Book naslovnica knjige

Mali atlas svjetionika na kraju svijeta

Jezik izdanja: Hrvatski
Broj stranica: 160
Uvez: Tvrdi
Prevoditelj: Željka Somun
Nakladnik: ArTresor naklada
Godina izdanja: 2022
ISBN: 978-953-8012-73-0
Cijena knjige: 22.00 €

Svjetionici – te fascinantne građevine stoljećima se podižu na osamljenim hridima i udaljenim otocima, odolijevaju vjetru i valovima pomažući pomorcima da izbjegnu brodolome i sretno stignu do sigurnih luka. Mjesta su to samotnog života i velikih napora, junačkih podviga i tajanstvenih obrata. Slijepi svjetioničar čuva svjetlo na Arktiku. Neustrašiva djevojka priskače u pomoć brodolomcima. Mala ptica nestane s otoka nakon izgradnje svjetionika. Noću na pisaćem stroju tipka duh. Ekscentrični trgovac podiže dotad nezamisliv toranj na otvorenom moru, da bi mu se potom izgubio svaki trag. Dvojica posvađenih čuvara žive zajedno na majušnom otočiću. Silovita oluja tjednima drži osoblje svjetionika odsječeno od svijeta.

"Mali atlas svjetionika na kraju svijeta" zbirka je priča što ih je španjolski pisac i grafičar José Luis González Macías napisao prema stvarnim događajima na trideset četiri svjetionika na šest kontinenata. Priče je opremio svojim originalnim ilustracijama, nautičkim kartama, arhitektonskim crtežima i zanimljivim detaljima. U njima se prepleću životi graditelja i svjetioničara, trgovaca i prirodoslovaca, robova i ribara, jedna za drugom nižu se epizode usamljenosti, ludila, hrabrosti i sreće. Ovaj uzbudljivi "vodič", koji je sa španjolskoga prevela Željka Somun, povest će vas na književno i zemljopisno putovanje pučinama do najosamljenijih svjetionika na planetu, od Ognjene Zemlje do Japana, od Aljaske do Novog Zelanda.

Povezani sadržaj

Large glavna ilustracija svjetionici 2

Svjetionici: plemenita i tragična osamljenost čuvara svjetla

José Luis González Macías ispisao je putopis bez putovanja, političku povijest bez ambicije o političnosti, opisao je stvarne povijesne figure graditelja, svjetioničara, zaboravljenih moreplovaca i ribara, bez biografije i svjedočanstva. "Mali atlas svjetionika na kraju svijeta" nesvakidašnje je književno–likovno kolažiranje na granici žanra. González Macías pokazao je kako u umjetnosti novo ne čini novost već svježina imaginacije kojom dočaravamo poznato

Povezani naslovi

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više