Marina Kralj Vidačak - Planetopija je knjižara sa stavom i prva eko knjižara

Zagrebački izdavač posvećen duhu, umu i tijelu upravo je iz najmanje knjižare u gradu preselio u novi prostor od 90 kvadrata. Direktorica Planetopije otkriva zašto kriza može biti izazov, zašto vjeruje u čitanje i kako su odabrali 5000 knjiga koje se nalaze na njihovim policama

Big 956 3107

Razgovarala Nataša Ozmec
Fotografija Planetopija

Nakladničku kuću Planetopija znamo već dugi niz godina kao izdavača inspirativnih knjiga, o duhovnom životu, ženskom zdravlju, zdravim stilovima života i lijepih, posebnih knjiga za djecu i mlade. Svoju "nišu", koja objedinjuje duh, um i tijelo, na hrvatskom tržištu su prije devet godina pojačali vjerojatno najmanjom knjižarom u Zagrebu – iako mala kvadraturom, ta je knjižara bila jedna od najbolje opremljenih kada je u pitanju holističko zdravlje, psihologija, osobni razvoj, istočnjačka filozofija, vegetarijanske kuharice, nadahnuta beletristika i knjiga za djecu – na hrvatskom i engleskom jeziku.

Isto to, samo na većoj kvadraturi, u ugodnijem (i komotnijem) okruženju Planetopija sada nudi u svojoj novoj knjižari, tek desetak metara dalje, u Ilici 68. Uz knjige tamo prodaju i ekološke proizvode kao što su neočekivano čvrste torbe od papira (čak su i perive!), prirodne mirisne svijeće, solarne napravice, dječje igračke i druge proizvode nadahnute prirodom, recikliranjem, očuvanjem. S Marinom Kralj Vidačak, direktoricom Planetopije, razgovarali smo o knjigama i knjižarstvu, što nude kupcima i zašto doći (baš) u njihovu knjižaru.
 

* Kako to da je Planetopija otvorila novu knjižaru baš u doba kad se druge knjižare zatvaraju? Kako su drugi izdavači reagirali na to?
- Planetopija je donedavno imala svoju malu knjižaru u Ilici 72 od svega 20 četvornih metara. Prošlo je točno 9 godina od njezinog otvaranja i u međuvremenu se život knjige, izdavaštva i knjižarstva u Hrvatskoj uvelike pogoršao. Dogodila se kriza koja je sa sobom donijela veliki pad u proizvodnji i prodaji knjiga i poslovanje je postalo zaista teško i ograničavajuće. Puno smo razmišljali što i kako dalje i na koji način održati vlastito poslovanje. Kriza je veliki izazov i knjizi mnogi predviđaju lošu budućnost. No nismo se htjeli prepustiti tom valu depresije jer smatramo da knjiga to ne zaslužuje. Knjiga je divan proizvod, izvor nadahnuća, uzbuđenja, znanja i pozitivnih promjena. Zato smo se odlučili preseliti u veću knjižaru i na taj način poslati poruku da vjerujemo u posao koji radimo i kod ljudi ponovno probuditi strast za čitanjem knjiga.

A otvaranje nove knjižare dobra je prilika za sve dionike u lancu knjige, od autora do izdavača. To je još jedno prodajno mjesto za velik broj izdavača s kojima poslujemo i čija izdanja prodajemo. Mnogi su nam čestitali na hrabrom potezu i pohvalili izgled knjižare te nam osigurali veću ponudu knjiga u našoj knjižari.


* Znači li nova knjižara da će Planetopija povećati svoje izdavaštvo, u kakvom su odnosu Planetopija nakladništvo i Planetopija knjižarstvo?

- Jedan od razloga preseljenja je bio i naš pokušaj da preživimo u ovim teškim vremenima i morali smo se odlučiti na hrabar potez i nije nam žao, ovime smo dobili novi vjetar u leđa. No svjesni smo trenutka u kojem živimo i poslujemo. Za sada nemamo nikakvih velikih planova o širenju ili povećavanju proizvodnje, bit ćemo budni i oprezni i prilagođavati se situaciji na tržištu.


* Vaša prijašnja knjižara bila je mala i, možda baš zato, specijalizirana za "duh, um i tijelo". Što je sada drugačije, a što ste zadržali?

- U novom prostoru spojili smo dvije naše velike ljubavi – ljubav prema knjizi i ljubav prema planetu Zemlji i zdravim stilovima življenja. Stoga smo knjigama pridružili i ponudu eko proizvoda. To su proizvodi od prirodnih i recikliranih materijala, organski, solarni, drveni te fair trade proizvodi. Time smo htjeli našim kupcima približiti ideju o osviještenoj kupnji. Važno je što kupujemo, time svatko od nas može sudjelovati u zaštiti okoliša i izraziti svoj stav – kakve proizvode bira, što time čini za svoje zdravlje ili za okoliš, kakva poduzeća podupire svojom kupnjom. Naši svakodnevni odabiri zapravo imaju dalekosežne posljedice, i za nas i za naš planet. A to je jedna od platformi promjene na koju mi kao pojedinci izravno utječemo.


* Prema uređenju knjižare očito je da vam je bilo jako stalo do vizualnog dojma i ambijenta. Što ste, koliko i koga uložili u to?

