VODIČ KROZ INTERLIBER 2022. Odabrali smo za vas više od 250 najboljih knjiga

Dvadeset osam hrvatskih nakladnika koji su odgovorili na naš upit za Interliber pripremilo je više od 250 noviteta. Donosimo vam najveći izbor novih knjiga domaćih autora, stranih bestselera, publicističkih naslova i dječje literature

Large interliber 2022 ilustracija
Foto: Arhiva Najboljih knjiga

Piše Tanja Tolić

Posjetitelje ovogodišnjeg Interlibera, koji će se održati na Zagrebačkom Velesajmu od 8. do 13. studenoga, očekuje najmanje 250 novih naslova. Toliko je knjiga pripremilo 28 hrvatskih nakladnika koji su odgovorili na naš upit o novitetima za najveći hrvatski sajam knjiga (cjelokupan popis nalazi se na kraju ovoga teksta). Bez sumnje, najvredniji novitet ovogodišnjeg Interlibera je novi prijevod "Zločina i kazne" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, prvi u šezdeset godina, koji potpisuje rusistica Tatjana Radmilo, a objavio ga je Bodoni, sestrinska izdavačka kuća Frakture.

Gužva će sigurno biti i na štandu Mozaika knjiga koji je, u godini kad obilježavamo 25 godina od objavljivanja prvog romana iz serijala o Harryju Potteru, postao vlasnik prava za prijevod na hrvatskom jeziku. Proteklih godina stara Algoritmova izdanja postizala su astronomske cijene. Novi prijevod potpisuje Dubravka Petrović koja je za Algoritam bila prevela četiri nastavka. Prvi dio serijala J. K. Rowling u novom izdanju moći će se nabaviti upravo na Interliberu, a preostalih šest nastavaka Mozaik knjiga objavit će u 2023. godini.



Od popularne literature, na Interliberu se već godinama dobro prodaju i djela Stephena Kinga, a njegove obožavatelje na ovogodišnjem sajmu čekaju četiri nova izdanja dva nakladnika: Vorto Palabra objavljuje njegove "Tajne Salema", a Lumen – sestrinska izdavačka kuća Školske knjige – objavljuje "Zelenu milju", potom sedmi, završni dio serijala "Kula tmine" i knjigu "Svemir najčitanijeg pisca današnjice" koju je King napisao u suradnji s prijateljem Bevom Vincetom.

I ljubitelji visoke književnosti doći će na svoje jer očekuju nas nove knjige nobelovaca. Disput objavljuje "Osvajanje vlasti", roman Czesława Miłosza iz 1955., jedinstven u poljskoj poslijeratnoj književnosti po tome što pokazuje kako politika pretvara ljude u puke poslušnike koji prodaju sva prijašnja načela u zamjenu za privremenu sigurnost. Fraktura stiže na sajam s najpoznatijom i najkomentiranijom knjigom priča posljednjih desetljeća, zbirkom nobelovke Olge Tokarczuk "Najružnija žena na svijetu", a Profil s prvim prijevodom lanjskog nobelovca Abdulrazaka Gurnaha, knjigom "Naknadni životi", višegeneracijskom sagom o prognanstvima, gubicima i ljubavi u turbulentnim vremenima brutalne kolonizacije istočne Afrike početkom 20. stoljeća. Knjigu je s engleskog preveo Dinko Telećan. Nakladnička kuća Vuković&Runjić donosi naslove troje nobelovaca: reizdanje knjige "Samo strast" Annie Ernaux, "Noći kuge" Orhana Pamuka te prvu knjigu novih tekstova Boba Dylana od "Kronika: prvi dio" iz 2014. i Nobelove nagrade za književnost 2016. U "Filozofiji moderne pjesme" Dylan otkriva osebujan vlastiti uvid u prirodu popularne glazbe.



Nakladnička kuća Jesenski i Turk obogatit će ovogodišnju ponudu filozofskih djela s pet iznimnih izdanja: objavila je "Tri kritike" Immanuela Kanta ("Kritika čistog uma", "Kritika praktičkoga uma" i "Kritika moći suđenja"), zbirku eseja Simone Weil "Sloboda i tlačenje" te kultno djelo Alexisa de Tocquevillea "O demokraciji u Americi". Fraktura donosi dvije izvanredne publicističke knjige: "Od naroda do nacija: Povijest Istočne Europe" Johna Connellyja i "Plamen slobode: Spas filozofije u mračnim vremenima 1933.–1943." Wolframa Eilenbergera, autora poznatog hrvatskim čitateljima po publicističkom hitu "Doba čarobnjaka". U novoj knjizi piše o četiri filozofkinje – Simone de Beauvoir, Simone Weil, Ayn Rand i Hannah Arendt – koje dolaze do vizionarskih ideja o odnosu pojedinca i društva, muškarca i žene, spola i roda, slobode i totalitarizme, Boga i čovjeka, sve naočigled katastrofe koja prijeti čovječanstvu. 

U godini kad se obilježava 100 godina od rođenja Piera Paola Pasolinija, MeandarMedia objavila je njegov "Teorem", a nakladnička kuća Sandorf "Vulgarni jezik", retranskripciju čitave debate koje je Pasolini bio animator. Može ga se čitati kao komad njegova "teatra riječi", u kojem svaki lik utjelovljuje pitanja draga Pasoliniju. Nakladnička kuća OceanMore, prije gostovanja Lászla Krasznahorkaija na Pulskom sajmu knjiga (25. 11. do 4. 12.) objavila je njegov "Povratak baruna Wenckheima" te izgledni budući hit – velebni roman norveškog pisca, grafičkog dizajnera, dramatičara i bubnjara Johana Harstada, "Max, Mischa i ofenziva Tet" u prijevodu Anje Majnarić, koji govori o kazališnom intendantu što pati od nesanice, moguće je da se pretvorio u Amerikanca i nije bio kod kuće više od dvadeset godina.



