Velika ljubav Rudolfa Nurejeva bila je balerina s Kube

Možda i najbolji baletan svih vremena, iako deklarirani homoseksualac, imao je veze s brojnim ženama, između ostalih suprugom svojeg učitelja baleta i sestrom Jackie Kennedy

Big 26 134

Piše Tanja Tolić

Rudolf Nurejev, možda i najbolji baletan svih vremena, koji je u 55. godini umro od side, prva ljubavna iskustva, iako homoseksualac, stekao je u zagrljaju atraktivne plavuše, i to 25 godina starije od sebe. Zanosna bivša balerina, Ksenija Jurgenson, supruga Nurejevljeva učitelja baleta Aleksandra Puškina, naučila je mladog plesača sve što je trebao znati u dobi od 21 godine. No ona nije bila jedina žena u njegovu životu. Bilo ih je zapravo toliko da su Rudolfovi kolege iz baletne škole iznenadili kad je mnogo godina kasnije otvoreno počeo pokazivati istospolnu ljubav. U biografiji "Rudolf Nurejev: Život" ("Rudolf Nureyev: The Life"), čije je ulomke objavio britanski Times, Julie Kavanagh otkriva da je Nurejev imao dugogodišnju vezu s vatrenom Kubankom Menijom Martinez koju je upoznao u baletnoj školi, a iako je veza bila prijateljska, sasvim sigurno ju je volio, nekoliko puta zaprosio, a jednom sigurno i spavao s njom. Biografija potvrđuje vezu i s nestašnom sestrom Jackie Kennedy, Lee Radziwill. Muško tijelo upoznao je vrlo brzo nakon ženskoga; dok je bio u vezi s Ksenijom, započeo je i ljubavnu vezu s plesačem Tejom Kremkeom. I jedno i drugo su bili opsjednuti mladim, egzotičnim i siromašnim baletanom iz Baškirije, pokrajine na istoku SSSR-a, koji je zahvaljujući iznimnom talentu u 17. godini primljen na Baletnu akademiju Vaganova koja je djelovala u sklopu Baleta Kirov.

Rudik je u školu stigao kao djevac, što nije čudno s obzirom na to da je svu energiju ulagao u ples. Poučavao ga je Aleksandar Puškin, proslavljeni učitelj baleta. Nurejev je od početka bio opsesivno ambiciozan: iako tek tinejdžer, zacrtao je da će odmah postati solist. No, Natalija Dudinskaja, u to vrijeme primabalerina Kirova, bila je fascinirana osjećajem koji je taj mladić od 21 godine imao za tijelu i pozu. Njihov ples, zapisao je jedan kritičar, bio je kao erupcija Vezuva. No njegove bravure potrajale su tek do druge izvedbe baleta "Laurentia"; potrgao je ligament do te mjere da su prognozirali da neće moći plesati dvije godine. Rudik je bio očajan, kao i njegov učitelj. Predložio je da se preseli u njegov dom. Isprva je sve bilo nevino: Aleksandar i Ksenija tretirali su ga kao sina, a već nakon 20 dana se oporavio.
Ksenija, plavuša s Baltika, imala je u to vrijeme 42 godine. Ubrzo nakon što se Rudik uselio, otišao je s Ksenijom i Aleksandrom na večeru kod prijateljice Ljube Romankove. Pri kraju večere, Ksenija, koja je sjedila do Rudolfa, nagnula se preko stola i dohvatila bananu, a potom ju je krenula polako i sugestivno guliti. Sekundu prije nego što ju je stavila u usta, nagnula se prema Nurejevu i nešto mu prošaptala, a on se, sav u nelagodi, otresao tek jednom riječju: "Ludo!"

Ljubina majka bila je šokirana. Kasnije je kćeri povjerila kako je uvjerena da su učiteljeva žena i učenik u intimnoj vezi. Ksenija je bila itekako spremna za romansu. Povukla se u mirovinu i postala letargična i izolirana, dijelom i stoga što nije bila bogzna kakva balerina. Puškin se posvetio učenicima, a kad bi se navečer vratio kući, vječno je bio umoran i s vremenom je prestao s njom voditi ljubav.