- Bilo nam je jako zabavno i uzbudljivo graditi vizualni identitet naše knjižare. U tome nam je pomogla nagrađivana agencija Brigada. Zajedno smo gradili priču o stvaranju ekološkog prostora – htjeli smo maksimalno iskoristiti sve zatečene elemente u prostoru i što više reciklirati. Tako smo iskoristili većinu polica iz stare knjižare, police koje smo zatekli u novom prostoru prekrojili smo i iskoristili za naše knjige, a od starih fosni i dasaka dali smo izraditi prekrasan patchwork namještaj za eko proizvode. Ima puno recikliranog drveta u knjižari i to prostoru daje posebnu toplinu. Time smo uštedjeli na sirovinama za namještaj, nismo stvarali otpad i pokazali smo da lijepe stvari ne moraju biti nužno samo one nove i skupocjene.


* Mnogi Planetopiju vežu ili čak poistovjećuju s pojmom ekološko, a sada se u knjižari mogu i kupiti razni ekološki proizvodi...

- Čim su prvi kupci ušli u novu knjižaru sami su je odmah prozvali eko knjižarom. Smatramo da je došlo krajnje vrijeme kad svatko od nas mora osvijestiti što se događa s našim okolišem i nešto poduzeti na razini pojedinca. Atmosfera, dizajn i ponuda u knjižari je naš pokušaj da nadahnemo ljude na zeleniji život. Budućnost će biti ili zelena ili je neće biti.


* Za koga ste uređivali knjižaru, kakvog ste čitatelja imali na umu?

- Na umu smo imali urbanog i zahtjevnog kupca i čitatelja koji je u potrazi za kvalitetnom raznolikom ponudom, ali i za posebnom atmosferom. Prije svega razmišljali smo i kakvu bismo knjižaru sami voljeli pohoditi, kakav to treba biti prostor. Odmah nam se nametnula slika prostora koji odiše emocijama, toplinom i dobrodošlicom na jednostavan i prisan način. Imamo i kutak u knjižari za najmlađe s puno slikovnica, ali i knjiga za roditeljstvo. Tu se nalazi i jedan zid-ploča za pisanje na kojoj nam mališani svakodnevno ostavljaju svoje crteže i poruke na zidu, zabavljaju se i igraju dok roditelji razgledavaju knjižaru. Za one koji požele sjesti i duže se zadržati u prostoru te prolistati knjige i čitati imamo i dva prava drvena panja i fotelju za čitanje.


* Kako birate knjige za knjižaru – poznato je da imate i domaće i strane knjige – kako znamo da su to baš najbolje knjige?

- Biramo knjige koje i sami volimo čitati, knjige kojima vjerujemo, birane autore i birane teme. Trenutno imamo u ponudi 5000 knjiga domaćih i stranih autora, kao i knjige na engleskom jeziku. Pomno pratimo sve novitete u potrazi za najboljim naslovima, a imamo i izbor klasika i kultnih knjiga, od beletristike, poezije, publicistike pa do osobnog razvoja, holističkog zdravlja, organskog vrtlarstva, eko dizajna... U izlogu imamo ponajbolje romane i publicistiku domaćih nakladnika. Mislim da knjižara svojom ponudom može zadovoljiti razne ukuse jer u novih 90 četvornih metara imamo puno više knjiga nego prije. Uz toliko divnih knjiga na jednom mjestu mislim da se tko god uđe u knjižaru trenutno zaljubi u knjige.


* Prodavači u vašoj knjižari uvijek su ljubazni, vedri i upućeni. Što ih motivira?

- Za prodavače smo imali poseban filter u odabiru, birali smo ljude koji i sami vole čitati, izvrsno se snalaze u svim kategorijama i jako su upućeni u knjige. Tek takav prodavač može dati dobre preporuke kupcima, dati savjet pri odabiru poklona za posebne prilike ili odabrati najbolji naslov. Najsretnija sam kad vidim kojom brzinom pronalaze knjige na pretrpanim policama kad ih pojedini kupac iznenadi svojim pitanjem baš za nekim određenim naslovom ili s kojom pažnjom će vam objasniti sadržaj ili vrijednost neke knjige.


* Hvalite se da ste "knjižara sa stavom". Koji je to stav?

- Volimo reći da imamo knjižaru s pričom i porukom. Mi smo od samog početka izdavač i knjižara s angažiranim stavom i zalažemo se za promjene nabolje, od načina na koji sami poslujemo i ophodimo se s našim zaposlenicima i poslovnim partnerima do usluge koju nudimo u knjižari, a prije svega izborom knjiga. To su knjige za pozitivne promjene. Lijepo nam je vidjeti ljude koji čitaju, a i jedno novije znanstveno istraživanje potvrdilo je i da je čitanje izuzetno korisno. Naime, dok čitamo zanimljivu knjigu naš mozak doslovno svijetli – znanstveno je dokazano da svi dijelovi mozga tijekom čitanja stvaraju vrlo snažno elektromagnetsko polje koje paralelno razvija obje naše moždane polutke i blagotvorno utječe na sve naše moždane funkcije. Osim toga, za mene je čitanje vrlo seksi, vrlo in.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više