Ljubitelje Elizabeth Strout obradovat će dva nova prijevoda u izdanju Profila – "Zovem se Lucy Barton" (u prijevodu Patricije Horvat) i roman "O, Williame!" (u prijevodu Srećka Jurišića) koji je ušao u finale nagrade Booker 2022. Fin, dubok i suosjećajan, ovaj roman govori o braku, tajnama, svemu što u odnosima stvaramo i onome što za sobom ostavljamo. Nakladnička kuća VBZ za Interliber će objaviti novi roman Jonathana Franzena, "Raskrižja", u kojem se Franzen vraća u sedamdesete godine prošlog stoljeća i istražuje povijest dviju generacija jedne obitelji. Također, VBZ objavljuje i novu knjigu Alessandra Baricca, "The Game", esej u kojem ispisuje povijest digitalne revolucije od 70-ih godina 20. stoljeća do danas i mapira transformacije koje je digitalna revolucija izvršila na krajoliku ljudskog iskustva. 

Naklada Znanje, netom nakon završetak emitiranja Netflixove serije "Carica", donosi istoimeni roman koji je prema scenariju napisala Gigi Griffis, a za očekivati je da će se prometnuti u hit i izvanredno napisan i veoma duhovit roman "Lekcije iz kemije" Bonnie Garmus. Planetopija za Interliber objavljuje novu knjigu Johanna Harija, autora koji je poznat hrvatskim čitateljima po publicističkom hitu "Izgubljene veze". U novoj knjizi, "Ukradena pažnja", Hari se bavi pitanjem presudnim za našu budućnost: što nam to neprestano i sve više podriva pažnju? U knjizi za koju je intervjuirao više od 250 stručnjaka beskompromisno progovara o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima koji nam svakodnevno nemilice kradu pažnju – od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, i gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela, do loše prehrane i globalnog zagađenja. 



Osim serijala o Potteru, nesumnjivi hit Mozaika knjiga bit će i novi roman Amora Towlesa, autora svjetskog bestselera "Plemeniti gospodin u Moskvi". U novom romanu, naziva "Lincolnova cesta", pratimo sredinom 50-ih osamnaestogodišnjeg Emmetta Watsona koji se vraća kući u Nebrasku nakon što je na radnoj farmi za maloljetnike odslužio petnaest mjeseci zbog ubojstva iz nehaja. Nakladnička kuća Lumen donosi nam pak "Penelopeju" Margaret Atwood, nešto drugačiju priču o Penelopi – onu o požudi, pohlepi i umorstvu.

Nakladnička kuća Hena com, koja nas sustavno, godinama, upoznaje s lijepom književnošću neengleskog govornog područja, za ovogodišnji je Interliber pripremila cijeli niz novih naslova, u sklopu svojeg projekta "Europa iznutra i izvana", sufinanciranog sredstvima Europske unije. U ovoj su ediciji dosad izašla tri romana: "Leksikon svjetla i tame" Simona Strangera, "Hippocampus" Gertraud Klemm i "Oporuka" Nine Wähä, a za Interliber su spremna još tri. Urnebesno duhoviti roman "Pjesma nad pjesmama iz Ulice Palermo" debitantsko je djelo danske kantautorice Annette Bjergfeldt o životu ruske cirkusantice Varinke i njezinih unuka, opsjednutih potragom za ljubavlju, srećom i umjetnošću. "Čudesa" španjolske književne zvijezde, nagrađivane Elene Medel, angažirano se, feministički i inovativno bave klasnim podjelama i odnosom društva prema ženama u Španjolskoj – od Francove diktature do danas. Europskom nagradom za književnost 2021. ovjenčano je pak djelo "Spašavanje smrti" češke autorice Lucie Faulerove - iznimno hvaljeni, tragikomični roman govori o suicidu, sestrinskoj ljubavi i obiteljskoj povijesti.



Na ovogodišnjem Interliberu svoje nove knjige predstavit će 70-ak domaćih autora – među njima Robert Perišić, Jurica Pavičić, Želimir Periš, Vjeran Zuppa, Luka Bekavac, Miljenko Jergović, Iva Ušćumlić, Kristina Gavran, Olja Savičević Ivančević, Zrinka Posavec, Vanda Petanjek, Karmela Špoljarić, Dubravka Zima, Dubravka Oraić Tolić, Maja Vukušić Zorica, Tomislav Brlek, Boris Perić i Tomislav Pletenac, Ivica Prtenjača, Ivica Ivanišević, Zoran Ferić, Dragan Velikić, Igor Zidić, Zdravko Zima, Mirko Ilić, Svjetlan Junaković i drugi.

Jurica Pavičić na Interliberu će predstaviti novi roman "Mater Dolorosa" (Stilus) i slikovnicu "Tri kuće, tri prijatelja" (Profil), Ferić, Ivanišević i Prtenjača nove su romane objavili neposredno prije Interliber u izdanju VBZ-a. Perišićev novi roman, "Issa" (Sandorf), smješten je u antičko doba, a priča je to o Mediteranu, starim Grcima, mačkama i ljudima. Sandorf također objavljuje i dnevničke zabilješke Milovana Đilasa, pisane od siječnja 1989. do njegove smrti u travnju 1995. Osim što su bilješke odličan pregled tragedije Jugoslavije i njezinih naroda, pa time vrijedan povijesni dokument, Đilas u njima bilježi i svoja razmišljanja i osjećaje, strahove i tugu.

S nestrpljenjem očekujemo novu knjigu Želimira Periša, lanjskog dobitnika tportalove nagrade za najbolji roman: "Gracija od čempresa" zbirka je šest priča koje se protežu od srednjeg vijeka do postapokaliptičnog futura, preskačući sadašnjost. Različiti pripovjedači progovaraju o svijetu u kojem korumpirani i kvarni svjetovni i duhovni vođe manipuliraju i eksploatiraju druge, slabije, posebice žene. Fraktura pak reizdaje zbirku poezije ovogodišnje dobitnice tportalove nagrade, Marije Andrijašević pod nazivom "davide, svašta su mi radili". U Frakturinoj nakladi objavljena je i "Urania", roman Luke Bekavca u devet knjiga i šest svezaka na više od 2000 stranica, jedan od najfascinantnijih projekata suvremene hrvatske književnosti. U središtu "Uranije" osam je glavnih likova, a tijekom nekoliko godina njihova života i rada unutar zamršene mreže poslovnih i umjetničkih projekata, prijateljskih i obiteljskih veza, istražuje se niz neobjašnjenih, potencijalno paranormalnih zbivanja. Fraktura je za Interliber objavila i novu knjigu Miljenka Jergovića "Imaginarni prijatelj".

