Ivan Marković: o čemu se piše kada se piše o nogometu

Marković je izdvojio šest tipova nogometnih kolumnista u 21. stoljeću te je za svaki tip izlučio oglednoga predstavnika. Tipove je nazvao kroničar, fenomenolog, analitičar, trener, aktivist i nogometaš, a oprimjeruju ih: Tomislav Židak, Boris Dežulović, Mihovil Topić, Ilija Lončarević, Dean Duda i Aljoša Vojnović

Large markovic knjiga

Dogodila se zgodna koincidencija: na dan otvaranja Europskoga nogometnog prvenstva mrežni portal Stilistika, specijaliziran za stilističke, retoričke i filološke teme, objavio je e-knjigu "Stilovi suvremene hrvatske nogometne kolumne" istaknutoga jezikoslovca, sveučilišnog profesora i suautora Matičina "Pravopisa" Ivana Markovića.



Iščitavši obilje sportske publicistike i proučivši karakteristike brojnih nogometnih kolumni, Marković je izdvojio šest tipova nogometnih kolumnista u 21. stoljeću te je za svaki tip izlučio oglednoga predstavnika. Tipove je nazvao kroničar, fenomenolog, analitičar, trener, aktivist i nogometaš, a oprimjeruju ih: Tomislav Židak, Boris Dežulović, Mihovil Topić, Ilija Lončarević, Dean Duda i Aljoša Vojnović.

Riječ je o studiji koja izdvaja ključna jezična i stilska obilježja sportskoga diskurza, upućuje na to da se pojave u tom diskurzu lako prenose u medijski i razgovorni jezik, štoviše da se govor o nogometu nerijetko promeće u govor o navijačkim skupinama, kulturi i supkulturi, društvu, ideologiji, svjetonazornim pitanjima, politici i sl. Teze su obilato potkrijepljene pomno odabranim rečenicama iz analiziranih kolumni.

U trenutku kada je medijski prostor zasićen nogometom, kada o njemu govore pozvani i nepozvani, studija profesora Markovića vrijedan je prilog razumijevanju pojedinačnih komentatorskih stilova, autorskih jezičnih praksi, medijskih logika i retorika.

Knjiga "Stilovi suvremene hrvatske nogometne kolumne" Ivana Markovića dostupna je u otvorenom pristupu u tri formata (html, pdf, epub) na adresi: https://stilistika.org/ivan-markovic-stilovi-suvremene-hrvatske-nogometne-kolumne. (K. B.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više