Tri kratke preporuke: Hideo Yokoyama, Pema Chödrön, Stacey Halls

U novom nastavku naše rubrike podsjećamo na prvi prevedeni roman slavnog japanskog pisca Hidea Yokoyame, priručnik o meditaciji budističke redovnice Peme Chödrön i debitanski povijesni roman koji govori po poznatom slučaju progona vještica

Large deseta kratka

Piše Tanja Tolić


1) Hideo Yokoyama
Slučaj 6-4
Znanje, 2020., prijevod Mirjana Čanić



Bivši novinar Hideo Yokoyama nije japanski Stieg Larsson, ali mogli bismo ga nazvati japanskim Henryjem Jamesom. Sve se kod njega odvija oko "unutarnje drame moralne svijesti", što je neobično za krimić koji je spor u radnji, ali se brzo čita. U "Slučaju 6-4", najprije velikom japanskom, a sad već i svjetskom hitu, nema serijskih ubojica, krvavih zločina pa ni leševa. U središtu je priče šesnaest godina star slučaj otmice djevojčice Šoko, kodnog imena 6-4, nikad razriješen zbog čega su detektivi u Prefekturi D duboko ispunjeni stidom. U inspekciju im upravo treba doći načelnik iz Tokija, a njegov dolazak organizira bivši detektiv Jošinobu Mikami, sada voditelj Odjela za odnose s javnošću. Mikamiju je nedavno od kuće pobjegla kći, intimnu strahotu stalno mu „remete“ sukobi na poslu – između detektiva i policijske administracije, i oni s lokalnim novinarima koji zahtijevaju da im otkrije identitet žene što je izazvala prometnu nesreću. Na gotovo 600 stranica čitamo Mikamijevu struju svijesti, neprekidni tok briga i strahova – samo zvuči dosadno, ovo je bio jedan od najboljih prevedenih romana 2020. godine!


2) Pema Chödrön
Kad se sruši svijet
Mozaik knjiga, 2020., prijevod Andrea Pongrac



Naš se svijet srušio 2020. godine, mnogo od najgoreg već se bilo dogodilo i prije pandemije kovida (posljedice još osjećamo…), pa nas je to stavilo u neobičnu situaciju da budemo usred oluje, okruženi strahom i tjeskobom. U središtu oluje je mirno, a time kako tamo dospjeti, a da staloženost nije posljedica eskapizma ili disocijacije, bavi se jedna od najpoznatijih budističkih redovnica Pema Chödrön (87). Za razliku od nekih drugih "tehnika", budizam ne obećava brze rezultate, no dokazano je da meditacija ojačava živčani sustav, a veliki dio ove knjige posvećen je upravo tehnici meditacije, i to za početnike. Kao spisateljica, Pema Chödrön je promišljena, duhovita i iskrena; lišena i knjiških i ljudskih redundancija – ovo je jedna od onih duhovnih knjiga u kojima nema lupetanja. Prije nego što je postala Pema, autorica je bila Deidre Blomfield-Brown, dvaput udana. Jedna od najduhovitijih anegdota u knjizi, ujedno i odličan savjet kako se nositi sa strahom, ide ovako: jednom prilikom prvi suprug rekao joj je kako je ona jedna od najhrabrijih osoba koje je ikad upoznao. Kad ga je pitala zašto to misli, odgovorio joj je: "Ti si totalna kukavica. Ali svejedno guraš dalje."


3) Stacey Halls
Familijari
Znanje, 2020., prijevod Lidija Toman



U pitanju je debitantski povijesni roman koji nije ni površan ni napisan s ciljem da čitamo kako bismo pobjegli od sebe. Suđenje vješticama iz Pendlea jedno je od najpoznatijih u engleskoj povijesti i dobro dokumentirano, dapače jedan je sudski činovnik iz toga doba, Thomas Potts, o tome već napisao knjigu. Stacey Halls otišla je dalje pa je, romansirajući priču i pridržavajući se povijesnih izvora, pokušala dati odgovor na ključno pitanje – zašto je od jedanaestero kojima se sudilo desetero na kraju obješeno, a samo jedna osoba proglašena je nevinom? Ta jedna osoba mlada je primalja Alice Grey i oko nje je autorica isplela uzbudljivu priču o vješticama, njihovim životinjskim pomagačima familijarima i ženskom prijateljstvu.

* Preporuke su originalno objavljivane u magazinu Globus, u sklopu rubrike Čitam!, od početka 2019. godine. 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više