Nakladnička kuća Durieux objavljuje novi, treći roman zagrebačke spisateljice Ive Ušćumlić, "Očenaš": priču o usponu  i padu jedne zagrebačke obitelji, čija se sudbina proteže od Drugog svjetskog rata do danas. Posrijedi je okrutna, bolna ispovijest obiteljske matrone Nade Kuršl koja pripovijeda kako se uzdigla iz trnjanskog blata i, radeći razne mutne poslove s mužem, postala jedna od najuglednijih gradskih gospođa. Disput pak donosi roman Kristine Gavran "Između" koji govori o migrantskom iskustvu mladog zagrebačkog bračnog para u velikom engleskom industrijskom gradu Birminghamu u razdoblju od 2011. do 2022. godine. Jesenski i Turk za Interliber donosi zbirku poezije Vande Petanjek "U ime majke" koja govori o traumi pobačaja.



Skrećemo vam pažnju i na knjigu Vjerana Zuppe "Intelektualac" (Durieux), s podnaslovom "Čovjek u pitanju", koja je pisana kao stanovito istraživanje nastanka i povijesti pojma intelektualac. Matica hrvatska za Interliber priprema niz vrijednih izdanja: treći svezak "Izabranih djela" Ive Brešana u koji su uvrštene kratke proze "Pukotine & druge priče" i "Mrtvima ništa ne treba"; novu knjigu Igora Zidića "Jesmo li živi? Polemike, rasprave, govori 1968–2014." koja donosi velik izbor autorovih ogleda i polemika posvećenih političkim i društvenim temama te "Izabrana djela" Vesne Parun kojima se Matica hrvatska pridružuje obilježavanju stote obljetnice rođenja jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja. U pitanju je prva od dviju knjiga izabranih djela Vesne Parun, a zahvaljujući novom kritičkom izboru priređivača Tvrtka Vukovića u prvu su knjigu, osim njezinih najpoznatijih pjesama, uvrštene i neke dosad objavljene samo u prvim izdanjima. Izbor iz njezina bogatog pjesničkog opusa obuhvaća pjesme iz zbirke "Zore i vihori" iz 1947. sve do "Ukletog dažda" iz 1969. 



MeandarMedia za Interliber donosi knjigu Dragana Velikića, "Hamsin 51", čije je prvo izdanje u Srbiji objavljeno prije skoro 30 godina, a dio radnje romana se događa 2022. godine, pa je simbolično ove godine roman ponovno objavljen i u Srbiji, a u Hrvatskoj prvi put. Osim Velikića, MeandarMedia donosi i četiri zbirke poezije: Brankice Radić "Crvena", Lucije Stupice "Točke nestajanja", Irene Matijašević "Cesta za tar" i Jovana Nikolića "Gost niotkuda" koju posebno ističemo jer je u pitanju snažan pjesnički glas suvremene romske literature. "Gost niotkuda" njegova je prva od nekoliko pjesničkih zbirki, od 2000-ih Nikolić živi u Kölnu, a 2011. za knjigu "Beli gavran – crno jagnje" dobio je nagradu Knjiga za grad koju dodjeljuje njemačka Kuća Kulture.

Naklada Ljevak donosi cijeli niz izvrsnih publicističkih naslova domaćih autora. Tu je, najprije, knjiga Dubravke Zime "Djevojka u gradu" koja govori o djevojaštvu u drugoj polovici 19. stoljeća u Hrvatskoj, potom knjiga Dubravke Oraić Tolić posvećena Zagrebačkoj stilističkoj školi, antologija Tomislava Brleka "Od Matoša do Maleša" u kojoj predstavlja minimalni kanon hrvatskog pjesništva u proteklih stotinjak godina, tj. petnaest autora koji su presudno utjecali na njegove oblikovne odabire u tom razdoblju. Boris Perić i Tomislav Pletenac za Ljevak su napisali novu knjigu – "Prisiljen da razmišljam", u kojoj su na primjeru jednog od ikoničkih događaja 20. stoljeća obrađeni svi elementi rata i politike: lažne vijesti, pokušaji iskrivljavanja stvarnosti i špijunaža. Naklada Ljevak objavljuje i novu knjigu Zdravka Zime, "Pisac s lažnim pasošom", tri eseja o Matošu, te knjigu Maje Vukušuć Zorice "Zatočenici ljubavi" koja propituje književne i neknjiževne, humanističke tekstualne prakse fenomena homoseksualnosti u okviru francuske tradicije.



Profil donosi novi publicistički naslov "Arsen – sjećanja": intimnu knjigu ispunjenu sjećanjima na Arsena Dedića koja su autorici Diani Šetki ekskluzivno iznijeli njemu bliski ljudi, od članova obitelji do značajnih ličnosti hrvatske kulture, glazbe, estrade i medija. Školska knjiga pak donosi tri iznimne monografije – jednu posvećenu Loredani Bahorić povodom 35 godina njezina modnog stvaralaštva, drugu fotografu Toši Dabcu autorice Ive Prosoli, a treću glumcu Ivi Greguroviću.

Pored već navedenih knjiga, Disput donosi "Pustolovine crne djevojke u potrazi za Bogom (i pokoja manja priča)" Georgea Bernarda Shawa, prozni dragulj iz 1932. koji sam Shaw autoironično naziva "ostacima i strugotinama", potom knjigu eseja o Dostojevskom Andréa Gidea i veliki esej "Pet genija" Béle Hamvasa u kojem nadahnuto i filozofski sugestivno piše o duhovnoj geografiji Mađarske. Durieux još donosi zbirku priča Alene Begić "Dan za ispravljanje", roman Ante Armaninija "Don Juan u ratu" te iščekivanu knjigu Suzane Marjanić "Umjetnost performansa i kinizam: izvedbena linija otpora" u kojoj daje nove uvide u povijest umjetničke prakse performansa u Hrvatskoj.



