Novo istraživanje: Djeca koja odrastu uz knjige dulje se školuju

Gledajući sve ispitanike zajedno, njih 10 posto od više od 70 tisuća odraslo je bez ijedne knjige u blizini. Dvadeset i tri posto je u domu imalo deset knjiga u prosjeku, a 16 posto ih je imalo 25 knjiga. Čak 33 posto ispitanika odraslo je uz 75 knjiga, a 18 posto odraslo je okruženo stotinama knjiga. Prosjek ispitanika odrastao je uz točno 112 knjiga

Big 84 304

Piše Tanja Tolić

Djeca koja odrastu u domovima u kojima ima mnogo knjiga, u prosjeku tri godine dulje provedu obrazujući se od djece koja odrastu u domovima u kojima knjiga nema uopće. Pokazalo je novo istraživanje objavljeno u lipanjskom broju časopisa Research in Social Stratification and Mobility.

Istraživanje o knjigama i školovanju provedeno je u 27 zemalja svijeta (nažalost, ne i Hrvatskoj), među više od 70 tisuća ispitanika, a ta se tvrdnja pokazala točnom bez obizra na stupanj obrazovanja roditelja, njihovo zanimanje ili društveni sloj u kojem su odrasli.
Ta je prednost tolika da se njezin značaj može usporediti s onim kad djeca odrastu uz roditelje koji imaju fakultetsko obrazovanje, naspram djeci koja odrastu u radničkoj obitelji.

Istraživanje je tako, primjerice, pokazalo da više od 500 knjiga u Latviji ima čak 45 posto obitelji, što je najveći postotak od svih zemalja koje su sudjelovale u ispitivanju. Iza Latvije, slijedi Izrael, gdje 35 posto obitelji uključenih u istraživanje ima 500 i više knjiga, a na trećem je mjestu Češka, gdje 33 posto obitelji ima 500 i više knjiga na policama.

Niti jednu knjigu u kući nema 31 posto crnačkih obitelji u Južnoafričkoj Republici, i to je najgori postotak u istraživanju. Potom slijedi Bugarska, gdje 30 posto obitelji nema niti jednu knjigu, a zatim Kina, preciznije obitelji iz ruralnih sredina, od kojih četvrtina nema niti jednu knjigu u svom domu.

Knjiga, logično, ima više u bogatijim nacijama. Gledajući sve ispitanike zajedno, njih 10 posto od više od 70 tisuća odraslo je bez ijedne knjige u blizini. Dvadeset i tri posto je u domu imalo deset knjiga u prosjeku, a 16 posto ih je imalo 25 knjiga. Čak 33 posto ispitanika odraslo je uz 75 knjiga, a 18 posto – što nije zanemariv postotak – odraslo je okruženo stotinama knjiga. Prosjek ispitanika odrastao je uz točno 112 knjiga.

Studija naziva “Family scholarly culture and educational success: Books and schooling in 27 nations” (M.D.R. Evans, Jonathan Kelley, Joanna Sikora i Donald J. Treiman) pokazala je da djeca koja odrastu bez knjiga u prosjeku u školi provedu svega sedam godina. Ona koja odrastu uz par desetaka knjiga u prosjeku provedu 11 godina obrazujući se, dok potomci roditelja koji su imali najviše knjiga učeći provedu 14 godina u prosjeku. Tako djecu koja odrastu bez knjiga od djece čiji roditelji imaju par stotina knjiga razdvaja sedam godina školovanja.

Primjerice, istraživanje je pokazalo da dijete koje je odraslo u obitelji bez knjiga, a roditelji su mu završili srednju školu i žive prosječnim životom, vjerojatno neće završiti srednju školu. Da je u obiteljskom domu bilo knjiga, njihovo bi dijete vjerojatno bez ikakvih problema završilo srednju školu, pa čak i godinu-dvije fakultetskog obrazovanja.

Naravno, znanstvenici su provjerili koliki su prihodi roditelja i iako se, očekivano, pokazalo da na djetetovo obrazovanje utječe prihod roditelja i bogatstvo obitelji, veličina obiteljske biblioteke je i dalje ostala važan faktor kad su u pitanju godine obrazovanja.
Znanstvenici su zaključili kako čitalačka kultura u obitelji pomaže djeci da razviju vještine koje su važne i za obrazovanje te da se zato djeca okružena knjigama dulje školuju od one u čijoj obitelji nije bilo knjiga. Te vještine su bogatiji riječnik, više informacija, bolje razumijevanje, mašta, širi pogled na povijest i zemljopis, poznavanje dobrog pisanja, razumijevanje važnosti dokaza u argumentiranju i mnoge druge.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više