Miroslav Kirin dobio Goranov vijenac, Goran za mlade pjesnike pripao Silbi Ljutak

Nagrade ovogodišnjim lauratima bit će dodijeljen na 61. Goranovom proljeću koje će se održati od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Rijeci i Lukovdolu. U sklopu festivalskog programa nastupit će više od trideset pjesnikinja i pjesnika, iz petnaest zemalja, s četiri kontinenta, a među gostima je i kineski pjesnik Xi Chuan, jedan od najvažnijih i najutjecajnijih među živućima u Kini, čiju je knjigu "Prerušena povijest" prije dvije godine objavila nakladnička kuća Vuković & Runjić u prijevodu Dinka Telećana

Large kirin glavna
Miroslav Kirin i Silba Ljutak

Goranov vijenac za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu dobio je pjesnik Miroslav Kirin, objavio je danas tim Goranova proljeća. U obrazloženju koje potpisuje Davor Šalat navodi se kako je Miroslav Kirin autor jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća. "Takva konstatacija postala je, međutim, očigledna tek u zadnjih petnaestak godina kad se posve ustalio njegov poetički profil, kad su se u Kirinovu rukopisu posve sedimentirala ona obilježja koja u više uzastopnih poetskih knjiga po svojim temeljnim naglascima ostaju manje-više konstantna. Iznimno visoka razina refleksivnosti, poetske analitičnosti, vrlo gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, te začudni predmetno-tematski obrati karakterizirali su, doduše, Kirinovu poetsku fakturu praktički od njegovih prvih rukopisa i njihovih ukoričenja. No, konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom su se ipak mijenjale, dostižući neprestano sve veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo", obrazlaže Šalat.Miroslav Kirin rođen je 1965. godine u Sisku. Objavio je deset pjesničkih knjiga, fotoesejističku knjigu "Iskopano" (2012.), slikovnicu "Zimska potraga" (2015.) u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman "Album" (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini, te knjigu kratkih proza "Babanija" (2021.), koja je nagrađena Nagradom Fran Galović te bila finalist regionalne nagrade "Stjepan Gulin". S Borisom Vrgom priredio je 2021. "Banijsku književnu antologiju". Godine 2022. objavio je i "Nezavršeno putovanje – čitanku iz suvremene kineske poezije" za koju je iste godine dobio 家땜鮫럇陋쉽 PoetryEastWest Translation Award. Pjesnička manifestacija Kvirinovi poetski susreti dodijelila mu je 2023. Plaketu sv. Kvirina, nagradu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.

Nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeljena je pak Silbi Ljutak (Zagreb, 1999.), studentici diplomskog studija psihologije i freelance prevoditeljici za engleski jezik. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu. Njezina rukopisna zbirka pjesama "Normalna raspodjela" dobila je pohvale žirija na 58. Goranovom proljeću, a zbirka "Kuća na otoku" na 60. Goranovom proljeću. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje te na festivalima Rukopisi i Vrazova Ljubica. Izbor pjesama preveden joj je na španjolski jezik.

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je 47 rukopisa. O nagrađenom rukopisu odlučivao je žiri u sastavu: Asja Bakić, Sanja Baković i Dinko Telećan. Žiri je kao pobjednički jednoglasno izabrao rukopis pjesnikinje Silbe Ljutak naslovljen "Kuća na otoku". U obrazloženju koje potpisuje Sanja Baković navodi se kako je "Kuća na otoku" iznimno zaokružen i cjelovit rukopis koji se ističe svojom kompaktnošću, te jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom. "'Kuća na otoku' svakako je i pjesničko svjedočanstvo ženske emancipatorske snage koja se kreće u dvije linije: emancipacija majke od uskogrudne i okrutne male sredine i emancipacija kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet: 'ja sam početni stadij rasta / iz nečega u nešto drugo / proklijala sam na zubatom Suncu'", navodi Sanja Baković.


