Na devetom Zagreb Book Festivalu četrdesetak pisaca razgovarat će o – promjeni

Jesu li pandemija, potresi, rat, inflacija, tehnološki napredak ostavili tragove na vama i vašoj svakodnevici? Teško je vjerovati da nisu. Upravo je zato tema ovogodišnjeg, devetog Zagreb Book Festivala – koji će se održati od 22. do 26. svibnja u Kulturno-informativnom centru (KIC) te Knjižari Ljevak – promjena

Large ilustracija zbf

Ako pogledate nekoliko godina unazad, koliko vam se promijenio život? Jesu li pandemija, potresi, rat, inflacija, tehnološki napredak ostavili tragove na vama i vašoj svakodnevici? Teško je vjerovati da nisu. Upravo je zato tema ovogodišnjeg, devetog Zagreb Book Festivala – koji će se održati od 22. do 26. svibnja u Kulturno-informativnom centru (KIC) te Knjižari Ljevak – promjena.

Sve što smo prošli i sve što prolazimo donijelo nam je osjećaj nesigurnosti koja je postala temeljni osjećaj današnjice. Prožeti smo strahom – društvenim, političkim, ekološkim, egzistencijalnim. Strahom, kako od budućnosti, tako i nas samih i naših međusobnih odnosa. Sve se događa brzo, lomovi su česti. Nemamo vremena ni pogledati u sebe i proživjeti promjene koje su nas zadesile.



Zato je potrebno zastati i zapitati se – jesmo li dobro? Kako se nosimo sa svime što nas je snašlo? Jesu li nas obuzeli strah i tjeskoba? Kako su se i koliko promijenili naši ljubavni odnosi? Gdje se uopće danas skrila ljubav? Koliko je snage potrebno pojedincu da se nosi sa svim izazovima koje život tako neumorno baca pred nas? Kakvi smo prema sebi, ali i prema drugima? To su samo neka od pitanja o kojima će se razgovarati na ovogodišnjem Zagreb Book Festivalu.

Iako se čežnja za obnovom unutarnjeg prostora kao i ljudskih odnosa može činiti utopijska, ona je nužna – zaokret i prilagodba novome svijetu kakav jest jedini je način da život postane više od preživljavanja. Povjerovati u promjenu i pronaći iskru iz koje bi potekla, pojavljuje se kao moguća stvarnost.

Direktorica Zagreb Book Festivala Petra Ljevak

"Zagreb Book Festival od svog osnutka počiva na uvjerenju da književni festivali osim svoje uloge u promociji knjiga i nakladništva imaju i onu pokretača civilnog društva. Festivali okupljaju građane s ciljem razmjene mišljenja i rasprave o važnim idejama i pojavama. Oni nam omogućuju da istražimo svoju ulogu u formiranju svijeta u kojem živimo. Festivali su važni jer su mjesto za javnu demokratsku raspravu, koje pak ne može biti bez informiranja, čitanja i razumijevanja svijeta oko sebe čemu knjige doprinose više od bilo kojeg drugog medija. Svake godine trudimo se usmjeriti naše djelovanje prema aktualnim društvenim pitanjima izborom krovne teme festivala. Ove godina ta je tema Promjena – unutarnja promjena kao osnova svake promjene prema vani, prema Drugome. Ono čemu uvijek pridodajemo važnost jest različitost i širina programa – sudjelovanje starijih i mlađih generacija pisaca, zastupljenost različitih svjetonazora i stajališta, a sve iz uvjerenja da nas samo različitost iskustava dovodi bliže promjeni", kaže Petra Ljevak, direktorica Zagreb Book Festivala.

Zagreb Book Festival i ove će godine kroz različite formate događanja – panel diskusije, promocije knjiga i razgovore - ugostiti četrdesetak autora: Jeannette Fischer, Vigdis Hjorth, Niku Kovač, Damira Karakaša, Natašu Jokić-Begić, Pamelu Perkić, Duju Kovačevića, Mirandu Novak, Doru Šustić, Sibilu Petlevski, Gloriju Lujanović, Noru Verde, Jelenu Pervan, Dubravku Zima i drugi. 

Damir Karakaš, Jeannette Fischer, Vigdis Hjorth i Dora Šustić

Vođeni željom da naprave još jedan iskorak prema publici, organizatori ove godine uvode i dva nova programska formata pod nazivom Knjige i vino i Storytelling. Ukupno će se održati pet panel diskusija: Dora Šustić, Ivana Bodrožić i Marina Vujčić razgovarat će o percepcijama ljubavi i tome da ljubav treba ponovno izmisliti; Jeanette Fischer, Nataša Jokić Begić i Monika Herceg govorit će o alkemiji mraka – strahu i anksioznosti; Nika Kovač, Marko Tomaš i Tomislav Klauški raspravljat će o društvenim promjenama; Emir Imamović Pirke, Borna Sor i Nora Verde ispričat će publici o vlastitim promjenama koje su im (bile) važne, a Damir Karakaš u programu „Knjige i vino“ govorit će o tome koliko je snage, mentalne i fizičke, potrebno da bismo zaokrenuli sudbinu koju nam je život u startu namijenio.

U sklopu Zagreb Book Festivala održat će se i promocije novih knjiga pa će tako, premijerno, biti predstavljen prvijenac "Otac" Glorije Lujanović, "Točka poraza" Sibile Petlevski, roman "Je li majka umrla" Vigdis Hjorth, "Priručnik za preživljavanje" Instagram platforme Grof Drakula, knjiga "Mržnja" švicarske psihoanalitičarke Jeannette Fischer, domaćim čitateljima poznata kao autorica knjige "Psihoanalitičarka susreće Marinu Abramović: Umjetnica susreće Jeannette Fischer", te "Pisma tebi" slovenske aktivistkinje Nike Kovač.

Sve informacije i novosti o Zagreb Book Festivalu dostupne su na službenoj web stranici www.zgbookfest.hr i na društvenim mrežama Festivala. (N. K.)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više