Tri kratke preporuke: Rachel Naomi Remen, Branka Jakelić, Ante Tomić i Tomislav Torjanac

U novom nastavku naše rubrike podsjećamo na dva bezvremena psihološka klasika: zbirku priča koju je napisala obiteljska liječnica Rachel Naomi Remen i priručnik za egzistencijalne stranputice prerano preminule hrvatske psihoterapeutkinje Branke Jakelić. Preporuke upotpunjujemo pričom o čvorku koji se boji letenja, ali svejedno postaje junak

Large 15 kratka

Piše Tanja Tolić


1) Rachel Naomi Remen, Priče koje iscjeljuju

Planetopija, 2008., prijevod Merima Nikočević Ibrahimpašić



U pitanju je sad već stara knjiga koju sam otkrila slučajno, zahvaljujući stranici Psihoterapijska čitanka koju je vodio psihoterapeut Marko Škopac (stranica više ne postoji). Autor stranice često je preporučivao dobru literaturu, a knjiga liječnice Rachel Naomi Remen (86), osim što je odavno postala bestseler, dragulj je među onom vrstom knjiga koje čitamo kako bismo pomogli samima sebi. Remen, po struci klinička profesorica obiteljske medicine i javnog zdravstva, dva je desetljeća radila u vodećim američkim bolnicama, a 1976. osnovala je Commonweal, program pomoći oboljelima od raka. Iako u knjizi "Priče koje iscjeljuju" najčešće prepričava slučajeve svojih pacijenata oboljelih od raznih vrsta karcinoma, te su priče univerzalne jer ne govore o dijagnozama, terapijama i ishodima liječenja, nego o tome što su njezini pacijenti otkrili o sebi i životu suočavajući se sa smrtonosnim bolestima. Inspirativna i mudra knjiga koju je Rachel Naomi Remen napisala vodeći se načelom da dobar liječnik ne liječi samo tijelo, nego i dušu. Može se posuditi u knjižnici.


2) Branka Jakelić, Tragajući za sobom
Naklada Uliks, 2020.



Kad neurotiku krene loše, on za to okrivljuje druge. Čak i kad se nekome obrati za pomoć, obično svoje probleme ne dovodi u vezu sa sobom. On samo želi da mu bude bolje, udobnije, po mogućnosti bez rizika (boli). U barama će, piše duhovito Branka Jakelić (prerano preminula 2022. godine), uvijek biti dovoljno žaba koje krekeću istim tonom zazivajući kišu ili žaleći se na sušu. "Tragajući za sobom" novo je, izmijenjeno izdanje stare knjige koja je prvi put objavljena 1997. godine i u međuvremenu je, za hrvatske prilike, postala i mali hit. Branka Jakelić diplomirala je književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu te solo pjevanje na Muzičkoj akademiji, potom postala geštalt, psihodramski i transpersonalni psihoterapeut, a ovo joj je druga od ukupno tri knjige. Novim tumačenjem mita o Edipu autorica nas uvodi u svijet priča, legendi i simbola, u "kaos" psihe i egzistencijalnih dilema. Kombinirajući književnost i psihoterapijske teorije, sve uz veliku erudiciju, autorica čitatelja vodi prema temeljnom pitanju – tko sam?


3) Ante Tomić i Tomislav Torjanac, Đuro Hodalica
Hena com, 2020.



Nije lako biti čovjek koji se boji visine u današnjem svijetu koji preferira uspjeh i pobjedu. Još je teže biti čvorak, jer visoko letenje "posao" je ptica. Đuro, kojeg su drugi čvorci posprdno nazvali Hodalicom jer se ne usuđuje poletjeti iznad visine kupusa, glavni je junak dječje knjige Ante Tomića i ilustratora Tomislava Torjanca. Nemam dobar uvid u knjige za djecu i slikovnice jer to nije uobičajena literatura kojom se bavim, no "Đuro Hodalica" čini mi se važnom knjigom i za male i za nas velike. Nije to knjiga o pobjedi, jer Đuro će, do kraja ove uzbudljive i dirljive priče, i dalje ostati pri zemlji, hodajući. No prizemljenost je možda, u svakom trenutku, najvažnija osobina: znati tko si i što možeš, i "otkriti" da se u tome krije cijeli svijet. Čvorak koji hoda s orahovom ljuskom na glavi simbol je svih onih nevidljivih, koje je jato – ljudsko i ptičje – odbacilo jer su drugačiji i ne uklapaju se u prosjek. No na rubu se često stvaraju junaci, a ovaj junak ima potporu jedne empatične krave, pijevca, ježa i miša.

* Preporuke su originalno objavljivane u magazinu Globus, u sklopu rubrike Čitam!, od početka 2019. godine. 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više