U 55. godini preminuo najčitaniji španjolski pisac Carlos Ruiz Zafón

Pisac je preminuo u svojem domu u Los Angelesu od posljedica raka debelog crijeva koji mu je dijagnosticiran 2018. godine. Nakon dvije i pol godine izgubio je bitku s teškom bolesti, koju je prihvaćao s ironijom, humorom i optimizmom

Big 1243 3665

Najčitaniji španjolski autor od Cervantesa, kako su ga često opisivali, Carlos Ruiz Zafón, preminuo je danas u 55. godini života. Pisac je preminuo u svojem domu u Los Angelesu od posljedica raka debelog crijeva koji mu je dijagnosticiran 2018. godine. Nakon dvije i pol godine izgubio je bitku s teškom bolesti, koju je prihvaćao s ironijom, humorom i optimizmom.

Carlos Ruiz Zafón rođen je 25. rujna 1964. u Barceloni, gdje je pohađao isusovačku školu Sarrià. Taj je gotički dvorac u njegovu rodnom gradu, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. Iz tog iskustva proizašli su njegovi uzbudljivi romani, počevši od prvog, "Princa Magle" (1993.), za kojim su slijedili "Ponoćna palača", "Rujanska svjetla" i "Marina".

Godine 2002. Carlos Ruiz Zafón u Španjolskoj je postao književnom senzacijom, a njegov roman "Sjena vjetra" (2001.), čija se radnja odvija u Barceloni pedesetih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine te preveden na više od četrdeset jezika.

Tetralogiju "Groblje zaboravljenih knjiga" nastavio je "Anđelovom igrom" (2008.) i "Zatočenikom Neba" (2011.), a zaključio "Labirintom duhova" (2017.). Diljem svijeta slavljena kao suvremeni klasik, saga o "Groblju zaboravljenih knjiga" stvorila je jedan od najupečatljivijih književnih univerzuma našega vremena, piše u priopćenju koje je danas objavio njegov hrvatski nakladnik Fraktura.

Zafón je napisao ukupno osam romana koji su se prodali u više od 38 milijuna primjeraka diljem svijeta, a njegova su djela prevedena na preko četrdeset jezika. U Los Angeles se preselio 90-ih godina, ali je nastavio boraviti i u Španjolskoj. U eseju koji je objavio na svojoj web stranici, objašnjavajući zašto piše, rekao je: "Ponekad me ljudi pitaju koji bih savjet dao mladim autorima. Rekao bih im da trebaju postati pisci samo ako im se čini da bih ih mogućnost da ne postanu pisci - ubila. U suprotnom, bolje je da rade nešto drugo. Postao sam pisac, pripovjedač, jer bih inače umro, ili nešto gore." (N. K.)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više