Nurejev je pak bio pun energije i znatiželje. Preporučivala mu je koje knjige da čita, vodila ga u kazalište i na koncerte. Tijelo joj je još bilo u formi, a bila je i kraljica flerta. Nurejev se prepustio ljubavi. Imao je 21 godinu i još je bio djevac, a ona je imala enormne seksualne apetite. Prvi put kad su vodili ljubav Ksenija mu je rekla: "Želim da upoznaš ovaj dio života... Želim da se osjećaš kao muškarac." No postojao je jedan problem i Ksenija se, kad bi on došao na dnevni red, ponašala poput ljubomorne lavice. Nije podnosila Rudikovo prijateljstvo s mladom Kubankom Menijom Martinez. Menia se u Lenjingradu pojavila iznenada 1955. Usred zime nosila je tanku i pripijenu ljetnu odjeću, uske hlače zebrastog uzorka, topiće, štikle otvorenih prstiju i goleme naušnice.

Učenici su poludjeli za njom; izgledalo je kao da se u školu ušetala Gina Lollobrigida osobno, iako ravnatelj Valentin Šelkov nije dijelio njihovu naklonost pa ju je jednom, gledajući u njezine enormno velike trepavice obilato namazane maskarom, sarkastično pitao jesu li njezine. "Njet. Magazin", odgovorila mu je koketno Menia, objašnjavajući da ih je kupila u dućanu. Na satove je Kubanka dolazila kad je htjela, a vrijeme je kratila sjedeći u kuhinji, lupajući po škafu za pranje rublja kao po tam-tamu i pjevajući i plešući na afrokubanske pjesme. U školi su je uspoređivali s prostitukom, jer je često hodala bosa, u širokoj suknji i bijelom grudnjaku koji se nazirao ispod prozirnog, crnog topa. Nurejevu se upravo to sviđalo, kao i njoj njegov neobuzdani ples.

Rudik Meniju ispočetka nije romantično privlačio, no dvije godine poslije, u dobi kada je imao 19, postali su prijatelji, a ubrzo su se i zaljubili. No nije bilo seksualnog odnosa. Možda to što je samu sebe uskraćivala može objasniti zašto joj nije smetalo što on spava s Ksenijom. No bila je u šoku kad joj je to otkrio jer ju je smatrala čudovištem. U proljeće 1959. došlo je vrijeme da se Menia vrati na Kubu. Na dan kad je trebala otići, Rudik nije bio u grupi prijatelja koji su je došli ispratiti na željezničku postaju. No u trenutku kad je vlak krenuo, Nurejev je otvorio vrata njezina kupea i dramatično objavio da odlazi s njom. Bilo je to prvi put da je pokazao osjećaje. Tu noć, u vlaku, prvi su put vodili ljubav. Drugu su noć proveli u Moskvi, u stanu Menijine prijateljice Belle Kurgine, kojoj je Kubanka povjerila da ju je Nurejev zaprosio. Bella se bojala da je Rudik želi samo iskoristiti i bezbolno pobjeći iz Sovjetskog Saveza. No čini se da je Rudik ipak volio djevojku. Tu je noć proveo klečeći ispred njezina kreveta, ljubeći joj ruku, a iduće je jutro inzistirao da je otprati na aerodrom i bio sav uplakan.

Ksenija, iako je Menia otišla, zapravo nije odahnula jer je osjetila kako gubi Nurejeva. Postajao je i sve grublji. Kad je uspio domoći se ruskog prijevoda "Lovca u žitu", koji je čitao s prijateljicom balerinom Tamarom Zakrževskajom, i Ksenija je poželjela pročitati knjigu. Njegova reakcija je obje žene ostavila bez teksta: "Što će to tebi... Dok tebi padne na pamet jedna misao, u Tamarinoj glavi se rodi 30 novih ideja!" Nije joj bilo lako, to više što je s Rudikom ostala trudna i morala je pobaciti.

Godine 1959. ponovno je sreo Meniju, u Beču, na 7. svjetskom komunističkom festivalu mladih. Opet ju je zaprosio, čak je predlagao da se odmah vjenčaju, no ona je bila više zaljubljena u novu Castrovu Kubu nego sovjetskog plesača. Dvije godine kasnije Rudolf je konačno prebjegao na Zapad, a sedam godina kasnije dogodio se novi susret s Menijom, ovoga puta u Parizu. Za vrijeme generalne probe, pazeći da ga nitko ne vidi, promatrao je Meniju kako pleše i poslije joj poslao poruku da je čeka u Hotel des Ambassadeurs. Direktorica baleta Alicia Alonso zabranila je Meniji da ode na sastanak, jer je Nurejev slovio kao izdajica svoje zemlje, a i družio se s Jackie Kennedy, što je bilo još gore.

