Tajna za mlade: Kako da djeca odrastu u zrele i sretne ljude

Portal Najbolje knjige pročitao je svojevrsni nastavak “Tajne” Rhonde Byrne, knjige koju jedni omalovažavaju, a drugi obožavaju. “Tajna za mlade” obraća se tinejdžerima, ali i njihovim roditeljima

Big 48 207

Piše Tončica Šiškov

Tri godine nakon "Tajne", knjige autorice Rhonde Byrne (V.B.Z., Zagreb 2007.), koja je mjesecima suvereno kraljevala na samom vrhu top-ljestvica čitanosti diljem svijeta i o kojoj se strastveno pričalo i diskutiralo, ne samo među zagovornicima nove duhovnosti, producent istoimenog filma, Paul Harrington, na poticaj svoje kćerke tinejdžerice, objavio je njezinu inačicu - "Tajnu za mlade" (V.B.Z., Zagreb, 2010.).

Mladi su tako dobili ključ kojim mogu otkriti "svoju" Tajnu uspješnog i kreativnog života, koji im može omogućiti da turbulentne godine odrastanja, sazrijevanja i pronalaženja svog mjesta pod suncem budu manje burne; da odluke donose lakše i jednostavnije, da ljubavni problemi ne budu problematični, a da životni izbori budu zasnovani na njihovim pravim, autentičnim željama i potrebama.
Naime, kao što je i "Tajna" pokazala, živjeti svoje snove nije teško pod određenim, vrlo jednostavnim i dostižnim uvjetima. Moć je to eminentna ljudskom rodu i dostupna svima - bez obzira na životnu dob i godine.

Kao što je mnogima već poznato, bit same Tajne (principa) leži u Zakonu privlačnosti koji kaže da slično privlači slično te da mi, ljudi, snagom svojih misli, doživljaja, osjećaja i uvjerenja stvaramo svijet - svoju stvarnost, te da to činimo na različite načine: svjesno, intuitivnom spoznajom ili nesvjesno. Dakako, ova ideja nije nova - ona se provlači od daleke povijesti do danas, prisutna je u gotovo svim duhovnim, religijskim i filozofskim učenjima.

No, ono što joj ucjepljuje osobiti značaj u današnje vrijeme leži u činjenici da je čovječanstvo na evolucijskoj prekretnici, da doseže svojevrsnu prijelomnu točku duhovnog razvoja te da je spremno načela i moć Tajne koristiti svjesnije, učiniti ih sastavnim dijelom svog života. U tom kontekstu, upoznati se s načelima Tajne u mladoj životnoj dobi, zasigurno je bonus od neprocjenjivog značenja. Posebno u svijetu današnjice, koji se mnogima čini presloženim, prestresnim, neizvjesnim ili opasnim, mladi su zasigurno jedna od najosjetljivijih skupina. Omogućiti im da na prirodan, "istinit" način upoznaju sebe, da se uvjere u to da su dovoljno jaki, snažni, sposobni i kompetentni da sami stvaraju i usmjeravaju svoj život na svoje, i zadovoljstvo drugih te da ga žive, i iskoriste u svojoj punini, cilj je čije ostvarenje "Tajna" nudi - u ime sretnije djece, uskoro zrelih ljudi, a time i u ime sretnijeg čovječanstva, i to ne tako daleke budućnosti. Odemo li korak dalje, možemo zaključiti kako život "u ritmu" Tajne u konačnici može doprinijeti kvalitativnom skoku čovječanstva; ako su ultrapozitivni scenariji mogući, što Tajna nedvojbeno podržava, potkrepljujući to načelima kvantne fizike, možemo se nadati da će Zemlja, prihvate li mladi naraštaji takav način poimanja sebe i svijeta, postati ljepšim, boljim, za život ugodnijim planetom globalno, na razini politike ili gospodarstva, kao i na razini iskorištavanja, očuvanja i obnavljanja njezinih resursa.

"Jednadžba" zakona privlačnosti kraljevski status pridaje mislima, tj. njihovoj moći i svojstvu privlačnosti. Kao i sve drugo u svemiru, i misli imaju svoju energiju, koju emitiramo u svijet. Na neki način, njezin se "zadatak" sastoji u tome da se materijalizira; kako se sličnosti privlače, tako će i energija misli privući ono što joj je isto/slično/srodno, tj. transformirati se u stvar/događaj/situaciju koji sadržajem, smislom i značenjem odgovara energiji odaslane misli.

