Paul Harding dobio Pulitzerovu nagradu za književnost

Bivši bubnjar, koji je poučavao pisanje na Harvardu, nagrađen je za svoj prvi roman, “Tinkers”, koji je pisao punih 10 godina. Pobjeda mu je, kaže, donijela osjećaj slobode, jer sad će moći raditi ono što voli

Big 42 194

Pulitzerovu nagradu za književnost za 2010. godinu neočekivano je dobio potpuni anonimac, Paul Harding (42) kojem je nagrađeni roman “Tinkers“ ujedno prvi roman, a objavila ga je mala i neprofitna nakladnička kuća Bellevue Literary Press.

U službenom obrazloženju žirija stoji kako je “Tinkers“ (“Kotlari”) nagrađen jer je moćna proslava života; priča u kojoj otac i sin iz Nove Engleske, kroz patnju i radost, uspijevaju “osloboditi” svoje živote i ponuditi novi pogled na svijet, ali i smrt. Priča, naime, prati starca na samrti koji, dok mu vrijeme polako istječe, putuje u mislima u prošlost gdje se sastaje s ocem.

Bivši bubnjar, Paul Harding, koji je poučavao pisanje na Harvardu i Sveučilištu Iowa, osvojio je tako 10 tisuća dolara i, još važnije, prestižno priznanje kojem su ovjenčani i pisci poput Ernesta Hemingwaya, Williama Faulknera, Harper Lee i Alice Walker. Harding živi u blizini Bostona sa suprugom i dva sina, a nagrađeni roman pisao je punih 10 godina.

“To je mala knjiga, malog nakladnika, koje se od početka prodavala praktički od vrata do vrata”, objasnio je američkim novinarima. Kaže kako mu je pobjeda donijela osjećaj slobode jer će moći nastaviti raditi ono što voli. Istodobno, to je pobjeda i za njegovu nakladničku kuću, Bellevue Literary, koja postoji svega pet godina. Posljednji put je neki mali nakladnik dobio Pulitzera prije 30 godina.

U kategoriji povijesne knjige, nagradu je odnio „Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World“ Liaquata Ahameda (57). Knjiga govori o tome kako su moćni bankari odigrali ključnu ulogu u pokretanju Velike depresije i kako su, na kraju, Sjedinjene Države, pretvorili u svjetskog financijskog lidera. Ahamed je 25 godina radio kao profesionalni investicijski bankar. Radio je i za Svjetsku banku u Washingtonu te za tvtku Fischer Francis Trees and Watts. Trenutno radi kao savjetnik za nekoliko hedge fondova i direktor je tvrtke Aspen Insurance. Diplomirao je ekonomiju na Harvardu i Cambridgeu.

Nagradu za najbolju biografiju odnijela je knjiga T. J. Stilesa “The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt”, koja je lani osvojila i National Book Award. Nagrada za najbolju zbirku poezije pripala je Rae Armantrout za “Versed”. S 10 tisuća dolara, u kategoriji opće publicistike, nagrađena je i knjiga “The Dead Hand: The Untold Story of the Cold War Arms Race and Its Dangerous Legacy” Davida E. Hoffmana. Inače, na hrvatski je jezik prevedena jedna prijašnja Hoffmanova knjiga, “Oligarsi”, kronika života šestorice najvećih ruskih oligarha.

Najviše priznanja u novinarskim kategorijama – četiri, dobio je The Washington Post, a slijedi ga The New York Times s tri nagrade. Pulitzerove nagrade, nazvane tako prema mađarsko-američkom izdavaču Josephu Pulitzeru, dodjeljuje Sveučilište Columbia iz New Yorka od 1917. godine. Nagrade se dodjeljuju za 21 kategoriju – u području novinarstva, literature i glazbe, a za 20 nagrada dobitnici dobivaju i novčanu nagradu u iznosu od 10 tisuća dolara. Dobitnik u kategoriji javnog doprinosa dobiva, naime, zlatnu medalju. Žiri Pulitzerove nagrade ne uzima automatski u obzir sva novinarska, literarna i glazbena djela, već samo ona koja se prijave.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više