1334 big

Ludwig Bauer

Karusel

Bauer je kao pisac zreliji, priča o nepredvidivosti ljudskih sudbina, ali i postavlja brojna pitanja o vlastitoj osobnosti

Lidija Deduš

Naša ocjena:

U vašaru ljudskih sudbina život pojedinca ponekad se čini potpuno beznačajnim. Gledano kroz širokokutni objektiv životnog aparata, svatko od nas tek je mikroskopska čestica u pokretačkom mehanizmu svijeta, maleno i beznačajno zrno u žrvnju velikog i nedokučivog makrokozmosa.

No gledano dublje pod površinu, svi mi na leđima nosimo odgovornost utjecaja na život i sudbinu drugog pojedinca; težak teret koji se, makar i u svom najjednostavnijem obliku, u konačnici i kao posljedica naših mišljenja i djelovanja, utjelovljuje u tijeku koji će poprimiti život neke druge osobe. I baš kao karike u lancu, životi ljudi povezani su u beskonačan i isprepleten niz, satkan od situacija, mišljenja i djelovanja, s nedokučivim ishodom i nepoznatim slijedom događaja koji, neminovno, vode prema kraju.

Po smrti majke, ostarjeli Miroslav Baumann iz daleke Amerike vraća se u rodnu Hrvatsku gdje, nakon četrdeset i pet godina, brojnih političkih promjena i ratnih pustošenja, ponovno susreće svoju Evu - ljubav iz dječačkih dana koja mu je jedne davne godine, pred rastanak, dala zagriženu jabuku, a zatim sa cirkusom pobjegla za srcem od obitelji, rodnog mjesta, njega i svega što je do tada poznavala.

Evino je ime Gabrijela - djevojčica anđeoskog lika čije je srce bilo prevrtljivo i nesigurno, a volja labilna i podložna tuđem pogledu i lijepoj riječi.

Ponovno spojeni u starosti, Miroslav i Gabrijela pokušat će, u zajedništvu, nastaviti svoj životni put. Kroz ponovno upoznavanje i zbližavanje, Gabrijela će Miroslavu ispričati o sudbini koja ju je zadesila nakon odlaska, sa svim nevoljama i zgodama, očekivanim i neočekivanim preokretima, muškarcima, ljubavnicima, muževima, obiteljskim prilikama i neprilikama te položaju u društvu koji se, s godinama, kao ringišpil dizao u visine, pa opet padao u blato, orući brazdu za novo sjeme.

Gabrijelin neobičan proročanski i iscjeliteljski dar pomoći će joj da se, iz djevojčice bez ambicija i snova, uzdigne u društveno prominentnu mladu ženu. Svoju ulogu odigrat će i provincija između dva rata; intelektualno skučena, ali usmjerena ka razvoju i politički angažirana, pružit će Gabrijeli mogućnost napretka u financijskom, emotivnom i intelektualnom smislu. No, hoće li joj pomoći da izbjegne vlastitu katastrofu?

"Karusel" je roman koji priča priču o nepredvidivosti ljudskih sudbina, ali i postavlja brojna pitanja o vlastitoj osobnosti. Tko smo, odakle dolazimo, zašto smo ovdje i koliki utjecaj imamo na tuđe živote? Na vrtuljku sreće, u potrazi za vlastitim identitetom, mirom, zadovoljstvom - koliki utjecaj tuđi životi imaju na naše? I jesmo li, u konačnici, međusobno baš toliko različiti?

Kroz priču o ljudima, Ludwig Bauer ispričao je i priču o čovjeku i njegovom svevremenskom propitivanju sebstva, te o hermetičkoj zatvorenosti jedne sredine kao prototipa ljudskog uma nespremnog na prihvaćanje, praštanje i otpuštanje; uma gladnog krvi i osvete u zadovoljavanju vlastitih životinjski poriva. Uma u kojem lov na vještice još nije završio.

"Karusel" mi se, u odnosu na "Kratku kroniku porodice Weber" koju sam nedavno čitala, čini bitno zrelijim i, u tom smislu, "kvalitetnijim" - izričajem, stilom i poukom. Manje mi se dopao zbog vlastite sklonosti ka uspoređivanju te osjećaju koji mi se nametao cijelo vrijeme čitanja, a po kojem mi "Karusel" od "Kratke kronike porodice Weber" odudara toliko da bih se, čak, usudila reći kako su ih pisala dva različita autora. No, vrijedi ga čitati zbog moralne pouke i magičnosti kojom odiše svaka njegova stranica. Stoga mu dajem solidnu četvorku.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više