Objavljena imena finalista za nagradu Hugo

Hugo Award dodjeljuje se od 1955. godine, a njome se nagrađuju najbolji romani i priče iz područja znanstvene fantastike. Ove je godine za tu prestižnu nagradu nominirano šest romana

Big 39 174

Za najprestižniju nagradu u području znanstvene fantastike, Hugo Award, ove je godine nominirano šest romana-finalista: “Boneshaker” Cherie Priest, “The City & The City” Chine Miévillea, “Julian Comstock: A Story of 22nd-Century America” Roberta Charlesa Wilsona, “Palimpsest” Catherynne M. Valente, “Wake” Roberta J. Sawyera i “The Windup Girl” Paola Bacigalupija.

Kako piše britanski Guardian, brzo guglanje pokazalo je da je uglavnom riječ o široj publici anonimnim autorima; jedino je o romanu kanadskog autora “The City & The City” napisano nekoliko recenzija.

“Boneshaker” je luda avantura koja se zbiva početkom Građanskog rata u Americi. Ruska rudarska tvrtka naručuje veliki stroj koji će prokopati tunel od Seattlea do Aljaske, kako bi ubrzala “zlatnu groznicu”. Izumitelj Leviticus Blue izgradit će stroj, no prilikom prvog testiranja desetkuje bankarsko središte Seattlea i aktivira podzemnu žilu plina koja sve koji dišu pretvara u zombije.

“The City & The City” je opaki detektivski krimić koji se odvija u gradu imena Beszel. Grad ima čudnu karakteristiku da se zapravo nalazi na istom mjestu na kojem se nalazi još jedan grad – Ul Qoma. Ako to zvuči zbunjujuće, piše Guardian, to je tek početak.

“Julian Comstock: A Story of 22nd-Century America” trinaesti je roman pisca koji se već ovjenčao nagradom Hugo. Roman se zbiva u trenutku kad su na svijetu zalihe nafte pred iscrpljenjem, a tehnologija se vratila u razdoblje prije 20. stoljeća, iako se radnja odvija u 22. stoljeću. Sjedinjenim Državam upravlja Dominion Isusa Krista na Zemlji (Katolička crkva u mnogo goroj verziji). “Palimpsest” je “seksualno prenosivi grad”. Djelići njegove karte prenose se s ljubavnika na ljubavnika u obliku tetovaža, a likovi iz romana mogu ući u samo one dijelove grada koji se pojavljuju na njihovim tijelima. Oni koji žele obići cijeli grad, moraju naći serijske ljubavnike.

Sawyerov “Wake” govori o slijepoj tinejdžerici, matematičkoj genijalki, koja odlazi na operaciju kako bi progledala. No kad se probudi, junakinja otkriva da može vidjeti i elektroničke web signale. Nova vještina dobro će doći jer se upravo budi nova svijest – prva svjetska digitalna inteligencija koja živi na internetu.

“The Windup Girl” je zapravo biće stvoreno kako bi ugađalo seks-turistima u Bangkoku iz budućnosti, u kojem je bioterorizam postao oruđe korporativnog profita, a bogatstvo se mjeri kalorijama.

Inače, Hugo Award se dodjeljuje od 1955. godine, a glasanje završava u ponoć 31. srpnja. Glasati mogu članovi Worldcona (World Science Fiction Convention).
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više