Muški prozni blok na Besplatnim elektroničkim knjigama: Bulić, Hedl, Koščec, Popović

Besplatne elektroničke knjige na svojim su stranicama objavile četiri nova naslova nagrađivanih i prevođenih domaćih prozaika u besplatnom e-izdanju. Objavom novog proznog bloka čitateljima je na mrežnim stranicama projekta BEK na raspolaganju čak 99 proznih naslova koje potpisuju suvremeni hrvatski pisci

Large mu%c5%a1ki prozni blok 2022

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (https://elektronickeknjige.com/) ovogodišnji muški prozni blok s četiri nova naslova: romane "Donjodravska obala" Drage Hedla (nagrađen Kočićevim perom), "To malo pijeska na dlanu" Marinka Koščeca (objavljen i u engleskom prijevodu kod londonskog izdavača Istros Books) i "Oči" Ede Popovića (objavljen i kod njemačkog nakladnika Voland & Quist) te uknjiženi blog "Pušiona" Denisa Lalića koji potpisuje Vlado Bulić. S ova nova četiri naslova ukupno ih je objavljen 321, a trenutno je čitateljima dostupno njih 287. Novi naslovi su objavljeni uz financijske potpore Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

 

Drago Hedl

"Donjodravska obala" roman je kojim je Osijek dobio svojeg Tribusona, svoje "Grlom u jagode", vremenski smještene malo unatrag, u ne tako atraktivne 50-e godine prošlog stoljeća u siromašnom, radničkom naselju uz obalu Drave. Roman precizno oživljava Osijek toga vremena, atmosferu, njegove stanovnike, lokacije, navike i način života, ali i jezik koji se podosta razlikuje od njegove suvremene varijante. U Hedlovom romanu, naime, sluša se Glas Amerike a ne Radio Luxembourg, dok je predmet žudnje tranzistor, a ne gramofon.

 

Marinko Koščec

Marinko Koščec se romanom "To malo pijeska na dlanu" predstavlja kao autor stilski iznimno rafiniranog, produhovljenog, ali i britkog izraza. Uz dominantnu ljubavnu priču likovne umjetnice i korektora u izdavačkoj kući, u tekstu se nalaze elementi romana odrastanja, kao i obiteljskog romana. Događanja su locirana u prepoznatljiv društveni i duhovni kontekst Hrvatske tijekom posljednjih desetljeća, oslikan pretežito satirički. Pritom se u oštrim, kontrastnim rezovima izmjenjuju crni humor, tragika, lirizam, romantični zanos, samoironija, malicioznost, empatija.

 

Edo Popović

Popovićev roman "Oči" istovremeno je Bildungsroman, socijalni roman kroz koji se zrcale društvene mijene zadnjih desetljeća u Hrvatskoj, kao i snažno poetsko svjedočanstvo o trenutačnom stanju, ali ne duha i nacije, nego neglamuroznog i karamboliranog individualca, koji je kod Majetića pravio belaja po radnim akcijama ili još ranije, kod Marinkovića, odbijao jesti ne bi li izbjegao besmisao ratovanja. Popović je uspio u nakani stvaranja efektne i protočne pozornice kojom defiliraju homo sapiensi pod maskama tipičnim za opisana desetljeća.

 

Vlado Bulić

Jedan od prvih i najpopularnijih fikcijskih blogova u Hrvatskoj bila je "Pušiona" Denisa Lalića – blog web portala Index koji je pisao Vlado Bulić. Iako je sličnih blogova bilo i prije, "Pušiona" je podijelila svijet domaćih internetskih korisnika, promovirajući autora u jednu od prvih internetskih književnih zvijezda. Čitatelji su svakodnevno komentirali "Pušionu", a komentari za i protiv Lalića znali su se pretvoriti u svjetonazorske ratove za i protiv studentskog stila života koji uključuje tulumarenje i droge, ali, što je i važnije, određene političke stavove.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. (N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više