Stvaramo ono o čemu razmišljamo. Mi smo kreatori svog života: sve, ali baš sve što nam se događa i što nam se dogodilo, dobro i loše, željeno i neželjeno, sami smo prizvali, privukli, a suština kreiranja zasnovana je na znanju o tome kako programirati, odnosno reprogramirati misli. Drugim riječima, potrebno je naučiti sretno i produktivno razmišljati. Da bismo to mogli, potrebno je ući u sebe, osluhnuti se svim našim ticalima, svim osjetima, mentalnim i doživljajnim aparatom, odnosno, razmisliti i doživjeti i osjetiti (!), što je to što zaista želimo i hoćemo. A kad uskladimo um i misli s osjećajima, skladan i uspješan život otvara nam širom svoja vrata. Vibriraju li naše misli istom vibracijom kao i naše nesvjesno, ako su nam misli usklađene s pravim, istinskim željama i osjećajima te ako smo spremni djelovati u skladu s njima, postajemo iznimno moćni stvaratelji kojima se želje, nade i snovi neupitno ostvaruju.

Na višoj razini, mi smo neka vrsta vrhunskog univerzalnog daljinskog upravljača koji može s lakoćom mijenjati programe svog života i birati iskustva koja želi. To je moguće zato jer imamo kontinuirani, uvijek otvoren i protočan kontakt sa serverom (univerzalnom sviješću ili matricom), u kojemu su pohranjena apsolutno sva znanja, informacije i iskustva cijelog svemira. Svemir je aktivan i reaktivan organizam, a mi njegov sastavni dio, stoga u stalnoj interakciji. U svijetu koji je postao "globalno selo", nije teško pojmiti da smo svi umreženi, da smo na višoj razini jedno tijelo, jedno biće, jedan um, jedno srce.

Bilo da su u pitanju ljubav, škola, međuljudski odnosi, zdravlje, buduća karijera, novac i bogatstvo, budućnost Zemlje i čovječanstva, načela Tajne funkcioniraju na identičan način. Zato se usudite jasno poželjeti i zatražiti; svoje misli, želje, osjećaje i djelovanje "ugodite" na istu vibraciju, srce osnažite zahvalnošću - i svijet će vam se ponuditi na dlanu.


Tajna novca - budite bogati!
Sviđa li se i vama ideja da zaradite novac sad pa da ga imate cijelog života i da ne morate razmišljati o njemu? Želite li si osigurati slobodu koju ono nudi, napravite popis stvari koje biste radili kad biste imali dovoljno novca. Na primjer - putovali svijetom sa stilom; radili sve ono što volite, bezbrižno i bez opterećenja; otišli na neko mrak mjesto, na koje ćete povesti i prijatelje; surfali na najboljim plažama cijelo ljeto; snimili vlastiti CD s producentom kao što je Timbaland; snimili film s Johnom Deppom ili Kristen Stewart; prijateljima i roditeljima ispunjavali želje; osnovali i pokrenuli uspješan privatni posao; osnovali humanitarnu zakladu ili financirali projekte za zaštitu okoliša.
Zamislite da to već imate, a osjećaje koja ta vizualizacija probudi u vama emitirajte u svemir. Ne razmišljajte o tome kako će se to ostvariti, dovoljno je da se držite uvjerenja da će novac doći. Djelujte, bavite se onim stvarima zbog kojih se dobro osjećate!


Tajna odnosa - volite i budite voljeni!
Želite i vi promijeniti dosadašnji scenarij i u život privući nove, uzbudljivije odnose, a one postojeće poboljšati i ponovno izgraditi? Kako biste u tome uspjeli, učinite sljedeće - promijenite sliku o sebi, pronađite svoje pozitivne strane!
Napravite popis osobina koje posjedujete, i koje vam se sviđaju, na primjer:
* imam sjajan smisao za šalu;
* pametna sam i promišljena;
* znam jako dobro slušati druge;
* odan sam prijateljima i znam se zauzeti za njih.
Drugi savjet, usredotočite se na ove afirmacije sa zahvalnošću, razmišljajte o njima svakoga dana i zračite tu vibraciju. Zakon privlačnosti počet će djelovati i pokazivat će vam još više sjajnih stvari o vama samima. I treći: osjetite ljubav - ljubav prema sebi. Vidjet ćete, kao nekom čarolijom, ljudi će vam početi prilaziti. Zanimljivi, privlačni ljudi!

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više