Novi vjetrovi na 23. Festivalu europske kratke priče

Festival europske kratke priče održava se ove godine u Zagrebu i Zadru od 5. do 9. lipnja, a gostuju Chloe Aridjis, Hassan Blasim, Héctor Abad Faciolince, Nuala O'Connor i Ingo Schulze

Large fekp pressica
Andrija Škare, Korana Svilar i Roman Simić na predstavljanju ovogodišnjeg programa FEKP-a

Festival europske kratke priče (FEKP), koji će se održati od 5. do 9. lipnja u Zagrebu i Zadru, na svom dvadeset i trećem izdanju, naslovljenom Novi vjetrovi, bavit će se odnosom modernosti i tradicije, a sudionici će istražiti odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koje smo odavno smatrali zaključenima. FEKP će pokušati pronaći odgovor na pitanje koja je pozicija pojedinca i koje su njegove moralne obaveze u vremenu u kojem je sve postalo proizvod i koje je formatirano tako da se zatiru ljudskost i empatija ako nisu u službi profita. Razgovarat će se i o tome je li moguće sanjati i dočekati neku bolju, svijetlu budućnost u najnesigurnijem i najizazovnijem trenutku 21. stoljeća, u vremenu ratova, ekonomskih kriza i klimatskih promjena...

Na festivalu ove godine gostuju važni glasovi suvremene svjetske književnosti Chloe Aridjis, Hassan Blasim, Héctor Abad Faciolince, Nuala O'Connor i Ingo Schulze, a zajedno s ponajboljim domaćim piscima progovorit će o temama koje su važne za nas, ovdje i sada, temama o kojima razmišljamo u Hrvatskoj, ali koje istovremeno okupiraju i misli cijeloga svijeta.



Festival u srijedu, 5. lipnja, u zagrebačkom kazalištu Gavella otvara proslavljeni njemački pisac Ingo Schulze. Njegov novi roman "Čestiti ubojice" u nas je objavljen u izdanju Disputa i u prijevodu Sandre Brkljačić. Ta sjajna knjiga započinje kao bajka, a pretvara se u pokušaj razjašnjenja uzroka polarizacije društva i njezinih posljedica. U njoj autor pripovijeda o tome kako su društvene i političke promjene na istoku Njemačke od jeseni 1989. postupno mijenjale identitet ljudi. O tome koliko se povijest ponavlja i možemo li iz nje išta naučiti s Ingom Schulzeom razgovarat će Andrija Škare s početkom u 20 sati.

Dan poslije, 6. lipnja u knjižari Fraktura u 18.30 sati Patricija Horvat razgovara s irskom spisateljicom Nualom O’Connor, čiji je roman "Nora" u Hrvatskoj objavila nakladnička kuća OceanMore (u prijevodu Mije Pervan). Riječ je o impresivnoj i moćnoj fikcionalnoj biografiji Nore Joyce, koja je ostala zapamćenom kao "najvažnija muza irske književnosti", a bila je zapravo mnogo kompleksnija, snažnija i zanimljivija osoba nego što to ukazuje njezina reputacija.


Nuala O’Connor (Foto: Úna O'Connor)

U 19.15 sati Roman Simić na istom će mjestu razgovarati s Héctorom Abadom Faciolinceom, jednim od najpoznatijih kolumbijskih i uopće latinoameričkih suvremenih pisaca. Dva njegova romana kod nas su dostupna u izdanju nakladničke kuće Petrine knjige, a najnoviji – "Zaborav koji ćemo biti" (prevela Željka Lovrenčić) – knjiga je s više dimenzija. Poetična je to memoarska proza satkana od obiteljskih odnosa i malih stvari što čine sazrijevanje, običaje i život sam.


Héctor Abad Faciolince (Foto: FEKP)

Četvrtak zatvaraju književna čitanja, format po kojem je Festival europske kratke priče najprepoznatljiviji, a u kojem pisci nakon kratkog razgovora pred uvijek zainteresiranom publikom čitaju svoje radove. U Vintage Industrial Baru nastupit će tako u 20.30 sati Chloe Aridjis, meksičko-američka spisateljica u nas najpoznatija po romanu "Knjiga oblaka" (Profil, prevele Jagoda Splivalo-Rusan i Giga Gračan), Nuala O’Connor, ali i domaće kratkopričaške snage Mladen Blažević i Luka Ostojić.

U petak, 7. lipnja, u maloj dvorani kazališta Gavella Roman Simić i Ivan Jozić predstavljaju Kratkiše – program u kojem autori čitaju svoje vrlo kratke proze, a ovaj je put ta čast pripala zanimljivom kvartetu: ilustratorici i spisateljici Klasji Habjan, glazbenici i dramaturginji Nini Bajsić te piscima Vidu Bariću i Edi Popoviću.

Zadarski dio Festivala u petak, 7. lipnja, u 20 sati otvorit će plesni nastup u izvedbi članica Zadarskog plesnog ansambla nadahnut filmom "Female Human Animal", za koji je gošća FEKP-a Chloe Aridjis napisala scenarij, ali u njemu i glumila, a nakon toga će s autoricom razgovarati naša poznata kvizašica (te, ono što je manje poznato, anglistica i kroatistica) Morana Zibar.


Chloe Aridjis (Foto: Homero Aridjis)

Nakon toga slijedi još jedna večer čitanja u kojoj nastupaju Hassan Blasim (njegovu knjigu priča "Irački Krist" objavila je u prijevodu Mihaele Veline nakladnička kuća Fraktura), Aleksandra Filipović, Mladen Blažević te, u posebnom glazbeno-književnom nastupu, Želimir Periš i Roberto Vodanović Čopor.


Hassan Blasim (Foto: Katja Bohm)

Dan posije pisac i vagabund Sven Popović predstavlja novu zbirku priča starog (ne samo) morskog vuka Senka Karuze, a na večernjem čitanju nastupaju Lidija Deduš, Nuala O’Connor, Sara Kopeczky Bajić i Héctor Abad Faciolince.

U nedjelju, 9. lipnja, u zagrebačkom Vintage industrial baru s početkom u 20 sati festival će još jednim dinamičnim i eksplozivnim čitanjem zatvoriti reprezentacija domaćih i stranih pisaca u sastavu Lidija Deduš, Luca Kozina, Zoran Ferić i Hassan Blasim, a večer će razgovorom i akustičnim koncertom zaključiti raspojasani Antun IDEM! (N. K.)

Svi su programi besplatni, a više informacija dostupno je na službenoj web-stranici: https://europeanshortstory.org/ 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više