Xi Chuan

Nagrade ovogodišnjim lauratima bit će dodijeljen na 61. Goranovom proljeću koje će se održati od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Rijeci i Lukovdolu. U sklopu festivalskog programa nastupit će više od trideset pjesnikinja i pjesnika, iz petnaest zemalja, s četiri kontinenta: Sanja Baković, Vid Bešlić, Adam Borzič (Češka), Xi Chuan (Kina), Tudor Creţu (Rumunjska), Gökçenur Ç (Turska), Claude Favre (Francuska), Orsolya Fenyvesi (Mađarska), Rolando Kattán (Honduras), Dražen Katunarić, Miroslav Kirin, Enes Kišević, Jakub Kornhauser (Poljska), Andrijana Kos-Lajtman, Sanja Lovrenčić, Silba Ljutak, Franca Mancinelli (Italija), Sonja Manojlović, James Meetze (SAD), Lara Mitraković, Kemal Mujičić Artnam, Sandra Polić Živković, Zoran Predin (Slovenija), Ivica Prtenjača, Brankica Radić, Magdalena Šipka (Češka), Jan Škrob (Češka), Dinko Telećan, Albena Todorova (Bigarska), Predrag Vrabec, Jan Wagner (Njemačka), Karen McCarthy Woolf (UK).

U suradnji sa studentima Muzičke akademije na Goranovu proljeću premijerno će se izvesti vokalno-instrumentalne kompozicije na stihove Gorana Kovačića. Premijerno će biti prikazani i video-portreti ovogodišnjih laureata koje su snimili studenti ADU-a. Zajedno sa studentima glume bit će izveden program "Goran u gradu!", u sklopu kojega će posjetitelji, za vrijeme trajanja festivala, poeziju slušati i na gradskim ulicama i trgovima. S pjesničkom karavanom putuje, čita, svira i pjeva slovenski kantautor Zoran Predin, dok je za pjesničko-muzičke improvizacije zadužen glazbeni kolektiv OAZA. 
Ulaz na sve festivalske programe je besplatan, a više o programu možete doznati na stranici: www.goranovo.hrFESTIVALSKI PROGRAM:


Srijeda, 20. 3., 19 h
Zagrebačko kazalište lutaka, Ulica baruna Trenka 3, ZAGREB
Festival se otvara velikim zajedničkim čitanjem svih gostiju: šesnaest međunarodnih gostiju, ovogodišnjih laureata nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te još petnaestak domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija. Studenti Muzičke akademije izvest će kratka komorna djela studenta kompozicije Ivana Makara (u klasi prof. Srećka Bradića) na stihove Gorana Kovačića. Prikazat će se dva pjesnička filma iz selekcije berlinskog Zebra Poetry Film Festivala. Na kraju programa nastupa Zoran Predin.


Četvrtak, 21. 3., 12 h
Dom kulture Lukovdol, LUKOVDOL 
Drugi dan započinje dodjelom nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike te nagradama učenicima osnovnih i srednjih škola. Dodjelu će pratiti glazbeni i folklorni program sekcije SKUD-a Ivan Goran Kovačić.


Četvrtak, 21. 3., 18.30 h
Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b, RIJEKA 
Program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s četrdesetak partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Svježe otisnute knjige pjesnikinja koje nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno.


Četvrtak, 21. 3., 19.30 h
Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b, RIJEKA 
Predstavljanje knjige Zorana Predina „Bezgrešna“ (Fraktura). Uz autora, sudjeluju prevoditeljica Jagna Pogačnik i Marko Pogačar. 


Petak, 22. 3., 19 h
Dvorana Mjesnog odbora Kozala, Volčićev trg 2, RIJEKA 
Veliko čitanje u Rijeci. Uz ovogodišnje laureate, nastupa još dvadesetak pjesnikinja i pjesnika, domaćih, europskih i svjetskih, s četiri kontinenta. Slijedi koncert Zorana Predina.


Subota, 23. 3., 19 h
ADU, scena F22, Frankopanska ulica 22, ZAGREB
Zatvaranje festivala donosi nastupe ovogodišnjih laureata te niza izvrsnih domaćih i stranih festivalskih gostiju. Za glazbenu podlogu za vrijeme čitanja i solo minikoncert zadužen je glazbeni kolektiv OAZA.

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više