Nakladnička kuća Egmont za Interliber je pripremila roman koji mjesecima dominira Amazonovom top-listom najprodavanijih naslova i, neočekivano, TikTokom – u pitanju je knjiga Lucy Score "Sve što nismo preboljeli", priča o Naomi Witt koja je pobjegla od zaručnika i crkve pune uzvanika kako bi spasila problematičnu sestru… U Egmontu ističu i dva publicističkih naslova: "Odgajanje dobrih ljudi", jasan i izravan vodič za preobrazbu odnosa između roditelja i djece, te "Kako postići da ti se događaju dobre stvari", knjigu koju je napisala psihijatrica Miran Rojas Estapé kako bi pomogla čitateljima da shvate svoj mozak, upravljaju svojim emocijama i poboljšaju svoj život.

Fokus kao svoj najjači naslov ističe knjigu Rosemary Sullivan, "Izdaja Anne Frank": više od trideset milijuna ljudi pročitalo je dnevnik koji je mlada djevojka Anne Frank pisala dok je s obitelji živjela u tajnom skrovištu u Amsterdamu, skrivajući se od nacista i njihovog režima u Drugome svjetskom ratu. Međutim, nitko nije razjasnio kako je osmero ljudi uspjelo živjeti u takvim uvjetima više od dvije godine i - tko je naposljetku doveo naciste pred njihova vrata. Uz pomoć novih tehnologija i novootkrivenih dokumenata, međunarodni tim predvođen umirovljenim agentom FBI-a konačno je riješio misterij. Čitatelje će razveseliti i novi roman autorice romana "Čudo" RJ Palacio – "Poni" je roman o hrabrom dječaku Silasu koji kreće u pustolovinu života kako bi spasio oca, a društvo mu čine samo imaginarni prijatelj Mittenwool i neobičan konjić Poni. U Fokusovoj ponudi je i roman Maxa Seecka, "Lovac na vještice", čija su prava u rekordnom roku prodana u 40 zemalja, te "Toranj praskozorja", šesti nastavak epske sage u serijalu "Prijestolje od stakla" Sare J. Maas, a koji je magazin Time proglasio jednim od najboljih fantasy serijala desetljeća.



Nakladnička kuća Hangar7 donosi knjigu Arkadija i Borisa Strugackog, "Ponedjeljak počinje u subotu", roman koji nazivaju ruskim Harryjem Potterom, a događa se iza kulisa tajnoga sovjetskog instituta za bahorničarenje, auguriranje i škapoljarenje. Taj institut obiluje neobičnim eksperimentima i još neobičnijim stvarima – ribom koja ispunjava želje, mačkom koji govori ali se sjeća samo početka priča, sofom koja pretvara bajke u stvarnost, strojem koji može odjuriti u zamišljenu budućnost, gladnim komarcem veličine psa te brojnim čarobnjacima, vukodlacima i sitničavim činovnicima. "Put do zvijezda" znanstvenofantastični je prvijenac Mary Robinette Kowal, dobitnice nagrada Nebula, Hugo i Locus, a istražuje premisu iza njezine nagrađivane priče "Dama astronaut od Marsa". "Flota noževa" Gareth L. Powell drugi je dio trilogije "Tinjajući rat". U "Floti noževa", Mramorna Armada, koja je preuzela misiju stvaranja uvjeta za mirnu egzistenciju širom galaksije, počinje djelovati. 

Hena com od novih naslova još ističe finalista ovogodišnje nagrade Booker – roman "Te sitnice" Irkinje Claire Keegan koji je posvećen patnjama žena i djece u zloglasnim irskim Magdalenskim praonicama. Potom je tu "Zima u Sokchu" Elise Shua Dusain čiji je američki prijevod nagrađen 2021. godine američkom National Book Award, a riječ je o kratkom noir romanu koji prati neobičan odnos mlade Korejke i sredovječna francuskoga crtača stripova. Hrvatskoj čitateljskoj publici Hena com otkriva još jedno novo djelo: "Iskrivljeni plug" brazilskog pisca Itamara Vieire Juniora koje tematizira šokantnu pojavu – ropstvo u ruralnim dijelovima Brazila u jeku 20. stoljeća. 

Nakladnička kuća Media bar za Interliber je pripremila tri naslova: knjigu Anđe Marić "Moja revolucija u 365 dana" – dijelom transkript, a dijelom razrada 365 tema iz videa s njezina YouTube kanala; knjigu glumice i komičarke Sandre Silađev "Pokondirena dinja"; te publicističko izdanje Velimira Grgića o kultu samopomoći koji je oblikovao naše živote u 21. stoljeću. U knjizi "Industrija sreće" Grgić piše o tome kako je 2019. globalno tržište osobnog razvoja vrijedilo 30 milijardi dolara, a samo dvije godine kasnije vrijednost je skočila na 42 milijarde. U Hrvatskoj su knjige samopomoći odavno među najtraženijima (samo u 2022. prodaja im je porasla za 25 posto), dok je svake godine i sve više raznih motivacijskih tečajeva, duljih i kraćih, "živih" i virtualnih, te ljetnih self-help krstarenja.



Nakladnička kuća Petrine knjige za Interliber je pripremila "Grčke mitove" Charlotte Higgins, knjigu u kojoj je autorica prepričala slavne grčke mitove, točno i pouzdano, no kroz suptilnu, ali postojanu feminističku prizmu. Novi naslov je i "Umijeće ratovanja" Sun Tzua, potom jedan od najboljih indijskih romana "Napola žensko" Perumala Murugana, priča o bračnom paru koji ne može imati djece te zbog toga doživljava osude konzervativne i religiozne okoline. "Bogat poput kralja" Abigail Assor višestruko je nagrađivani debitantski roman mlade francuske spisateljice koji govori o djevojci iz Casablance čija je majka prostitutka i koja se želi udajom za bogatog, ali ne osobito atraktivnog mladića izvući iz bijede. "Kim Jiyoung, rođena 1982.", korejski je hit Cho Nam-Joo o mladoj ženi koja počinje psihički pobolijevati, a onda se kroz priču o njezinu životi otkriva da je korejsko društvo još usmjereno na favoriziranje muškaraca. "Mesarova kći" Yaniva Iczkovitsa neobičan je povijesni roman koji se događa u smiraj ruskog carstva, tarantinovska priča o ženi koja kreće u potragu za odbjeglim šogorom, čovjekom koji je u siromaštvu ostavio njezinu sestru i djecu.