No Menia ga je htjela vidjeti. Direktorica je popustila kad se jedan baletan dobrovoljno javio da će otpratiti Meniju.
"Kubanski KGB?" podrugljivo je upitao Nurejev kad je vidio da ih dvoje dolazi na sastanak.
"Ne, prijatelj", odgovorila je.
Nakon što je baletan otišao, pali su jedno drugome u zagrljaj. Ušli su u hotel. Izgledali su kao da iz sobe neće izići tri dana, primijetio je Claude Baigneres, kritičar koji je slučajno prolazio.
No izišli su vrlo brzo i uputili se u Maxim na večeru. Iste večeri u noćnom klubu Regine upoznao ju je s Brigitte Bardot, pričao joj je o britanskoj balerini Margot Fonteyn, ali i danskom plesaču Eriku Bruhnu s kojim je bio u vezi. Bilo mu je jako stalo do toga da je impresionira.
"S Erikom je gotovo. On je ljubav mojega života, ali gotovo je... Sada sam sam. Ima nešto u tebi što nisam našao ni u kome drugome. Volim te... Menia, ostani sa mnom...", plakao je.
Menia je sve te godine bila uvjerena da je prosi kako bi postao kubanski državljanin, no ispostavilo se da mu je ipak bilo stalo do nje. Molio ju je da otputuje s njim u Beč, a onda opet, sam za sebe, govorio kako je razumije, jer zna što znači biti opsjednut plesom. Na kraju, kao odgovor, nije mu rekla ni da ni ne, nego "potemu što". Zato.

Paralelna veza s Ksenijom i Tejom
Nurejev je poriv za gay ljubavlju prvi put osjetio prema mladiću kojeg je ugledao u autobusu, no osjetio je toliki sram da je izišao na prvoj sljedećoj stanici. Stvari su se promijenile kada je upoznao Teju Kremkea (17), mladića iz Istočne Njemačke, koji je došao učiti balet u akademiju. Imao je kestenjastu kosu, blijedu put, pune usne i zeleno-plave oči. Bilo je to u vrijeme kad je Rudik već bio u vezi s Ksenijom, a Teju je prvi put vidio u stanu svojeg učitelja.

Kseniji se novi mladić svidio na prvi pogled. Brinula se o njegovim mislima i ukusima, dok mu je Puškin postao poput oca. Kao i Nurejeva, i Teju je ljubavi naučila starija žena. Imao je 12 godina kada ga je zavela 35-godišnjakinja. U školi su ga pak ulovili pod tušem s jednim dječakom. Isto se dogodilo i s Rudolfom. Konstantin Russu, također iz Istočne Njemačke, naišao je na zaključana vrata tuširaonice, u kojoj su bili Nurejev i Teja. Odbili su otključati vrata. Nurejev je poslije priznao da ga je Teja naučio "muškoj ljubavi". Nagovarao ga je i da pobjegne iz SSSR-a, jer će jedino tako postati najveći plesač na svijetu. Neki Nurejevljevi prijatelji tvrde da je pobjegao od Ksenije, koja je znala za njegovu vezu s Tejom i opet postala posesivna, prema obojici. Htjela je vezu i s mladim Nijemcem. Rudolf je na kraju pobjegao, tvrdio je, zato što nije mogao "slobodno birati prijatelje".

Jackie Kennedy, sestra Lee i beba
Jackie Kennedy upoznao je 1963. nakon što je odgledala njegov nastup na prvoj američkoj turneji s Kraljevskim baletom. Zastor se dizao i spuštao 40 puta, a Jackie je frenetično aplaudirala, sve dok joj dlanovi nisu poplavjeli. Prva dama željela je upoznati baletana, ali ju je spriječio promotor Sol Hurok u strahu od političkih reperkusija. Jackie nije odustajala. Poslala je privatni avion da dovede Nurejeva na čaj u Bijelu kuću. Nastavili su se družiti i kad je postala Jackie Onassis, dapače zahvaljujući njoj je zaradio prvi ozbiljan novac jer ga je opskrbljivala besplatnim financijskim savjetima. Osim s Jackie, u Londonu se družio i s njezinom sestrom Lee Radziwill. No Lee se upustila u ono o čemu je Jackie, navodno, samo sanjala i uspjela ga odvući u krevet. "Bio je 99,5 posto homoseksualan. Ako ga je žena željela, morala je preuzeti inicijativu", izjavila je poslije Lee. Rudolf se poslije povjerio prijateljima kako je Lee čak ostala trudna, ali i da je "uništila moje dijete".
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više