Book depandansa 9789532863567

Depandansa

Jezik izdanja: Hrvatski
Broj stranica: 192
Uvez: Meki
Prevoditelj: Vlatka Valentić
Nakladnik: Vuković & Runjić
Godina izdanja: 2024
ISBN: 978-953-286-356-7
Cijena knjige: 19.00 €

Žena poziva slavnog slikara u gostinsku kuću na imanju u bajnom krajoliku slane močvare, gdje živi u skladnom drugom braku. Slikarevi su je radovi svojedobno snažno privukli i uvjerena je da bi njegovo oko moglo proniknuti u srž tajne njezinog života. No u sušnim danima preranog ljeta sama će se prisutnost gostujućeg umjetnika nametnuti kao zagonetka i poremetiti spokoj domaćinstva na osami.

Hipnotička "Depandansa" Rachel Cusk studija je spona između stvaralaštva i vlasništva, kontrole i slobode, ženske sudbine i muške povlaštenosti, muškog pogleda i ženskog glasa, jezičnoga i slikovnoga, majčinstva i umjetnosti. Fabulativno jednostavna, gusta je u transkripciji misli kojima neimenovana pripovjedačica puni prazni prostor središnje svijesti koji je obilježio trilogiju “Oris”, a s njom i drugo desetljeće 21. stoljeća u svjetskoj književnosti. Sigurnom nas rukom vodi kroz stakleni labirint ljudskih odnosa i podsjeća na sposobnost umjetnosti da čovjeka ushiti – i uništi.

Povezani sadržaj

Large glavna ilustracija

Rachel Cusk: oproštaj od D. H. Lawrencea

Prvi roman Rachel Cusk od trilogije "Oris", ovih dana na hrvatski prevedena "Depandansa", u stvari je iznova ispripovijedana priča o posjetu Davida Herberta Lawrencea umjetničkoj koloniji u Taosu, u Novom Meksiku, koji je vodila pokroviteljica umjetnosti Mabel Dodge Luhan. Ljubazan poziv na književnu rezidenciju pretvorio se u kaotično iskustvo, ali paradoksalno i u prijateljstvo koje će trajati do piščeve smrti…

Povezani naslovi

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više