Planetopija, osim nove knjige Johanna Harija, za Interliber donosi filozofski klasik Ralpha Walda Emersona, "O prirodi", njegovu prvu knjigu u kojoj je iznio temelje transcendentalizma. U ovom izdanju koje je preveo i priredio Vojo Šindolić, još su i odabrani dnevnički zapisi te glasovita prepiska s Waltom Whitmanom, kojom, smatraju neki, počinje moderna američka književnost. Stvaranje nadljudski inteligentnih strojeva mogla bi biti dosad najveća prekretnica u ljudskoj povijesti, no prema jednom od vodećih stručnjaka na tom području, mogla bi istodobno biti i posljednja. Zato je pitanje kako ćemo pristupiti razvoju opće umjetne inteligencije potrebno ispravno postaviti sada, jer bi poslije moglo biti prekasno. O tome u svojoj knjizi "Kao čovjek" piše Stuart Russell, ugledni britanski znanstvenik i jedan od najcjenjenijih stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Planetopija objavljuje i knjigu istraživačkog novinara Billyja Kenbera "Bolestan novac", u kojoj razotkriva istinu o globalnoj farmaceutskoj industriji. Posebno pak preporučujemo knjigu Nataše Ozmec i Zdenka Bašića, "Mi", knjigu o isprepletenosti čovjeka i prirode koju tekstualnu potpisuje autorica hit-slikovnice "Ti, moja prekrasna djevojčice".



Sonatina naklada na Interliber dolazi s knjigom koja je već godinu dana Spiegelov bestseler. "Greta – godine ljubavi, godine sjećanja" njemačke autorice Susanne Abel potresna je priča o 84-godišnjoj Greti koja je djetinjstvo provela u Istočnoj Pruskoj, a potom odrastala u poslijeratnoj Njemačkoj obilježenoj rasizmom i netrpeljivostima – Greta će tu nepravdu i nasilje iskusiti na vlastitoj koži zbog nedopuštene ljubavi prema tamnoputom američkom vojniku. Abel njemačku povijest vješto povezuje s njemačkom sadašnjošću, osobito s migrantskom krizom 2015. godine, zbog čega je roman također jedna od najčitanijih knjiga u Njemačkoj. Pored "Grete", Sonatina objavljuje i roman "Mačak koji je spasio knjige" japanskog pisca Sôsukea Natsukawe o maloj knjižari koju, nakon djedove smrti, uz pomoć mačka koji govori preuzme unuk Rintaro.

Stilus knjiga donosi roman nagrađivanog američkog autora Hernana Diaza "Dogovor", priču o bogatstvu i talentu, povjerenju i intimnosti, istini i percepciji. Roman je dočekan panegiricima kritike, a ušao je i u ovogodišnji širi izbor nagrade Booker. "Sutra, i sutra, i sutra" Gabrielle Zevin priča je o Samu i Sadie koji se upoznaju kao djeca u bolnici. Dječak i djevojčica godinama kasnije postaju kreativni partneri, a ta suradnja donijet će im slavu, bogatstvo, svijet na pladnju, ali i štošta drugo. Od publicističkih naslova, Stilus donosi vidovito napisanu knjigu "Treći svjetski rat" Jurija Felštinskog i Mihajla Stančeva, prvi sveobuhvatan pogled na ubojite metode kojima se Rusija još od 1999. pokušava domoći Ukrajine. Posebno pak preporučujemo knjigu Katherine May, "Zima u nama: kako pronaći unutarnju radost i kad je oko vas sve sumorno" (u originalu "Wintering"), pronicljivu i utješnu meditativnu prozu o teškim razdobljima života, trenucima kada smo prisiljeni povući se kako bismo se pobrinuli za sebe i emotivno zaliječili. 



Nakladnička kuća TIM press za Interliber donosi knjigu Roberta Badintera, poznatog francuskog političara i pravnika, o sudbini njegove bake Idiss koja je 1912. zbog siromaštva i rastućeg antisemitizma u carskoj Rusiji odselila s obitelji u Pariz. Roman "Putzi. Hitlerov pijanist" Thomasa Snégaroffa oslikava uspon Hitlerove nacističke stranke na vlast u Njemačkoj te ulogu koju je u tome imao Ernst Hanfstaengl Putzi, predani nacist, Führerov prijatelj, pouzdanik i pijanist. TIM press objavljuje i drugi svezak Kafkinih "Dnevnika" iz kojih, iz prve ruke, dobivamo uvid u Kafkinu osobnost, ali i kulturni i društveni život Praga na početku dvadesetog stoljeća, kompleksne osjećaje prema ocu, prema Maxu Brodu i ženi s kojom se nikad nije vjenčao, a osobito u njegov dnevnik snova. "Misliti drukčije" knjiga je poznatog talijanskog antropologa Marca Aimea u kojoj nas vodi na uzbudljivo putovanje u svijet znanosti o čovjeku. U deset pojmova približava nam disciplinu koja nam može pomoći u razumijevanju sve bržih promjena, koje izravno utječu na naš život i kulturu.

Nakladnička kuća Vuković&Runjić, osim troje nobelovaca, objavljuje za Interliber i novu zbirku priča izvanrednog Teda Chianga, "Izdisaj". Nakon zbirke "Kako si došla na svijet i drugih priča" Ted Chiang oduševit će vas s devet novih pripovijedaka koje se hvataju ukoštac s vječnim pitanjima ljudskog roda, posve originalnim mozgalicama koje su na pamet mogle pasti samo ovom suvremenom klasiku spekulativne fikcije. Pored toga, objavljuju i kultno djelo Philipa K. Dicka "Sanjaju li androidi električne ovce?" te roman Emmanuela Carrèrea, "Joga", knjigu o žudnji jednog muškarca da se oporavi i bude bolje.

Lumen za Interliber donosi posebnu poslasticu za sve ljubitelje Georgea R. R. Martina: raskošno oslikanu, luksuznu monografiju "Uspon Zmaja – Ilustrirana povijest dinastije Targaryen" (svezak prvi) koja prikazuje legendarnu dinastiju Targaryen ekraniziranu u seriji "Zmajeva kuća". Iz suvremene svjetske produkcije izdvojili su roman "Obećanje" Damona Galguta, dobitnika nagrade Booker za 2021. godinu, te "Projekt Spasitelj" Andyja Weira – autora popularnoga "Marsovca" prema kojem je snimljen istoimeni uspješni film.



