Umrla Alice Munro, dobitnica Nobelove nagrade za književnost i majstorica kratke priče

U rukama Alice Munro, kao i kod Čehova, kratka priča dovoljno je velika da obuhvati cijeli svijet – i uvijek nas iznova zapanji. U djelima Alice Munro događaju se drame, ruše se unaprijed stvoreni zaključci, množe se iznenađenja, događaji nas zapanjuju… Kad treba pokazati krhkost života i nepredvidljivost ljubavi i zabranjenih želja, Munro je klasa za sebe

Large alice munro   derek shaptonmcclelland   stewart
Foto: Derek Shapton / McClelland & Stewart

Piše Tanja Tolić 

Alice Munro, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, kanadska spisateljica koja je osvojila čitatelje diljem svijeta svojim kratkim pričama, preminula je u ponedjeljak u noći u 92. godini života, objavila je njezin obitelj. Književnica je umrla u domu za starije u Port Hopeu na jezeru Ontario. Posljednjih dvanaest godina Alice Munro bolovala je od demencije.

Munro je rođena 1931. u Winghamu (Ontario) u Kanadi. Već kao studentica počela je objavljivati kratke priče po časopisima, a 1968. dobiva svoju prvu Guvernerovu nagradu – najprestižniju kanadsku književnu nagradu – za zbirku priča “Dance of the Happy Shades”. Guvernerovu nagradu dobila je i 1978. za zbirku “Who Do You think You Are?” te 1986. za “The Progress of Love”. Dvostruka je dobitnica i važne Gillerove nagrade – 1998. za zbirku “The Love of a Good Woman” i 2004. za “Runaway”, zbirku koja je dobila i nagradu Commonwealth Writers Prize (2005). 



Godine 2009. Alice Munro dobiva Man Booker International za životno djelo, nagradu koju mnogi kritičari nazivaju “kompetentnom alternativom” Nobelovoj, a koja se dodjeljuje svake dvije godine i za koju u izbor ulaze pisci iz cijelog svijeta kojima su djela prevedena na engleski jezik. Objavila je ukupno 14 zbirki priča, od kojih se jedna smatra romanom (“Lives of Girls and Woman”) i slovi za jednu od najboljih kanadskih književnica uopće. Ocjenjivački sud obrazložio je svoju odluku o dodjeljivanju nagrade Man Booker International Alice Munro ovim riječima: “Alice Munro uglavnom je poznata kao autorica pripovijedaka, ali svaka njezina priča ima dubinu, mudrost i preciznost za kakve mnogim romanopiscima treba cijeli vijek. Čitati Munro znači svaki put saznati nešto o čemu nikad prije niste mislili.” 

Godine 2013. dobila je i Nobelovu nagradu za književnost. Švedska akademija tom ju je prilikom nazvala “majstoricom suvremene kratke priče” hvaleći njezinu sposobnost da u svega nekoliko kratkih stranica smjesti epsku kompleksnost jednoga romana. Munro tom prilikom nije otputovala u Švedsku na dodjelu nagrade, ispričavajući se zbog krhkog zdravlja – u tom je trenutku imala 82. godine. Umjesto govora koji književni nobelovci tradicionalno održe, Munro je poslala snimku intervjua. Na pitanje je li ju u potpunosti obuzeo proces pisanja kratkih priča, odgovorila je potvrdno i dodala: “Ali uvijek bih napravila djeci ručak.” 

Munro se 1951. godine udala za Jamesa Munroa, a par je dobio tri kćeri: Sheilu (1953.), Catherine (1955.) i Jenny (1957.). Catherine je umrla odmah po rođenju od zatajenja bubrega, a Munroovi su dobili još jednu kćer, Andreu, 1966. godine. Alice i James Munro razveli su se 1972. godine. Četiri godine poslije udala se za kartografa i geografa Geralda Fremlina koji je preminuo 2013. godine. 

Njezina djela u Hrvatskoj objavila je Naklada OceanMore: najprije zbirku priča “Služba, družba, prošnja, ljubav, brak” (2011.) u prijevodu Maje Šoljan i Nade Šoljan, potom još tri zbirke koje je prevela Maja Šoljan – “Previše sreće” (2012.), “Dragi život” (2013.) i “Javne tajne” (2014.), te roman “Život djevojaka i žena” (2016.) također u prijevodu Maje Šoljan.

"U rukama Alice Munro, kao i kod Čehova, kratka priča dovoljno je velika da obuhvati cijeli svijet – i uvijek nas iznova zapanji", objavio je njezin hrvatski izdavač povodom objave zbirke "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak”. "Njezine su pripovijetke široka zamaha, duhovite i nabijene događajima i kontekstualiziranim detaljima, a razrađeni zapleti i slojeviti likovi naglašavaju neukrotivu složenost ljudske prirode. U djelima Alice Munro događaju se drame, ruše se unaprijed stvoreni zaključci, množe se iznenađenja, događaji nas zapanjuju, a ispod naizgled uglađene površine naziru se strašni zločini, skriveni seksualni skandali i sablažnjive glasine. Kad treba pokazati krhkost života i nepredvidljivost ljubavi i zabranjenih želja, Munro je klasa za sebe."

Junakinje priča Alice Munro sasvim su obične žene, ali u njihove se sudbine upleću dramatični događaji, od preljuba i laži do ubojstva, koji će im promijeniti život i zauvijek ih obilježiti. U zbirci pripovijedaka “Dragi život” Alice Munro prvi put progovara i o vlastitom “dragom” životu: "Četiri posljednja teksta u ovoj knjizi nisu baš prave priče. Čine zasebni dio, autobiografski po osjećajima, premda katkad ne sasvim i po činjenicama. Vjerujem da je to prvo i posljednje – a i najbliže – što imam reći o vlastitom životu."



U svojem jedinom romanu, "Život djevojaka i žena", Alice Munro pripovijeda o djevojčici Del Jordan koja živi na očevoj farmi za uzgoj lisica gdje s bratom i bizarnim susjedima otkriva fantastičnu prirodu kojom je okružena. Zbog školovanja odlazi s majkom u obližnji gradić, upoznaje prijateljicu Naomi s kojom dijeli sve frustracije djevojačkog odrastanja. Iznimno znatiželjna, toliko neobična u običnom gradiću, promatra svijet oko sebe, prvu tjelesnost, ljubav, odnose među ljudima, rođenje i smrt. Uz nonkonformističnu majku, prodavačicu enciklopedija po bespućima kanadske provincije koja je upućuje da beskompromisno zakorači u život, Del Jordan svojim duhovitim i lucidnim razmišljanjima nagoni čitatelja da se s nježnošću i smiješkom sjeti i vlastita odrastanja.


Naše recenzije njezinih zbirki priča možete pročitati ovdje:

1) Služba, družba, prošnja, ljubav, brak: https://bit.ly/Munro_Sluzba

2) Previše sreće: https://bit.ly/Munro_Previsesrece

3) Dragi život: https://bit.ly/Munro_Dragizivot

4) Javne tajne: https://bit.ly/Javne_tajne

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više