Large portrait jon fosse septology

Jon Fosse

NORVEŠKA

Jon Fosse (1959), dramatičar, pjesnik, esejist i romanopisac, najprevođeniji je i najizvođeniji norveški dramski pisac poslije Henrika Ibsena. Studirao je komparatistiku i predavao na Akademiji za kreativno pisanje u Hordalandu. Pripada generaciji pisaca koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća uvela postmodernizam u Norvešku i otvoreno se suprotstavila socijalno-realističkoj tradiciji koja je dominirala u sedamdesetima. No u Fosseovom slučaju nova orijentacija nije se manifestirala u tehnici pisanja s intertekstualnim referencijama. Fosse je pripadnik tzv. nove europske drame koju karakterizira realističnost, brutalnost, izravnost, provokativnost, zatim linearna fabula ili niz fragmentarnih priča. Vrijeme je rijetko naznačeno, a mjesto radnje uglavnom stan, dio kuće, bračni krevet, bolnica itd. Česta su eksperimentiranja jezikom i formom. Teme nisu opće ni “velike”; uglavnom su to privatne frustracije pojedinca u društvu, razočaranost, nemoć, pasivnost.

Godine 1983. objavio je roman "Crveno, crno" ("Raudt, svart"), zatim slijede romani, zbirke pjesama (među kojima se ističe "Anđeo s vodom u očima" ["Engel med vatn i augene"] iz 1986.), eseji i knjige za djecu. Godine 1994. u Nacionalnom kazalištu u Bergenu praizveden je njegov prvi kazališni komad “I rastati se nećemo nikada” ("Og aldri skal vi skiljast"), a zatim slijede drame “Ime” ("Namnet", 1995.), za koju je nagrađen Ibsenovom nagradom, te “Ljetni dan” ("Ein sommars dag", 1999.) i “San o jeseni” ("Draum om hausten", 1999.). Godine 2000. dodijeljena mu je glavna nordijska kazališna nagrada, a za roman "Melankolija" ("Melancholia", 1995/1996.) Melsomova nagrada. Za budući književni rad norveška mu je država dodijelila doživotnu stipendiju.

Godine 2023. Jon Fosse dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Naslovi

Povezani sadržaj

Large jon fosse foto   tom a. kolstad det norske samlaget

Preporuka za čitanje: Jon Fosse, "Isijavanje"

"Isijavanje" je ustvari prozna verzija Fosseove drame "U crnoj šumi" koja je premijeru imala u Oslu u rujnu 2023. godine, nekoliko mjeseci prije nego će postati nobelovac. To objašnjava dojam prostornosti, trodimenzionalnosti novele koji čitatelj ima od prvog trenutka: od prve rečenice ima osjećaj snažne dramaturgije koja se odvija oko njega i pripovjedača, jer u tome su zajedno

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više