Vorto Palabra na Interliber, uz Kingove "Tajne Salema", stiže sa svojim uspješnicama "Knjigom žudnji" Sue Monk Kidd i "Ova blaga zemlja" Williama Kenta Kruegera o kojima smo već pisali, a nakladnička kuća Znanje – pored hitova "Carica" i "Lekcije iz kemije" – u svojoj ponudi ističe i povijesni roman Susanne Leonard "Madame Curie i snaga jednog sna" koji prati priču slavne znanstvenice od njezina djetinjstva do ljubavi s Pierreom Curiejem. U ponudi svojih publicističkih naslova Zanje posebno ističe knjigu "Mentalni restart" koju je napisala klinička psihologinja dr. Nicole LePera. Želeći učiniti više za svoje pacijente – kao i za sebe samu – odlučila je razviti ujedinjenu filozofiju mentalnog, tjelesnog i duhovnog zdravlja koja će ljude opremiti alatima iz različitih disciplina potrebnima za samoiscjeljenje. O psihoterapiji govori i roman "Grupa" u kojem autorice Christie Tate pripovijeda o vlastitom iskustvu sudjelovanja u psihoterapijskoj grupi. Od dječjih naslova ne propustite klasik dječje književnosti "Priču bez kraja" Michaela Endea koju je Znanje objavilo u novom izdanju s prekrasnom naslovnicom koju je osmislio sam autor.


* Cijelu fotogaleriju noviteta za Interliber možete razgledati na našoj Facebook stranici: www.facebook.com/Najboljeknjige/


POPIS NOVITETA ZA INTERLIBER



BODONI

* Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Zločin i kazna
* Nick Cave, The Sick Bag Song: Pjesme zapisane na vrećicama za mučninu
* Charles Bukowski, Sretan slučaj
* Mirko Ilić, Glava i rep
* Svjetlan Junaković, Tata u pidžami
* Jorge Bucay, Okovani slon
* Maja Kastelic, Dječak i kuća



DISPUT

* George Bernard Shaw, Pustolovine crne djevojke u potrazi za Bogom (i pokoja manja priča)
* Czesław Miłosz, Osvajanje vlasti
* Kristina Gavran, Između
* André Gide, Dostojevski
* Béla Hamvas, Pet genija
* André Bazin, Što je film? 



DURIEUX

* Iva Ušćumlić, Očenaš
* Alena Begić, Dan za ispravljanje
* Ante Armanini, Don Juan u ratu
* Vjeran Zuppa, Intelektualac. Čovjek u pitanju
* Mislav Miholek, Hrvatska starokatolička crkva između Zagreba i Beograda
* Mirela Müller, Digitalni mediji i nastava
* Suzana Marjanić, Umjetnost performansa i kinizam: izvedbena linija otpora
* Vedran Buble, Mama Colombia
* Antun Česko, Matoš utemeljuje svoju hrvatsku modernu



EGMONT

* Lucy Score, Sve što nismo preboljeli
* Sarah Pearse, Utočište 
* Emily Henry, Čitam te kao knjigu
* Hunter Clarke-Fields, Odgajanje dobrih ljudi
* Marian Rojas Estapé, Kako postići da ti se događaju dobre stvari 



FOKUS

* Rosemary Sullivan, Izdaja Anne Frank
* RJ Palacio, Poni 
* Max Seeck, Lovac na vještice 
* Sarah J. Maas, Toranj praskozorja
* Ashley Winstead, U snovima držim nož



FRAKTURA

* Miljenko Jergović, Imaginarni prijatelj
* Luka Bekavac, Urania
* Damir Zlatar Frey, Mama Medeya ili Promrzli cvjetovi svibanjski
* Olja Savičević Ivančević, Ljeta s Marijom
* Marijana Radmilović, Naša soba
* Vida Medić i Ivan Jozić, Šaptanje bankomatima i druge nježnosti
* Toni Juričić, Nokturni u d-molu
* Leïla Slimani, Gledajte kako plešemo
* Javier Cercas, Neovisnost
* Johanna Mo, Ljiljan iz sjene
* Niklas Natt och Dag, Smrt i Eumenide
* Olga Tokarczuk, Najružnija žena na svijetu
* Georgi Gospodinov, Sva naša tijela
* Jame Cabré, Opečeni vatrom
* John Connelly, Od naroda do nacija: Povijest Istočne Europe
* Wolfram Eilenberger, Plamen slobode: Spas filozofije u mračnim vremenima 1933. – 1943.
* Colum McCann, Pisma mladom piscu
* Zrinka Posavec, Maria Callas se baca u more
* Marija Andrijašević, davide, svašta su mi radili
* Dubravko Detoni, Veliki lavež



HANGAR7

* Arkadij i Boris Strugacki, Ponedjeljak počinje u subotu
* Mary Robinette Kowal, Put do zvijezda
* Gareth L. Powell, Flota noževa



HENA COM

* Dina Rubina, Na sunčanoj strani ulice
* Min Jin Lee, Pačinko
* Guzel Jahina, Ešalon za Samarkand
* Claire Keegan, Te sitnice
* Elisa Shua Dusapin, Zima u Sokchu
* Itamar Vieira Junior, Iskrivljeni plug
* Jocelyne Saucier, Pljuštale su ptice 
* Jakuba Katalpa, Zuzanin dah
* Simon Stranger, Leksikon svjetla i tame
* Gertraud Klemm, Hippocampus
* Nina Wähä, Oporuka
* Annette Bjergfeldt, Pjesma nad pjesmama iz Ulice Palermo
* Elena Medel, Čudesa 
* Lucie Faulerová, Spašavanje smrti
* Elif Shafak, Pogled
* Karmela Špoljarić, Ulica jorgovana
* Zoran Pilić, Morositas cordis
* Franjo Janeš, Strano tijelo
* Denis Peričić, San o Križaniću



