Book knjiga o knji%c5%benici

Knjiga o knjižnici

Jezik izdanja: Hrvatski
Broj stranica: 457
Uvez: Meki
Prevoditelj: Karmela Cindrić
Nakladnik: Sandorf
Godina izdanja: 2023
ISBN: 978-953-351-289-1
Cijena knjige: 24.00 €

Dana 26. travnja 1986. gradsku knjižnicu u Los Angelesu, velebnu zgradu američke moderne iz zlatnog doba Holywooda i spomenik kulture, opustošio je razoran požar u kojem je stradalo gotovo milijun svezaka knjiga. Taj događaj ostao je slabo poznat široj svjetskoj, ali i američkoj javnosti, jer se samo tri dana prije dogodila nuklearna havarija u Černobilu od koje je još mjesecima nakon toga strahovao cijeli svijet. Susan Orlean, književnica i novinarka, odlučila je posvetiti nekoliko godina svog života istraživanju te prave gradske katastrofe koja je u nepovrat odnijela znanje i uspomene čitavih generacija ugrađenih u kalifornijsku metropolu i san o boljem životu na pacifičkoj obali. U ovoj začudnoj knjizi, dijelom istraživačkom trileru a dijelom povijesnoj i sociološkoj studiji, koja je u vrlo kratkom roku postala američki bestseler, Orlean nam otkriva značaj i ulogu svake knjižnice na svijetu i na pristupačan i gotovo dirljiv način podiže spomenik svim knjižničarima i knjižničarkama.

Povezani sadržaj

Large ilustracija susan orlean 2

Susan Orlean: Nepoznata priča o knjižnici u Los Angelesu

Dok je gorio Černobil, gorjele su i knjige u Središnjoj knjižnici Los Angelesa: bila je to golema, bjesomučna vatra koja je trajala više od sedam sati i dosezala temperature veće od 1000 Celzijevih stupnjeva. Bila je tako žestoka da je gotovo svaki vatrogasac u Los Angelesu bio pozvan na gašenje. Izgorjelo je ili je oštećeno više od milijun knjiga

"Spaljivanje knjiga djelotvoran je način ratovanja, jer knjige i knjižnice nemaju nikakvu vojnu vrijednost, ali sam čin ima razorno djelovanje. Uništavanje knjižnice vrsta je terorizma. Ljudi razmišljaju o knjižnicama kao o najsigurnijim i najotvorenijim mjestima u društvu. Kad spališ knjižnicu, to je kao da si objavio da ništa i nigdje nije sigurno. Najsnažnija posljedica spaljivanja knjiga je emocionalna. Kada gore knjižnice za knjige se ponekad kaže da su "stradale" ili da su "žrtve", kao da je riječ o ljudskim bićima. Knjige su svojevrsni kulturni DNK, kôd za ono što kao društvo jesmo i što znamo. Sva čuda i svi neuspjesi, svi junaci i zlikovci, sve legende, ideje i otkrića neke kulture vječno traju u knjigama. Uništavanje tih knjiga svojevrsni je pokazatelj da sama kultura više ne postoji; njezina povijest je nestala; kontinuitet između njezine prošlosti i budućnosti je prekinut. Oduzeti knjige nekoj kulturi znači oduzeti joj njezinu zajedničku memoriju. (…) Uništiti knjige neke kulture znači osuditi je na nešto još gore od smrti: počinje otpočetka, kao da nikada nije ni živjela."

Povezani naslovi

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više