Stiže "Tajna zajednica", drugi dio trilogije "Knjiga o Prahu" Philipa Pullmana

The Guardian opisuje "Tajnu zajednicu" kao "remek-djelo neizmjerne dubine i ljudskosti", a The Observer je preporučuje kao "dosad najbolji Pullmanov roman". Glavna je junakinja Lyra Srebrousta, jedna od najomiljenijih fantasy heroina koju gledatelji HBO-a imaju priliku upoznati u dvije sezone "Njegove mračne građe"

Large 1vizual tajna zajednica
Foto: Lumen izdavaštvo

Višestruko nagrađivani engleski pisac Philip Pullman pripada probranom krugu autora, poput J. R. R. Tolkiena i Lewisa Carrolla, čije se knjige nalaze na policama namijenjenim mladim čitateljima, ali ih s oduševljenjem čitaju i odrasli. U tome nije iznimka ni roman "Tajna zajednica", drugi svezak Pullmanove nove trilogije "Knjiga o Prahu" koji još jednom pokazuje svu raskoš njegova pripovjedačkog dara, a izlazi 15. travnja u izdanju Lumena i u hrvatskome prijevodu Marka Kovačića. The Guardian opisuje "Tajnu zajednicu" kao "remek-djelo neizmjerne dubine i ljudskosti", a The Observer je preporučuje kao "dosad najbolji Pullmanov roman". Laskave komplimente izrekao je i The Times koji tvrdi da "Tajna zajednica" plamti svjetlošću i životom te da "pisana njegovanim stilom, svaka rečenica ovog romana pjeva".  

 

Lumen izdavaštvo objavilo je novi prijevod Pullmanove trilogije "Njegova mračna građa"

Umirovljeni oxfordski profesor i jedan od najpopularnijih pisaca današnjice započeo je trilogiju "Knjiga o Prahu" gotovo dvadeset godina nakon "Njegove mračne građe", serijala koji se smatra posljednjim remek-djelom fantasyja dvadesetog stoljeća. Slavna trilogija "Njegova mračna građa" prodana je u nakladi od gotovo 18 milijuna primjeraka, prevedena je na četrdeset jezika, osvojila je mnoge nagrade i prilagođena je za kazalište i film. Serijal je nadahnut Miltonovim "Izgubljenim rajem", epom koji počiva na vjerovanju da je istočnim grijehom svijet spašen, a ne uništen. 

Adaptacija prvih dvaju romana toga hvaljenoga serijala ("Polarna svjetlost" i "Čudesni nož") dostupna je i hrvatskim gledateljima HBO-a, koji na svojim malim ekranima mogu uživati u pustolovinama Lyre Srebrouste, jedne od najomiljenijih fantasy heroina. Snima se i treća sezona (adaptacija romana "Jantarni dalekozor"), u kojemu će uz Dafne Keen i Amira Wilsona glumiti Ruth Wilson i niz drugih poznatih glumaca.

"Prošle su četiri godine od objavljivanja prvog dijela serijala 'Knjiga o Prahu' – romana 'Divlja ljepotica'. Za to su vrijeme britanski mediji Philipa Pullmana proglasili autorom godine te mu je za golem doprinos književnosti dodijeljen viteški naslov, a prevoditelj romana Marko Kovačić i nakladnik Lumen izdavaštvo ušli su 2020. u društvo najboljih svjetskih pisaca, ilustratora i prevoditelja s Časne liste IBBY-ja (IBBY Honour List), bijenalnog izbora najboljih knjiga za djecu i mlade u 81 zemlji članici IBBY-ja", napominje urednica knjige Miroslava Vučić.

 

"Divlja ljepotica" i "Tajna zajednica" u izdanju Lumena

Kada je 2017. godine Philip Pullman objavio "Divlju ljepoticu", prvi dio trilogije "Knjiga o Prahu", o dogodovštinama i magičnome svijetu protagonistice Lyre Belacque, njegovi brojni obožavatelji s oduševljenjem su je dočekali. U toj je knjizi, koju nije htio nazvati ni prethodnicom ni nastavkom trilogije "Njegova mračna građa", već ravnopravnim serijalom, predstavio nove likove i napeto nam izložio kako je Lyra uopće dospjela na Oxford. Novi lik itekako važan u tom romanu, dječak Malcolm Polstead, važan je i u njegovu drugom dijelu, "Tajnoj zajednici".

Međutim, u ovome romanu ni on ni Lyra više nisu djeca. Prošlo je dvadeset godina od zbivanja u "Divljoj ljepotici". Mudar kakav je, Pullman je shvatio da su njegovi čitatelji u međuvremenu odrasli, što mu je bila pokretačka snaga da se uhvati ukoštac s izazovima svojstvenima mladim ljudima koji tek stupaju u život odraslih. Upravo je zato Lyra u "Tajnoj zajednici" dvadesetogodišnja studentica fakulteta Sveta Sofija, koja svim silama želi odrasti i racionalno si objasniti dvojbe koje je muče, a posljedica su strašnoga iskustva odvajanja od vlastita dæmona Pantalaimona u "Njegovoj mračnoj građi".

 

Foto: Michael Leckie

"Pullman je opet satkao duboko slojevito djelo natopljeno filozofijom, dubokim promišljanjima o opreci između mašte i racija, o teokraciji, odrastanju, poziciji mlade žene u muškom svijetu, samoj prirodi istine... Dakako, nije riječ o filozofskom traktatu, već o uzbudljivoj priči koja naše junake odvodi u potragu za tajnom ružine vodice preko Europe pa sve do srednje Azije i grada u kojem žive samo dæmoni. I nije samo to novina 'Tajne zajednice'. Ovim je romanom Philip Pullman proširio svijet koji je stvorio u trilogiji 'Njegova mračna građa' i romanu 'Divlja ljepotica', prvome dijelu trilogije 'Knjiga o Prahu', uveo je nove likove, otvorio nove probleme te obogatio svoju priču novim značenjima i novim razinama čitanja, što kod osviještenih i mislećih čitatelja izaziva pravi cunami novih pitanja o svijetu u kojemu živimo i sve se neudobnije osjećamo. 'Tajna zajednica' velik je roman pun velikih ideja, velikih likova i velikih nedaća... Ovaj je roman pravi odgovor na tamu našega doba“, smatra urednica Miroslava Vučić te poručuje da će u Pullmanovim intelektualno poticajnim temama, poput pitanja vjerske i političke slobode te prirode dobra i zla, znanosti i filozofije, uživati i najzahtjevniji čitatelji. I zasigurno se složiti s tvrdnjom The New York Timesa: "Svemir koji je Pullman stvorio vrijedan je divljenja." (N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više