JESENSKI I TURK

* Vanda Petanjek, U ime majke
* Edinger i Carney, Prevladavanje nesanice 
* Jonathan Balcombe, Što riba zna? Unutarnji život naših podvodnih rođaka
* Immanuel Kant, Kritika čistoga uma
* Immanuel Kant, Kritika praktičkoga uma
* Immanuel Kant, Kritika moći suđenja
* Simone Weil, Sloboda i tlačenje
* Alexis de Tocqueville, O demokraciji u Americi



LUMEN

* George R. R. Martin, Elio M. García, Jr. i Linda Antonsson,  Uspon Zmaja – Ilustrirana povijest dinastije Targaryen (svezak prvi)
* Damon Galgut, Obećanje
* Andy Weir, Projekt Spasitelj
* Stephen King, Zelena milja
* Bev Vincent, Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice 
* Margaret Atwood, Penelopeja
* Stephen King, Kula tmine (sedmi, završni dio serijala Kula tmine)
* John Garth, Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje 



MATICA HRVATSKA

* Ivo Brešan, Izabrana djela: Kratke proze
* Agrippa d'Aubigné, Tragičari
* Igor Zidić, Jesmo li živi? Polemike, rasprave, govori 1968–2014.
* Dragutin Domjanić, Pjesme
* Josip Kosor, Moj prijatelj Stefan Zweig: Nepoznata pisma Josipa Kosora Stefanu Zweigu / Mein Freund Stefan Zweig: Unbekannte Briefe Josip Kosors an Stefan Zweig
* Andrija Kačić Miošić, Izbor iz djela
* Vesne Parun, Izabrana djela



MEDIA BAR (MB BOOKS)

* Anđa Marić, Moja revolucija u 365 dana
* Velimir Grgić, Industrija sreće – kako je kult samopomoći oblikovao naše živote u 21. stoljeću
* Sandra Silađev, Pokondirena dinja



MEANDARMEDIA

* Pier Paolo Pasolini, Teorem
* Négar Djavadi, Arena
* Peter Šulej, Zajedno
* Dragan Velikić, Hamsin 51
* Yves Grevet, Sami u gradu između 9h i 10h30
* Rui Zink, Priručnik za dobrog fašista
* Brankica Radić, Crvena
* Lucija Stupica, Točke nestajanja
* Irena Matijašević, Cesta za tar
* Jovan Nikolić, Gost niotkuda
* Braća Fan, Palo s neba



MOZAIK KNJIGA

* J. K. Rowling, Harry Potter i kamen mudraca
* Amor Towles, Lincolnova cesta
* Lisa Jewell, Ostaci obitelji
* Damir Šantek, Gdje misli nestaju
* David Perlmutter, Zbogom kiselini
* Ines Marciuš Kruljac i Jasmina Kosanović, Djed i vještica
* Liane Moriarty, Jabuka ne pada daleko
* Danya Kukafka, Bilješke o jednom pogubljenju
* David Farr, Knjiga ukradenih snova
* Alexis Stickland i Beccy Hands, Mame, budite nježne (i) prema sebi



NAKLADA LJEVAK

* Patricia Lockwood, Nitko ne govori o tome
* Marieke Lucas Rijneveld, Moja miljenica
* Sandro Veronesi, Kolibrić
* Jonas Eika, Nakon sunca
* Sophie Daull, U kamenom koritu
* Maria Navarro Skaranger, Knjiga tuge
* Amin Maalouf, Stijena Tanios
* Anja Mugerli, Pčelinja obitelj
* David Diop, Brat po duši
* Mladen Kopjar, Petrin PIN
* Lada Martinac Kralj, Lajanje na svemir
* Maria Turtschaninoff, Maresi
* Dita Zipfel, Kako mi je ludilo objasnilo svijet 
* Andrijana Kos Lajtman, Poetski napon smrti: od krika do tišine 
* Hrvoje Mesić, Baština, emocija, identitet
* Dubravka Oraić Tolić, Zagrebačka stilistička škola
* Dubravka Zima, Djevojka u gradu
* Maja Vukušić Zorica, Zatočenici ljubavi
* Tomislav Brlek, Od Matoša do Maleša
* Boris Perić i Tomislav Pletenac, Prisiljen da razmišljam
* Brendan Simms, Hitlerov američki gambit
* Zdravko Zima, Pisac s lažnim pasošem 



OCEANMORE

* Lucy Caldwell, Onih dana
* Johan Harstad, Max, Mischa i ofenziva Tet
* Ai Weiwei, 1000 godina radosti i tuge – sjećanja
* Želimir Periš, Gracija od čempresa
* László Krasznahorkai, Povratak baruna Wenckheima



PETRINE KNJIGE

* Charlotte Higgins, Grčki mitovi
* Sun Tzu, Umijeće ratovanja
* Perumal Murugan, Napola žensko
* Abigail Assor, Bogat poput kralja
* Cho Nam-Joo, Kim Jiyoung, rođena 1982.
* Yaniv Iczkovits, Mesarova kći



PLANETOPIJA

* Ralph Waldo Emerson, O prirodi
* Johann Hari, Ukradena pažnja
* Stuart Russell, Kao čovjek
* Billy Kenber, Bolestan novac
* Nataša Ozmec, Zdenko Bašić, Mi - dio smo svega, sve je dio nas
* Petra Petrač, Tomislav Zlatić, Kako je Klekan postao mekan



PROFIL

* Abdulrazak Gurnah, Naknadni život
* Elizabeth Strout, Zovem se Lucy Barton
* Elizabeth Strout, O, Williame!
* Jessie Burton, Kuća sreće
* Holly Williams, Kad je vrijeme za ljubav?
* Diana Šetka, Arsen
* Christian Axboe Nielsen, Jugoslavija i politička ubojstva 
* Mile Kekin i Tomislav Torjanac, Mala
* Jurica Pavičić i Klara Rusan, Tri kuće, tri prijatelja
* Marina Vujčić i Hana Tintor, Bijeg uz brijeg 
* Andrea Beaty i David Roberts, Rosie Zakovica, izumiteljica 
* Julia Donaldson i Lydia Monks, Što je bubamara čula za Božić
* Katie Daynes, Zašto moram na spavanje?
* Rick Riordan, Kći dubina
* Aaron Blabey, Loši momci 4
* Julian Gough i Jim Field, Zec i medvjedica 3
* Julian Gough i Jim Field, Zec i medvjedica 4
* David Solomons, Moj dvojnik superzlikovac
* Antoine de Saint-Exupéry, Mali princ



