Usprkos tome, ne obraćamo previše pažnje na te teme, a ako se njima i bavimo, uglavnom ih odbacujemo kao “praznovjerje”. Meni je zanimljivo zašto su ljudi u prošlosti toliko dugo vjerovali u alkemiju, magiju i okultno.

* Kako su vaši kolege sa sveučilišta reagirali kad ste objavili prvi roman?
– Bili su pomalo iznenađeni, ali su mi pružili veliku potporu.

* Magija i fantastika često se percipiraju kao teme za djecu i mlade. No vi ste napisali fantastičnu trilogiju za odrasle. Zašto se čitateljima toliko sviđaju vaši romani?
– Zašto što čak i odraslim treba ponešto magije i čarolije u životu. Možda su one odraslima potrebnije nego djeci?

* Dosad je napisano mnogo knjiga o vampirima i vješticama, čak i klasika književnosti, zbog čega se ponekad čini da su i tema i žanr “potrošeni”. Kako ste pronašli novi pristup?
– Mislim da mi je to uspjelo zato što sam temi pristupila s pitanjem utemeljenim u stvarnosti. Htjela sam da moje vještice i vampiri budu do te mjere uvjerljivi da se upitate je li moguće da vaš susjed ili kolega na poslu možda nije ljudsko biće.

* Zašto čitatelji toliko vole priče o vampirima i vješticama?
– Vjerujem da je to zato što su to čudovišta koja nas tjeraju na razmišljanje. Koristimo ih da bismo razmišljali o problemima i brigama s kojima se oklijevamo suočiti u stvarnosti – životu, smrti, moći, pamćenju, različitosti.

* Kad pišete? Imate li neke rituale? I kakva ste vrsta pisca – onaj koji sve planira ili onaj koji pušta da ga ponese pisanje i inspiracija?
– Pišem kad god mogu. Često je to ujutro ili kasno noću. Gotovo uvijek slušam glazbu dok pišem. Vrsta sam pisca koji pušta da ga nosi inspiracija. To mi je draže nego čvrsto se držati koncepta.

* Planirate li i dalje pisati fikciju? Jeste li možda počeli pisati novi roman?
– Voljela bih nastaviti pisati fikciju. Imam još mnogo priča za ispričati. No najprije mi je potrebna stanka, a onda... tko zna?  

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više