Large stephen king

Stephen King

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Stephen King (Portland, Maine, 21. rujna 1947.), američki je književnik koji piše i pod pseudonimima Richard Bachman i John Swithen. Najpoznatiji je po svojim nevjerojatno popularnim horor romanima. King piše i priče izvan žanra horora, uključujući, primjerice, romane "Iskupljenje u Shawshanku" i "Tijelo".

King je rođen u Portlandu, američkoj saveznoj državi Maine, a engleskog je i škotsko-irskog podrijetla. U dobi od samo dvije godine, napušta ih otac, Donald Edwin King. Majka, Nellie Ruth Pillsbury, odgojila je Stephena i njegova usvojenog brata Davida. King je počeo pisati još kao dijete. U školi je pisao priče temeljene na filmovima koje je nedavno pogledao, prodavajući ih prijateljima. No, trgovačke aktivnosti nisu oduševljavale njegove profesore koji su, otkrivši ga, prisilili dječaka da vrati zarađeni novac. U dobi od trinaest godina, King otkriva kutiju punu očevih starih knjiga, uglavnom horor i znanstveno-fantastičnih priča. Bila je to ljubav na prvi pogled. "In a Half-World of Terror" ime je njegove prve objavljene priče, objavljene u jednom horor fanzinu.

Od 1966. do 1971. King studira engleski na Sveučilištu u Maineu, gdje piše i kolumnu "King's Garbage Truck" za studentske novine. U to vrijeme upoznaje Tabithu Spruce, vjenčat će se 1971. godine. Da bi platio studij, King preuzima sve poslove koje može naći, poput onoga u praonici. Nakon diplome, zapošljava se kao profesor engleskog jezika u Maineu. Lošeg imovinskog stanja, s obitelji je prisiljen živjeti u prikolici. Kako bi sastavio kraj s krajem, piše kratke priče, uglavnom za muške časopise, a u to vrijeme postaje ovisan o alkoholu, što je problem koji će ga pratiti više od desetljeća. U to vrijeme počinje rad na nekoliko romana. Jedna od prvih ideja mu je priča o mladoj djevojci s psihičkim moćima, no obeshrabren baca rukopis u smeće. Tabitha je ta koja ga je izvukla iz smeća i potaknula da ga završi. Naslovljavajući priču "Carrie", King je šalje izdavaču, ne nadajući se previše odgovoru. Dobiva, međutim, ponudu od 2500 dolara, malu svotu i za to vrijeme. Vrijednost romana uskoro je prepoznata i autorska prava su prodana za 400.000 dolara, a roman je označio početak goleme popularnosti, koja ne jenjava do današnjeg dana.

Nakon objavljivanja romana "The Tommyknockers", Kingova obitelj i prijatelji odlučili su osloboditi pisca od pakla ovisnosti u koju je upao – bacajući pred njega sve što je konzumirao tih dana – limenke piva, kutije cigareta, kokain, Xanax, Valium, NyQuil, marihuanu… King je u 80-ima odlučio potražiti pomoć i do danas je trijezan i čist.

Godine 2002. objavio je da prestaje pisati, potaknut ozljedama od prometne nesreće od kojih se nikada nije u potpunosti oporavio. Svoje obećanje, na sreću brojnih obožavatelja, nije održao. Autor je bestselera poput "Snovolovke", "Vreće kostiju", "Ono", "Herčeva u Atlantidi", "Djevojčice koja je obožavala Toma Gordona", "Očajavanja", "Rose Madder", "Nesanice". (Izvor: Wikipedia)

Naslovi

Povezani sadržaj

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više