SANDORF

* Robert Perišić, Issa
* Milovan Đilas, Raspad i rat – Dnevnik 1989-1995
* Kasimma, Portret za dar-mar
* David Bordwell, Tvorba filmskog značenja
* Pier Paolo Pasolini, Vulgarni jezik
* Marina Kuveždić, Put koji je odabrala
* Carlo M. Cipolla, Temeljni zakon ljudske gluposti
* Lidija Dimkovska, Kako je to 
* Kevin Holohan, Braća na okupu
* Marija Dejanović (ur.), Bibliotok / Library Island 



SONATINA

* Susanne Abel, Greta – godine ljubavi, godine sjećanja
* Sosuke Natsukawa, Mačak koji je spasio knjige



STILUS

* Hernan Diaz, Dogovor
* Gabrielle Zevin, Sutra, i sutra, i sutra 
* Jurica Pavičić, Mater Dolorosa
* James Norbury, Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja
* Sally Page, Čuvarica priča
* Julia May Jonas, Vladimir
* Sarah Jio, Iz Londona s ljubavlju
* Jurij Felštinski, Mihajlo Stančev, Treći svjetski rat
* Carla Naumburg, Kako prestati šiziti zbog djece (i na djecu): praktičan vodič za mirnije i sretnije roditeljstvo
* Shannon Bream, Mudrost biblijskih žena
* Sanjay Gupta, Zadržite bistar um: savjeti za zdraviji mozak u bilo kojoj životnoj dobi
* Katherine May, Zima u nama: kako pronaći unutarnju radost i kad je oko vas sve sumorno
* Robert Green, 48 zakona moći
* Maria Cecilia Cavallone, Chiara Nocentini, Crvenkapica



ŠKOLSKA KNJIGA

* David A. Sinclair i Matthew D. LaPlante, Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo
* Julia Baird, Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan
* Matthew McConaughey, Zelena svjetla 
* Jerry Seinfeld, Je l' čemu ovo?
* Tony Wagner, Kako stvoriti inovatore – Stvaranje mladih koji će promijeniti svijet
* Walter Isaacson, Leonardo da Vinci 
* dr. Marilyn Glenville, Prirodno zdravlje žena – Potpuni vodič za žene svih dobi
* Iva Körbler, Nenad Korkut, Katarina Marić i Danica Dedijer, Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva
* Anthony Caira, Gordana Popović Vinčić, Golf, od početnika do profesionalca
* Iva Prosoli, Tošo Dabac, umjetnik svojeg vremena – kritičko čitanje
* dr. Stuart Farrimond, Znanost kuhanja – sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja 
* Boris Senker, Daniel Rafaelić, Lada Martinac Kralj i Nada Koturić, Ivo Gregurević
* Arijana Koprčina, Zlatarstvo u Zagrebu 1450. – 1550. – Liturgijski predmeti i nakit
* Neven Sesardić, Konsenzus bez pokrića 
* Robin Harris, Povijest Dubrovnika
* Neil Packer, Jedan i jedinstven
* Piotr Socha, Monika Utnik-Strugała, Higijena – Živopisna povijest čistoće i nečistoće
Liz Pichon, Ratovi cipela
* Veljko Barbieri, Kuharica za male čarobnjake 
* Sandrine Andrews, Mali Monet, Mali van Gogh, Životinje
* Jessica Courtney Tickle, Orkestar priča priču – Učim svirati
* Eleanor Levenson, Paul Boston, Svijet politike – 100 stvari koje je dobro znati
*. Riz Reyes, Sara Boccaccini Meadows, Sadi – Dječji vodič za biljke i kako ih saditi 



TIM PRESS

* Robert Badinter, Idiss
* Thomas Snégaroff, Putzi. Hitlerov pijanist
* Franz Kafka, Dnevnici: svezak II.
* Marco Aime, Misliti dručije
* Carlo Rovelli, Na krilima leptira



VBZ

* Jonathan Franzen, Raskrižja
* Alessandro Baricco, The Game
* Javíer Marias, Berta Isla
* Zoran Ferić, Dok prelaziš rijeku
* Ivica Ivanišević, Kao pakao
* Ivica Prtenjača, Kino Sloga
* Camilla Läckberg i Henrik Fexeus, Mentalist
* Dunja Matić, Mirovanje
* Dragan Jurak, Peléov priručnik
* Senka Marić, Gravitacije
* Srđan Gavrilović, Nemoj ići u Anderlecht
* Tony Judt, Poslije rata: povijest Europe poslije 1945.
* Paul Bowles, Sabrane priče
* Isaac Bashevis Singer, Sjene nad Hudsonom
* Milana Vlaović i Darijo Srna, Zašto te zovu Srna



VORTO PALABRA

* Stephen King, Tajne Salema
* Sue Monk Kidd, Knjiga žudnji
* William Kent Krueger, Ova blaga zemlja
* Joe Abercrombie, To malo mržnje
* Shirley Jackson, Oduvijek živimo u dvorcu



VUKOVIĆ & RUNJIĆ

* Bob Dylan, Filozofija moderne pjesme
* Ted Chiang, Izdisaj
* Emmanuel Carrère, Joga
* Orhan Pamuk, Noći kuge
* Annie Ernaux, Samo strast
* Philip K. Dick, Sanjaju li androidi električne ovce?



ZNANJE

* Bonnie Garmus, Lekcije iz kemije
* Chris Bohjalian, Vještičji sat
* Gigi Griffis, Carica
* Susanna Leonard, Madame Curie i snaga jednog sna
* Nancy Tucker, Prvi dan proljeća
* Karsten Dusse, Udahni, izdahni, ubij
* Malin Stehn, Sretna nova godina
* dr. Nicole LePera, Mentalni restart: Prepoznaj svoje obrasce, ozdravi od prošlosti i stvori svoje Ja
* Christie Tate, Grupa
* Michael Ende, Priča bez kraja
* B. B. Alston, Amari i Braća noći
* Kiearan Larwood, Legenda o Podkinu Jednouhom
* Dawn Casey i Zanna Goldhawk, Zimske bajke

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više