Stieg Larsson je napisao veći dio četvrte knjige, tvrdi njegov prijatelj

John-Henri Holmberg pokazao je agenciji AP e-mail koji mu je pisac poslao prije smrti, a u kojem otkriva da se radnja četvrtog dijela “Milleniuma” odvija u Kanadi. Holmberg tvrdi da je Larsson napisao 320 od ukupno 440 stranica romana

Piše Tanja Tolić
“Millenium” Stiega Larssona uskoro bismo možda mogli prestati zvati trilogijom i početi zvati tetralogijom! Prijatelj pokojnog švedskog pisca Stiega Larssona otkrio je nove detalje o navodnoj četvrtoj knjizi čija se radnja zbiva u udaljenom području sjeverne Kanade.
John-Henri Holmberg otkrio je Associated Pressu da mu je Larsson poslao e-mail neposredno prije svoje smrti, u studenom 2004. godine. “Radnja se zbiva 120 kilometara sjeverno od Sachs Harboura, na Banks Islandu, u rujnu… Prema sinopsisu, trebala bi imati 440 stranica”, napisao mu je Larsson u mailu koji je Holmberg pokazao novinarima agencije.

“Jesi li znao da u Sachs Harbouru živi svega 134 ljudi, a njihov jedini kontakt s ostatkom svijeta je poštanski avion koji dolazi dvaput tjedno, ako mu to vrijeme dopusti?”, nastavio je pisac. “No tamo je 48 tisuća muflona i 80 različitih vrsta divljeg cvijeća koje cvjeta tijekom dva tjedna početkom srpnja. I, procjenjuje se, 1500 polarnih medvjeda”, piše u mailu.

Tri Larssonove knjige – “Muškarci koji mrze žene”, “Djevojka koja se igrala s vatrom” i “Kule u zraku” – slijede avanture hakerice Lisbeth Salander i novinara Mikaela Blomkvista, a prodane su u milijunima primjeraka.

Larssonova nevječana supruga Eva Gabrielsson već je otkrila medijima da postoji i četvrti rukopis, a britanskom Observeru je čak potvrdila da je Larsson prije smrti napisao 200 stranica. U javnosti se čak špekuliralo da mu je Eva pomogla napisati trilogiju te da bi ona mogla dovršiti i četvrti roman.

Holmberg sada tvrdi kako je Larsson vjerojatno detaljno razradio radnju u svojim bilješkama i kako je sasvim moguće da Eva dovrši četvrti roman. Dapače, prema njegovim tvrdnjama, Larsson je napisao čak 320 od ukupno 440 stranica romana. Eva, koja se s Larssonovim ocem i bratom spori oko piščeva nasljeđa, rekla je pak kako nema namjeru objaviti četvrti rukopis.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više